Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Robert Schell: „Am marit taxele si impozitele locale cu 6%”

Robert Schell se află în fruntea administraţiei locale din anul 2008. În 2012, a câştigat, din nou, simpatia localnicilor, care i-au acordat încrederea exercitării unui nou mandat de primar. Ce l-a determinat să-şi dorească un nou mandat pentru cea mai râvnită funcţie locală, ce proiecte şi-a propus să realizeze în următorii patru ani, dar şi cum vede oraşul Brezoi din punct de vedere turistic aflam în interviul de mai jos.

Impact real: Ce aţi făcut înainte de a fi primar?
Robert Schell: Sunt de profesie inginer geodez, am făcut Geodezia în Bucureşti, am lucrat şapte ani la Hidroconstrucţia ca inginer topograf. Eu am făcut lucrarea la staţia de tratare de la Valea lui Stan şi aducţiunea de la Brădişor până aici. Ulterior, am intrat în politică, aveam 32 de ani atunci, iar de 12 ani sunt la primărie. Am avut două mandate de viceprimar, iar acum sunt la al doilea mandat de primar. Cred că nici nu mai ştiu să fac altceva. În politică m-am înscris în anul 1991, în PNL, unde activez şi în prezent. Nu am avut aspiraţii în legătură cu conducerea judeţeană a partidului, deşi sunt printre „talibanii” formaţiunii. Probabil că la noile alegeri în interiorul PNL voi candida şi eu la un loc în Biroul Politic Judeţean, poate chiar pentru un post de vicepreşedinte. Cred că, după atâta timp în administraţie, capeţi o anumită experienţă şi este normal să-ţi doreşti mai mult.

Impact real: Ştim că aveţi un sat în care predomină populaţia de etnie rromă. Vă creează probleme?
Robert Schell: Avem un sat, Valea lui Stan, cu 600 de suflete care îmi creează mari probleme sociale. Nu sunt periculoşi, în schimb, fură lemne din păduri. Au foarte multe amenzi pentru delicte silvice. Este o comunitate greu de gestionat, nici ei nu vor să se ajute şi, de multe ori, dacă vrei să le oferi un loc de muncă, refuză. A lucra opt ore în fiecare zi, lor li se pare o blasfemie. Acest lucru nu înseamnă că neglijez această comunitate. Chiar în luna noiembrie am început o aducţiune cu apă, deoarece nu aveau. Eu sunt de principiul că dacă vrei să îi ajuţi, să scapi de problema lor socială, în primul rând, trebuie să-i educi. Abia după ce le creezi condiţii poţi să ai şi pretenţii. Cu apa am rezolvat, mai avem o porţiune foarte mică, urmând ca, în primăvară, să ne apucăm să le şi asfaltam drumul. Sperăm ca, încet-încet, să nu mai fie o presiune atât de mare asupra bugetului acea comunitate de rromi.

Impact real: Vă gândiţi să extindeţi sistemul de supraveghere video?
Robert Schell: Am început de anul trecut cu un sistem de supraveghere video în şcoli. Nu vreau să le reproşez celor care au fost înaintea mea că nu au făcut nimic, dar Brezoiul era o zonă virgină, nu avea nimic. Nu aveam şcoli moderne, nu aveau grupuri sanitare în incinta şcolilor sau centrale termice. Din anul 1992, de când a căzut fabrica, oraşul Brezoi a murit. Până în anul 2004, localitatea a suferit foarte mult. Revenind la sistemul de supraveghere video, mi-aş dori şi în oraş un astfel de sistem, pentru că am mai făcut şi noi investiţii în parcuri, în lucruri de estetică şi, din păcate, nu au ţinut. Educaţia este cea care este, ne trezim cu coşuri de gunoi rupte sau cu băncile deteriorate. Îmi doresc cameră de filmat măcar pentru partea centrală a oraşului.

Impact real: Taxele şi impozitele locale vor fi mai mari în anul 2013?
Robert Schell: Am mărit taxele şi impozitele, nu cu 16%, cât reprezintă inflaţia, ci doar cu 6%. Sunt necesare şi aceste creşteri de impozite. Dacă rămâi cu ele la un nivel nereal, până la urmă, nu rezolvi nimic. Nivelul actual nu este foarte mare în oraşul Brezoi la taxe şi impozite. Dacă nu le majorăm deloc timp de patru ani intrăm în alte probleme: nu mai există o concordanţă între venituri şi cheltuieli. Atâta timp cât cheltuielile au crescut, nu poţi lăsa taxele şi impozitele la acelaşi nivel. Practic, creând un dezechilibru în veniturile tale nu vei mai putea face nimic. Presiunea fiscală asupra locuitorilor nu este mare: de exemplu, la un apartament creşterea este de doi lei, iar la o casă poate să crească până la zece lei impozitul, comparativ cu anul trecut, deci nu sunt creşteri spectaculoase.

Impact real: Care sunt bazele unei dezvoltări durabile într-un oraş cum este Brezoiul?
Robert Schell: Este important să ai grijă de învăţământ şi de sănătate, sunt principalele puncte care pot duce ulterior la dezvoltarea localităţii. Noi nu suntem foarte atractivi din punct de vedere economic. Este greu, dar nu imposibil să atragi investitori într-o localitate mică, în care doar resursele naturale peisagistice ne ajută. Avem două domenii pe care le promovăm prin aceste proiecte pentru dezvoltarea localităţii, şi anume turismul şi componenta economică, bazată pe exploatarea forestieră, ramură în care avem peste 300 de persoane angajate. În viitor, va trebui să găsim o oportunitate de a crea un mini-parc industrial, pentru a dezvolta mici întreprinderi şi mai multe direcţii economice. Dacă am avut până în 1990 o zonă monoindustrială bazată pe exploatarea forestieră, când a căzut industria lemnului a căzut tot oraşul şi iată că ne-a luat 20 de ani până am reuşit să-l revigorăm, diversificând gama de servicii care se pot oferi aici.

Impact real: Ce alte proiecte doriţi să întreprindeţi pentru atragerea de turişti în zonă?
Robert Schell: Proiectele noastre vizează şi dezvoltarea unor trasee montane, punerea în valoare a unor obiective turistice naturale, crearea unei infrastructuri de turism, însemnând patinoar, skateboard, piscine, mountain bike etc. Aceste proiecte sunt aducătoare de imagine şi atunci creşte numărul de turişti în pensiunile din localitatea noastră.

Impact real: Ce părere aveţi despre reorganizarea teritorială care se pare că este agreată şi de actualul Guvern?
Robert Schell: Privind lucrurile prin prisma reorganizării care va avea loc începând cu anul 2014, reorganizare care, cel mai probabil, va cuprinde şi comasarea de localităţi, atunci, lucrurile s-ar putea lega altfel. Eu susţin această reorganizare şi cred că poate fi într-adevăr o reducere şi o reformă adevărată în administraţie. Sunt foarte multe localităţi care nu se autofinanţează şi care primesc bani de la bugetul de stat pentru salariile angajaţilor din primărie, ceea ce nu este normal. Dacă eşti în stare să fii autonom din punct de vedere financiar este corect să funcţionezi, iar dacă nu eşti, atunci este bine să te ataşezi unor alte localităţi. Aceste lucruri eu cred că vor fi reglate prin această reorganizare. Călimăneştiul va intra în zona metropolitană, iar eu prevăd că pe zona de nord vor fi doar două administraţii locale. Una va fi Brezoiul care este şi o capitală administrativă că avem toate instituţiile în zonă. Lucrurile sunt importante şi din perspectiva anilor 2014-2019, când fondurile nu vor mai veni pe proiecte mici. Vor veni programe cu sume mari, dar şi proiectul pe care îl depui trebui să fie generator de venituri pentru întreaga zonă. Atunci putem gândi o zonă turistică, Valea Lotrului până la Vidra şi alte proiecte.

Impact real: Cum vedeţi oraşul Brezoi în următorii ani, din punct de vedere turistic?
Robert Schell: Sunt convins că partea turistică în următorii zece ani va cunoaşte o dezvoltare puternică. Poate că locuitorii nu vor simţi din plin chestiunea aceasta, poate din punct de vedere al nivelului de trăi nu se va schimba nimic. Lucrurile acelea nu ţin neapărat numai de dezvoltarea oraşului. Este vorba de tot ceea ce se întâmplă şi în jurul nostru, macro-economic. Dacă lucrurile nu sunt roz acum, cu siguranţă, vom fi afectaţi şi noi de chestiunea aceasta. Acest lucru se va întâmpla poate mai puţin, datorită faptului că Brezoiul a avut o viaţă grea din 1990 încoace, a trăit într-o criză permanentă. Regretabil este că, dintre toate conducerile de la Consiliul Judeţean, nimeni n-a avut vreo strategie pentru nordul judeţului, toată lumea s-a orientat spre sudul judeţului. A fost atât de interesant şi aducător de voturi sudul judeţului încât au uitat de nord, care reprezenta singura zonă cu potenţial turistic din judeţul Vâlcea.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.