Sorin Romcescu este unul dintre primarii importanţi ai PSD, remarcându-se prin realizările din timpul mandatelor, care au justificat aprecierile ca fiind „unul dintre cei mai activi primari din judeţ”. A început ca viceprimar, un mandat care l-a pus în temă cu administraţia publică locală, atât cât să-l pregătească pentru următoarele două mandate de primar şi, cu siguranţă, şi pentru viitoarele mandate. Întreprinzător din fire, Romcescu susţine că a venit vremea ca fiecare gospodărie din Slătioara, dacă cetăţeanul îşi doreşte, să aibă posibilitatea de a beneficia de toate condiţiile necesare, pentru a uşura nivelul de trai şi spune în acest sens că nu poate pleca de la cârma localităţii fără să depună toate eforturile în acest sens. A dorit să demonstreze că se poate face ceva bun pentru comuna Slătioara indiferent de culoarea politică şi tot ceea ce a realizat s-a datorat, în primul rând, echipei de la Primărie, fără de care obiectivele propuse nu ar fi putut prinde contur: „Toate aceste reuşite au fost posibile prin efort financiar local, conjugat cu fonduri alocate de la stat, dar mai ales prin atragerea de fonduri europene, prin accesarea unor proiecte. Este nevoie, însă, de concentrare deosebită în această direcţie din partea mea, în calitate de primar, dar şi din partea unor funcţionari publici din partea Primăriei şi a Consiliului Local. Munca în echipă a dat rezultate bune, la nivelul administraţiei locale”, este de părere primarul Sorin Romcescu.
Fondurile atrase, salvarea comunei Slatioara
Viceprimar în perioada 2004-2008, actualul primar îşi cunoaşte comuna „ca-n palmă”, şi a ştiut mereu care sunt necesităţile oamenilor. Încă de când a ajuns în funcţie şi-a concentrat atenţia spre infrastructura rutieră, deoarece drumurile necesită cei mai mulţi bani. A implementat proiecte şi, astfel, a reuşit să schimbe faţa localităţii într-o perioadă foarte scurtă, pe parcursul celor două mandate. În prezent se derulează mai multe proiecte care vizează asfaltări de drumuri, modernizarea edificiilor culturale, dar şi extinderea reţelei de canalizare. Prin implicarea primarului Sorin Romcescu, cetăţenii din comună beneficiază astăzi de peste 100 de kilometri de apă şi canalizare, iar, pentru acest an, primarul şi-a propus să finalizeze şi extinderea reţelei de canalizare în satele Milostea şi Goruneşti. În ceea ce priveşte asfaltările, Romcescu îşi doreşte să finalizeze până la alegeri un proiect major, derulat prin O.G. 28:
„În această perioadă s-au reluat lucrările de asfaltare a unor drumuri de interes local în satele Rugetu, Milostea, Slătioara şi Cumpene pe o lungime de 8,5 kilometri şi construirea podului peste pârâul Cerna, investiţie derulată cu fonduri alocate, de la stat. Vom finaliza curând această investiţie, pentru că multe dintre străzile prinse în acest proiect s-au asfaltat. În unele zone au mai rămas de făcut rigolele şi de terminat acostamentele, pentru a putea recepţiona lucrarea. Eu sper ca, până la lata de 1 iunie să finalizăm lucrările. Proiectul a început în luna august 2014, s-a derulat pe o perioadă de 18 luni, iar astăzi este realizat în procent de 70%. Ne-a mai rămas să finalizăm lucrările de construire a podului, mai exact montarea culeelor care sunt prevăzute, şi mai este un drum de doi kilometri care trebuie asfaltat, şi aproximativ trei kilometri de rigole”, a mai spus primarul.
Toate proiectele vor fi terminate până la alegeri
La Slătioara se lucrează intens pe mai multe şantiere. Primarul Sorin Romcescu spune că îşi doreşte să finalizeze toate proiectele aflate în derulare, nu pentru că nu şi-ar mai dori un nou mandat, ci pentru că aşa le-a promis cetăţenilor care i-au dat, în 2012, votul pentru un nou mandat: „Avem proiecte în derulare prin O.G. 28 şi lucrăm la toate, în această perioadă. Al doilea proiect este pentru asfaltarea drumurilor comunale pe o lungime de 4,1 kilometri, acesta fiind un alt proiect care a început mai demult, în 2009, şi pentru care sunt prinse două drumuri comunale: un drum de 2 kilometri lungime şi altul de 2,1 kilometri. În punctul Drumul Dispensarului s-au turnat deja două straturi se asfalt şi urmează să finalizăm reabilitarea rigolelor, iar pentru celălalt drum s-a turnat în toamna anului trecut un strat de asfalt, urmând să se toarne şi cel de al doilea, şi să se facă rigolele. Banii sunt alocaţi, iar contractele sunt semnate cu Ministerul Dezvoltării, deci nu sunt probleme. Constructorul trebuie să îşi facă treaba, să ducem la îndeplinire proiectele şi să le recepţionăm în termen util, pentru că, de data aceasta, nu sunt probleme de finanţare. Anul trecut, în decembrie, pentru tot ce s-a lucrat pe cele trei proiecte pe care le avem în derulare în localitate prin O.G. 28, conform situaţiilor de lucrări, banii s-au alocat de la Ministerul Dezvoltării până la ultimul leu”, declară social-democratul din Slătioara, Sorin Romcescu.
Sorin Romcescu: „Se lucrează pentru finalizarea investiţiilor începute”
Al treilea proiect care se derulează în localitate cu fonduri de la stat este extinderea reţelei de canalizare pe o lungime de 7,8 kilometri în satul Milostea unde, până în prezent, s-au realizat 3 kilometri de reţea. Primarul spune că urmează să înceapă lucrările în satul Goruneşti şi atunci, dacă pe drumurile principale şi pe drumul naţional există deja reţea de canalizare, în cel mai scurt timp şi acest proiect de extindere a sistemului de canalizare se va finaliza. Localitatea Slătioara se va putea lăuda atunci cu încă o investiţie, pe care alţi primari abia o pun pe hârtie: „Dacă tot vorbim despre investiţiile din acest mandat vreau să vă spun că, imediat după preluarea mandatului, am finalizat lucrările la un proiect de mare anvergură, în valoare de 2,5 milioane de euro, care a constat în cinci componente: sistem de canalizare pe 20,5 kilometri, asfaltarea a 6,3 kilometri de drumuri, extinderea cu 2 kilometri a reţelei de apă, construirea unui cămin de bătrâni şi achiziţionarea unei scene mobile, pentru organizarea de spectacole. Astăzi avem în derulare un proiect pentru extinderea canalizării în satele Milostea şi Goruneşti, pe Ordonanţa 28. În satul Milostea s-a realizat deja această lucrare. Urmează ca, începând din primăvară, să demarăm lucrările şi în satul Goruneşti. Am reuşit să fac toate astea pentru că, în momentul când s-au licitat aceste proiecte, am avut semnat cu Ministerul Dezvoltării pentru fiecare lucrare contract de finanţare, iar constructorii au avut curajul să se angreneze în lucrările prevăzut în proiect, venind ulterior cu situaţii de lucrări pentru a-şi lua banii. Atunci, statul a fost nevoit să aloce fonduri conform contractului pentru sumele stabilite, mai puţin pentru finanţarea de la bugetul local, aşa că există finanţare până în 2018 la aceste lucrări, realizate prin O.G. 28, care sunt asigurate”, ne-a mai declarat primarul Romcescu.
Noi proiecte vor fi finanţate prin grupul de acţiune locală
Prin Grupul de Acţiune Locală vor fi accesate, în perioada următoare, noi proiecte în localitatea Slătioara. „Prin GAL am prins amenajarea a două terenuri de fotbal multifuncţionale, achiziţionarea unui buldoexcavator, consolidarea, modernizarea şi dotarea căminului cultural cu staţie de amplificare şi construirea unui parc de joacă pentru copii, la şcoală. Toate proiectele pe GAL au fost finalizate şi recepţionate anul trecut, conform contractului. Acum am avut întâlniri bazate pe dialog şi consultări cu cei de la GAL, referitor la ce ne-am dori să facem în continuare, noi, ca administraţie locală, dar şi persoanele private. În urma acestei întâlniri am făcut un clasament al priorităţilor care sunt la nivelul fiecărei zone urmând ca, în funcţie de valoarea repartizată, să putem accesat fonduri. La nivel de UAT tot infrastructura este de bază şi este necesară în vederea modernizării şi reparării spaţiilor mai vechi, care au rămas neutilizate, cu scopul modernizării. Pentru Slătioara se va face amenajarea a două terenuri sintetice cu nocturnă în satele Milostea şi Slătioara. Este o bucurie pentru copii, deoarece, din bugetul local nu puteam realiza aceste obiective. Sper să putem face un astfel de teren şi în satul Rugetu. În viitor, prin grupul de acţiune locală, pentru că la Slătioara sunt peste 100 de kilometri de drumuri comunale, va mai trebui să accesăm fonduri pentru acestea. Chiar dacă, prin proiectele pe care le-am avut, am asfalta drumurile în procent de peste 60%, au mai rămas cele de interes local, adică acele uliţe cu lungimi scurte, pentru care aş mai depune proiecte, tot pentru asfaltare”, afirmă prim-gospodarul localităţii.
Primarul are, de asemenea, în vedere şi finanţarea mai multor proiecte europene: „Pe Măsura 7.2. avem pregătită documentaţia pentru asfaltarea a cinci kilometri şi jumătate de drumuri, în valoare de un milion de euro. Nu am depus proiectul în prima sesiune pentru că, după ce am verificat ghidul, am constatat că nu realizam punctajul datorită condiţiilor foarte severe, motiv pentru care, în acest exerciţiu financiar, foarte puţine localităţi se încadrează în vederea accesării fondurilor. Puşi în faţa acestei situaţii am aşteptat a doua sesiune de finanţare şi sperăm să intrăm şi noi în aceasta. În satul Milostea sunt uliţe de o parte şi de alta neasfaltate, pe o lungime de 2,5 kilometri, restul fiind în celelalte sate”.