• După o solicitare din partea cetăţenilor la începutul anului 2013 pentru organizarea unui referendum pentru demiterea lui Constantin Nicu, acum există o iniţiativă atât din partea primarului, cât şi a unor cetăţeni pentru organizarea unui referendum prin care localitatea Laloşu să aparţină de judeţul Olt
După o verificare amănunţită a procedurilor derulate de cetăţenii din comuna Laloşu, pentru organizarea unui referendum şi demiterea primarului Nicu Constantin, prefectul Mircea Nadolu a ajuns la concluzia că nu există un temei legal în tot acest proces. Nicu Constantin a rămas astfel în continuare să păstorească destinele localnicilor din Laloşu. Verificările din acea perioadă au scos la iveală că nu toate semnăturile erau corecte.
Primarul a scăpat ca prin urechile acului de referendum
Potrivit unor informaţii transmise de Prefectură la momentul respectiv, „în satul Olteţani, numărul de alegători necesar pentru organizarea referendumului era de 53 de persoane, iar cererea mai era susţinută, ulterior verificărilor, doar de 51 de cetăţeni, care reprezentau 24,28% din numărul persoanelor cu drept de vot. În satul Portăreşti, numărul de alegători necesar pentru organizarea referendumului este de 41 de persoane, iar cererea este susţinută, ulterior verificărilor, doar de 37 de cetăţeni, care reprezintă 22,42% din numărul locuitorilor cu drept de vot. În satul Berbeşti, numărul de alegători necesar pentru organizarea referendumului este de 98 de persoane, iar cererea este susţinută, ulterior verificărilor, doar de 95 de cetăţeni, care reprezintă 24,17% din numărul oamenilor cu drept de vot”. În felul acesta, primarul Constantin Nicu a rămas în funcţie, scăpând ca prin urechile acului de organizarea referendumului.
Laloşu ar putea fi mutat în judeţul Olt
La numai un an de la declanşarea ideii organizării unui referendum în comună, aceasta s-a reactivat în urmă cu puţin timp. De această dată, iniţiatorul este chiar primarul Constantin Nicu, la solicitarea cetăţenilor. Alesul PDL susţine că localitatea pe care o reprezintă este la 100 de kilometri depărtare de Râmnic, iar nevoile cetăţenilor sunt o prioritate pentru domnia sa: „Nu este dorinţa mea că nu am primit bani de la Consiliul Judeţean pentru acest drum, despre care se spune că este «ca o bomboană». Dacă se îmbolnăveşte un om, din Laloşu până la Vâlcea sunt 100 de kilometri, iar până la Balş sunt doar 30 de kilometri şi până la Slatina 60 de kilometri, la fel până la Craiova sau Drăgăşani.”, a prezentat situaţia primarul din Laloşu.
Datoriile au dus la blocarea conturilor
Suma cerută de firma Isihia Impex, 8 miliarde de lei vechi, reprezintă lucrări pentru renovarea Şcolii de la Mologeşti
Primarul a mai precizat că, în anul 2013, Primăria Laloşu a plătit suma de 56.000 de lei către această firmă, deoarece s-a dispus executarea conturilor Consiliului Local Laloşu, iar executorul şi-a permis să realizeze procedura din conturile Comunei Laloşu, fără a avea o hotărâre în acest sens: „Avocatul meu nu a putut să facă mare lucru, deoarece anumite lucrări erau din anul 1991, prin care se specifică că, după simpla recunoaştere de către primar, trebuie să-i plătim lucrările. Sper ca judecătorul să dispună, la următoarea înfăţişare, din 31 ianuarie, ridicarea popririi conturilor. Suma totală pe care această firmă ne-o cere este de 8 miliarde, din care i-am plătit anul trecut 560 de milioane. Conturile le avem blocate din 2012, iar fostul primar obţine condamnări cu suspendare pe bandă rulantă. Nu am înţeles niciodată cum acest om, care a adus atâtea prejudicii Primăriei Laloşu, primeşte doar pedepse cu suspendare.”, a mai povestit actualul primar.
Mici proiecte realizate de primarul PDL
Primarul s-a văzut nevoit să drămuiască banul public, deoarece din taxe şi impozite nu reuşeşte să asigure salariile nici pentru o jumătate de an. Astfel, cu cele 2,6 miliarde primite în 2013 de la Consiliul Judeţean a reuşit să pietruiască un drum, să facă o mică reabilitare la căminul cultural, un gard şi câteva alei la o şcoală din comună: „Este o mândrie a mea şi o bucurie, totodată, ca în fiecare an să pietruiesc, că de asfaltare nici nu se poate pune problema, câte o uliţă. În anul 2012 am reuşit să pietruiesc o uliţă de un kilometru, în satul Berbeşti. Cu suma de 50.000 de lei, pe care am primit-o de la Consiliul Judeţean, am reuşit să săpăm 1,2 kilometri de canal cu buldozerul, am dalat 600 de metri de canale, am pus 28 de metri de podeţe noi şi 15 maşini de piatră, care s-au aşternut pe această suprafaţă de drum, de un kilometru. Oamenii sunt foarte mulţumiţi. La şcoală, pentru 40 de metri liniari de gard din ţeavă profilată, realizaţi cu o firmă adusă de mine, am plătit 170 de milioane de lei vechi, plus două alei, trei porţi, plus scările şi aplecători pentru şcoală, în timp ce fostul primar a dat pentru 120 de metri liniari 2,5 miliarde şi nimeni nu spune nimic, tot eu am avut reclamaţii. Am făcut o toaletă la şcoală cu 12.000 de lei, în condiţiile în care numai groapa este destul de mare, plus şase încăperi.”, a exemplificat primarul. La căminul cultural, primarul a făcut reparaţii de 800 de milioane de lei vechi, reabilitarea constând în schimbarea ferestrelor şi înlocuirea acestora cu geam termopan, dar şi finisări la partea interioară, gresie, faianţă etc.
O parte dintre unităţile de învăţământ, puncte de atracţie
Pentru grădiniţa din Laloşu, primarul spune că există un proiect depus de fosta administraţie, care vizează reabilitarea acesteia: „Avem grădiniţa din Laloşu la care gardul necesită reabilitare. Am înţeles că este un proiect depus de fosta administraţie, prin care, dacă intră spre finanţare, ar trebui demolată şi construită o altă grădiniţă, din temelii. Eu nu am nici un fel de documentaţie în acest sens.”, a spus Nicu Constantin. Comuna Laloşu se poate lăuda şi cu o şcoală ridicată din temelii, chiar dacă povestea acesteia se poate termina cu arestarea fostului primar: „Şcoala la care am reabilitat gardul este o unitate care, iniţial, a fost proiectată pentru after school. Acolo era o veche şcoală, pe care fostul primar a demolat-o şi pentru ea a tăiat o factură de vreo 600 de milioane. Pentru această lucrare a fost condamnat şi chiar arestat patru zile. Acum este construită acolo o şcoală nouă, printr-un proiect derulat de Ministerul Învăţământului.”, a spus primarul.
Şcoala din satul Mologeşti, „reabilitată” cu 20 de miliarde
Despre şcoala gimnazială din satul Mologeşti, primarul ne-a povestit că a fost reabilitată cu nu mai puţin de 20 de miliarde, dacă ar fi să adunăm facturile emise: „Este şcoala care a fost renovată cu acele 20 de miliarde. Arată bine, dar pentru acest proiect avem 8 miliarde datorie către constructor.”, a mai adăugat primarul. Şcoala din Berbeşti este o întreagă nebuloasă pentru primar, această locaţie urmând a se transforma într-un cămin de bătrâni: „S-au făcut anumite acte şi terenul de lângă ea s-a dat către Consiliul Judeţean, pentru a face acolo un cămin de bătrâni. Există o hotărâre a Consiliului Local în acest sens. A mai funcţionat cu două clase de grădiniţă şi una de şcoală, iar actualmente şcoala a fost comasata şi a rămas acolo doar grădiniţa. Este o clădire impunătoare, foarte frumoasă, care se degradează treptat.”, a concluzionat primarul comunei Laloşu.