Sunteţi aici: Pagina principală // Administraţie

Reteaua de apa a comunei Madulari, intarziata de Ministerul Dezvoltarii

primarie• Gheorghe Florescu: „Fiecare Guvern a fost pentru unii ciumă, iar pentru alţii, cea mai bună mumă”

Pentru multe localităţi din judeţul Vâlcea, apa la robinet rămâne în continuare un vis. Una dintre condiţiile elementare în orice sat civilizat rămâne încă un lux pentru mulţi români de rând, iar, pentru această necesitate, fiecare Guvern a aplicat în ultimii 25 de ani strategii doar teoretice. La Mădulari, proiectul reţelei de apă a fost declarat eligibil pentru finanţare. Cu toate acestea, a făcut cale întoarsă de la Ministerul Dezvoltării. Proiectul era nou-depus, nu se mai putea finanţa. Astfel, localnicii care îşi doreau apă la robinet s-au văzut obligaţi să care apă în continuare cu găleata, de la fântâni sau cişmele, şi să se spele la lighean, cu apă încălzită. Din fericire, în localitate există în aproape fiecare gospodărie câte o sursă de apă, comuna fiind amplasată într-o zonă bogată în izvoare, doar că apa din fântâni este dură, conţinând un procent ridicat de săruri de calciu şi
de magneziu. Primarul Gheorghe Florescu şi-a făcut planuri mari pentru dezvoltarea localităţii atunci când a depus proiectul de alimentare cu apă. Astăzi este, însă, nemulţumit şi dezamăgit, pentru că localitatea Mădulari se numără printre puţinele din judeţ pentru care proiectul nu a fost acceptat la finanţare. Din punctul de vedere al primarului, trebuia făcută o împărţire echitabilă la nivelul judeţului, în privinţa necesităţilor fiecărei comune. „Nefinanţarea unor proiecte extrem de importante pentru comunitate a dovedit că fiecare Guvern a reprezentat „pentru unii ciumă, iar pentru alţii cea mai bună mumă.”, spune primarul. Astfel, la Mădulari nu există un metru de conductă de apă. Proiectul a fost întocmit în anul 2009, vizând introducerea sistemului de alimentare pe o lungime de 30 de kilometri şi a fost depus pe OG 577. După ce, la sfârşitul anului 2010, Ministerul Dezvoltării a alocat Primăriei Mădulari suma de 200 de milioane de lei vechi pentru demararea procedurii de licitaţie, la scurt timp, primarul Gheorghe Florescu a primit cu gust amar ştirea că ministerul le-a retras banii. „Proiectul nu a prins finanţare, pe motiv că nu sunt fonduri, prioritate la finanţare având proiectele începute. În anul 2009, când s-a întocmit documentaţia, proiectul avea valoare de 64 de miliarde de lei vechi. În acel an era la putere Guvernul Ponta, iar ulterior a venit altul, dar cu aceleaşi metehne. Apa din zonă are foarte mult calcar, are o duritate mare, peste cotele admise, şi nu este bună de băut. Astăzi, în foarte multe gospodării există fântâni, dar acestea pot seca.”, spune primarul.

Directivă UE: toate localităţile trebuie să aibă alimentare cu apă

Vestea potrivit căreia directiva Uniunii Europene impune ca toate localităţile din România trebuie să aibă sistem de alimentare cu apă şi canalizare până în anul 2018 nu mai este una credibilă pentru primar. Cu toate acestea, el nu va ceda până când nu va prinde clipa când apa şi asfaltul din sat nu vor mai fi o problemă. „Am înţeles de la ministrul Darius Vâlcov că, până în 2018, toate localităţile trebuie să aibă sistem de apă şi canalizare. M-aş bucura, dar rămân sceptic, deoarece timpul este scurt, iar localităţi fără apă, canalizare şi asfalt sunt prea multe. Consider că este o problemă destul de grea, care va rămâne la stadiul de promisiune şi după 2018.”, este convins primarul din Mădulari, Gheorghe Florescu.

Scăderea drastică a populaţiei, un impediment în accesarea fondurilor europene

Sătul de modul cum sunt alocaţi banii de la stat pentru proiecte, primarul comunei Mădulari este convins că singura modalitate de dezvoltare rapidă a comunei o reprezintă fondurile europene. Totuşi, accesarea fondurilor europene, în viziunea primarului, necesită multă atenţie în elaborarea şi asumarea condiţiilor impuse, pentru a duce la îndeplinire astfel de investiţii. Scăderea demografică drastică a populaţiei, în special la sate, ar reprezenta, în opinia primarului, un impediment în accesarea proiectelor europene. Autorităţile locale spun că populaţia localităţii se micşorează în fiecare an, problema fiind lipsa locurilor de muncă în sat. În această situaţie, tinerii au încuiat casele unde şi-au trăit copilăria şi au luat cu asalt zonele urbane, iar puţini se mai întorc, dintre cei plecaţi. În urma lor rămân sate pustii şi case abandonate, îngropate în bălării. „Îmi doresc să demarez proiectul de
alimentare cu apă. Ideal ar fi cu fonduri europene, dar ultimul studiu făcut în localitate a arătat că interesul localnicilor este destul de scăzut, iar una dintre condiţiile de bază a accesării fondurilor europene este branşarea populaţiei în procent de 90%, după o anumită perioadă. Nu vreau să mă pun într-o situaţie dificilă, pentru ca, apoi, să nu ştiu „pe unde să scot cămaşa”. La început, majoritatea erau bucuroşi că vor avea apă la robinet, dar apoi, când au auzit că trebuie să plătească branşările, foarte mulţi s-au arătat neinteresaţi, motivând că au fântâni în curte. Chiar dacă acest sistem este într-adevăr viabil, pentru mulţi s-a arătat a fi o cheltuială în plus.”, spune primarul din Mădulari, Gheorghe Florescu.

Reţeaua de apă din Mădulari, la pachet cu cea de la Şuşani, ar putea fi o reuşită

Primarul Gheorghe Florescu va încerca în continuare toate variantele posibile pentru ca şi în comuna Mădulari să curgă apă la robinet. Noul liberal (PDL) s-a gândit acum la un proiect comun cu localitatea vecină, Şuşani, pentru introducerea alimentării cu apă în ambele comune. Pentru a depune acest proiect pe fonduri europene, el trebuie actualizat, conform măsurilor de finanţare actuale, care vor apărea pe site-ul Ministerului Dezvoltării. „Puterea financiară a fiecărei familii din comuna Mădulari este scăzută, acesta fiind şi motivul pentru care nu vor să se racordeze la sistemul cu apă. Puţini sunt cei care îşi doresc apă la robinet. Cu toate acestea, vom încerca să actualizăm acest proiect în colaborare cu Primăria Şuşani, să vedem dacă putem să facem un proiect integrat, pentru că şi ei sunt deficitari la reţeaua de apă. Vom actualiza studiul de impact, de fezabilitate. Împreună putem fi mult mai
convingători pentru ambele comunităţi, inclusiv în accesarea fondurilor europene. Aşa trebuia să fie făcut de mult proiectul care l-a încurcat pe primarul din Şuşani, Gheorghe Staiu, atâta amar de vreme.”, crede primarul din Mădulari, Gheorghe Florescu.

Monopol scump pentru un metru cub de apă

În opinia primarului, dacă sistemul de apă ar fi preluat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Apa Vâlcea”, i s-ar lua o piatră de pe inimă, deoarece administrarea acestui sistem, destul de pretenţios, implică foarte multe costuri, iar, pe de altă parte, i-ar determina pe mulţi dintre cetăţeni să nu se branşeze, din cauza preţului destul de piperat impus de asociaţie. Cetăţeanul, destul de drămuitor când vine vorba de banul lui, merge pe premisa că apa de la robinet, la un astfel de preţ, ar fi o cheltuială în plus destul de scumpă. „Dacă ne-ar prelua societatea Apavil, pe de-o parte, cu un ochi am râde şi cu altul am plânge. Ne-ar fi bine, deoarece noi nu am putea administra un astfel de sistem. Pe de altă parte, Apavilul nu are concurenţă la un astfel de serviciu, nu este nici o diferenţă, când vine vorba de costul unui metru cub de apă, între o localitate cu o scădere demografică drastică, unde au mai rămas doar bătrânii, şi un oraş, unde lucrurile se mai pot mişca. Se merge pe premisa că cine vrea confort trebuie să plătească.”, a mai spus primarul.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.