Sunteţi aici: Pagina principală // Administraţie

Realizari importante in infrastructura, cu bani putini

drum GusoiancaComuna Guşoeni este aşezată în zona de sud a judeţului Vâlcea, la 15 kilometri faţă de Drăgăşani şi la 75 de kilometri faţă de Râmnicu Vâlcea. Nicolae Concioiu, primarul comunei Guşoeni, se află în fruntea administraţiei locale din noiembrie 2009. Viceprimar la momentul respectiv, Nicolae Concioiu a fost nevoit să se arunce în lupta declanşată de organizarea alegerilor anticipate, din cauza stării de sănătate precare a fostului primar. Sosise momentul să convingă electoratul că este persoana potrivită pentru această funcţie. În 2012, a obţinut un nou mandat pentru a putea să-şi continue proiectele pe care le-a întocmit şi pentru a da o nouă faţă localităţii pe care o conduce.
Încă din anul 2000, de când a intrat în politică, Nicolae Concioiu şi-a propus să realizeze multe lucruri bune pentru localitatea în care s-a născut. A pus pe picioare organizaţia PSD din comună, urmând ca în anul 2004 să candideze pentru funcţia de primar. Deşi a avut parte de două încercări eşuate de a obţine funcţia mult râvnită de primar, norocul i-a surâs şi, în anul 2008, a ajuns viceprimarul localităţii Guşoeni. Ulterior, din cauza unor probleme de sănătate, fostul primar a trebuit să renunţe la fotoliu şi şi-a aruncat în luptă fiul. Între timp, Concioiu a reuşit să câştige respectul şi admiraţia consătenilor din postura de primar interimar, demonstrându-le că ştie ce are de făcut în localitate. S-au organizat alegeri anticipate, iar cetăţenii i-au dat girul pentru exercitarea unui prim mandat în fruntea administraţiei locale din Guşoeni.
Nicolae Concioiu: „Funcţia de primar este o satisfacţie de orgoliu”

Până să intre serios în politică şi mai ales în administraţie, primarul Nicolae Concioiu şi-a dezvoltat o afacere personală care îi aducea venituri substanţiale. Între timp, aceasta a fost neglijată de prim-gospodarul din Guşoeni din cauza suprasolicitării la care era supus la primărie: „Până să vin la primărie, aveam o afacere care necesita multe deplasări, aveam o firmă de transport marfă, iar beneficiarii se aflau la distanţe mai mari. Acum, de când am venit la primărie, pot spune că mi-am neglijat mult afacerea şi este normal să nu mai dea acelaşi randament.”, a mai adăugat primarul.
Anul 2013, sărac în investiţii
Primarul Nicolae Concioiu susţine că îşi doreşte implementarea multor proiecte pentru comună şi că obiectivele propuse se împart în două categorii: o parte sunt în curs de desfăşurare, iar altele sunt în stadiul de proiect. Totodată, social-democratul este conştient de imposibilitatea demarării unor proiecte de anvergură în anul 2013 şi speră doar în funcţionarea aparatului administrativ: „În primul rând, vreau să avem o continuitate a activităţii de administraţie publică locală şi a instituţiei de învăţământ gimnazial, vreau să asigurăm din bugetul de anul acesta necesarul pentru plata ajutorului social şi a indemnizaţiilor şi tot ceea ce ţine de sprijinul cetăţeanului. Lăsăm pe plan secund investiţiile pentru care vor fi alocate sume de la Consiliul Judeţean şi de la Guvern.”, a precizat primarul Concioiu.
Infrastructura rutieră, aproape rezolvată
Prioritatea principală a primarului din Guşoeni a reprezentat-o infrastructura rutieră, pe care a rezolvat-o în mare parte prin asfaltarea urgentă a trei drumuri comunale şi a unui alt drum, pe o lungime de 300 de metri: „Aş începe cu problema principală a localităţii, rezolvată prin asfaltarea drumului comunal 85 Guşoianca, pe o lungime de 5 kilometri, care deserveşte jumătate din infrastructura localităţii, proiect cu o valoare de 33 de miliarde de lei vechi, urmată de asfaltarea drumului comunal 86 Spârleni – Dealul Mare, pe o distanţă de 2 kilometri, asfaltarea DC 86 Dealu Mare – DN 67B pe o distanţă de trei kilometri, toate acestea reprezentând proiecte în regim de urgenţă, deoarece infrastructura de drumuri era într-o stare precară, impracticabilă. De asemenea, am asfaltat şi drumul care duce către Biserica Spârleni pe o distanţă de 300 de metri. Mă bucur că în această fracţie de mandat am reuşit să asfaltez cele trei drumuri atât de importante.”. Primarul Concioiu a mai precizat că la proiectul care vizează modernizarea DC Guşoianca, asfaltarea a fost făcută; mai trebuie realizate doar mici intervenţii la un pod: „Lucrarea este finalizată în totalitate, dar au apărut probleme din cauza torenţilor de ploi la podul peste care trece acest drum şi trebuie remediate. În măsura în care vom primi şi restul banilor îi vom solicita constructorului să finalizeze lucrarea.”, a mai spus Nicolae Concioiu.
O prioritate aparte au avut-o şi celelalte drumuri de interes local pe care administraţia locală a reuşit în această perioadă de trei ani să le întreţină sau să le pietruiască: „Nu am scăpat din vedere nici celelalte drumuri, pe care le-am pietruit. La trei dintre acestea am amenajat şi şanţuri. Este vorba de pietruirea drumului şi amenajarea şanţurilor în satul Dadiciu pe o distanţă de 2,5 kilometri, la fel şi în satul Valea Rudarilor, pietruirea drumului Ursoaia pe o distanţă de 500 de metri, pietruirea drumului şi amenajarea şanţurilor la Butari – Spârleni Deal pe o distanţă de 1,5 kilometri, pietruirea drumului Butari – Crişeşti pe o distanţă de 400 de metri şi pietruirea drumului Guşoianca – Şerbăneşti pe o distanţă de 300 de metri.”, a spus primarul.
Motivul pentru care primarul Concioiu nu doreşte să se avânte în demararea mai multor proiecte este faptul că bugetul auster nu îi permite: „Cu bugetul ne-am putut încadra doar cu cheltuielile de funcţionare. În condiţiile în care vom putea atrage şi alte fonduri pe parcurs şi vom avea posibilitatea financiară, vom aloca şi din bugetul propriu pentru investiţii. La DC 186 Spârleni Deal se lucrează şi, în funcţie de sumele alocate, firma constructoare va efectua lucrările. Are o lungime de 2,7 kilometri, cu o valoare de 27 de miliarde de lei vechi. Până în momentul de faţă s-au efectuat lucrări de 7 miliarde de lei vechi, adică aproximativ 20% din lucrare.”, a mai spus social-democratul.

Nicolae Concioiu: „Nu a trebuit să facem credit prin Ministerul Finanţelor”

Ordonanţa 3/2013, care a pus pe jar autorităţile locale privind plata arieratelor, nu i-a creat probleme primarului Nicolae Concioiu. Prin această ordonanţă se prevedea că unităţile administrativ-teritoriale care înregistrau arierate la data de 31 ianuarie 2013 erau obligate să diminueze volumul acestora cu cel puţin 85%. Pentru ca acest lucru să se întâmple, unităţile administrativ-teritoriale puteau face un împrumut la Ministerul Finanţelor Publice pentru a achita ulterior datoriile către firmele care au prestat servicii în localităţile pe care aceştia le administrează: „Nu am făcut împrumut la Trezorerie, deoarece nu ne-am întins mai mult decât ne-a ţinut pătura. Eu sunt de meserie economist, nu aş putea să conduc altfel instituţia decât cu pixul în mână şi calculând întotdeauna cât putem suporta. Nu a trebuit să facem credit prin Ministerul Finanţelor, iar tot ce vom realiza de acum înainte va fi în funcţie de fondurile pe care vom reuşi să le atragem la bugetul local. Noi mai avem o speranţă deoarece, mai nou, pe teritoriul administrativ al comunei s-a încheiat un contract de închiriere a unei suprafeţe de teren pentru amplasarea unui obiectiv petrolier, de unde vor veni sume importante. Deocamdată, am încheiat un contract-cadru de 10 ani, dar care poate fi prelungit. Este vorba de o suprafaţă de 23.000 de metri pătraţi de pe care realizăm vreo 70.000 de lei, o sondă de foraj în varianta de prospecţiuni.”, a afirmat primarul comunei. Un alt proiect pentru care primarul Concioiu se zbate să obţină sursa de finanţare este căminul cultural, care trebuie construit din temelii. Potrivit spuselor acestuia, fostul cămin cultural funcţiona într-o şcoală veche de un secol: „Un alt proiect pentru care trebuie să găsim surse de finanţare este căminul cultural, un obiectiv foarte important. Eu consider că viaţa culturală de la ţară trebuie să existe. Am identificat locul unde se va construi acest cămin, dar nu am găsit, deocamdată, sursa de finanţare. Nu ni s-a dat girul existenţei sumelor pentru demararea acestei investiţii. Nu ne-am propus o construcţie exagerată, ci una care să coste în jur de 13 miliarde de lei vechi. Căminul vechi era construit de 100 de ani şi amplasat în prima şcoală ridicată pe teritoriul comunei Guşoeni,”, a mai spus primarul.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.