Sunteţi aici: Pagina principală // Actualitate

Reabilitarea Caminului cultural, o enigma pentru primarul Joita

• Prim-gospodarul din Lăpuşata nu este deloc mulţumit de mansardarea acestei instituţii, care a fost făcută „la suprapreţ”
Noul primar al comunei Lăpuşata a preluat mandatul cu o mulţime de datorii care apasă greu asupra bugetului local. Cea mai mare problemă pentru liberalul Nicolae Joiţa o reprezintă achitarea datoriilor pentru mansardarea Căminului cultural din centrul comunei. Preţul final al mansardării şi acoperişului a ajuns la 9,5 miliarde de lei vechi, din care administraţia locală mai trebuie să achite constructorului suma de 2,3 miliarde de lei vechi. „Reabilitarea şi extinderea Căminului cultural este o investiţie finanţată din bugetul local. Din câte am aflat, constructorul mai are de încasat 2,3 miliarde, pentru lucrările deja executate. Nu a primit aceşti bani, motiv pentru care a oprit lucrările. În legătură cu această investiţie este o întreagă poveste, iar eu nu sunt lămurit de ce a costat atât de mult. Costurile totale la acest cămin se ridică la vreo 10 miliarde de lei vechi, valoare din care s-a plătit cam 70 la sută. Din câte am înţeles, cu firma respectivă s-a început o banală lucrare de reabilitare, care costă în jur de un miliard de lei vechi, apoi au început să apară alte cheltuieli. La ora actuală, din evidenţele contabile pe care le-am preluat, mai trebuie achitaţi 2,3 miliarde de lei vechi.”, declară primarul Nicolae Joiţa.

Şcolile necesită reabilitare
Infrastructura educaţională va fi în atenţia primarului în acest prim mandat, deoarece este conştient de necesitatea unor condiţii adecvate desfăşurării procesului educaţional. În comuna Lăpuşata există două şcoli, cu clasele I-VIII şi I-IV, dar numai una dintre ele a beneficiat de lucrări de investiţie: „Avem două şcoli: şcoala cu clasele I-VIII Lăpuşata, unde avem şi clasa zero, dar la care, din păcate, nu a venit mobilierul. Le-am asigurat mobilier mai vechi acolo, pentru a-şi putea desfăşura activitatea. Pentru grădiniţă am avut în vedere construirea unui grup sanitar separat, care acum este în lucru. Şcoala este supravegheată video cu şase camere de filmare şi a beneficiat de-a lungul timpului de mai multe lucrări de investiţii. Şcoala de la Broşteni, cu clasele I-IV, nu arată atât de bine şi copiii sunt mai puţini. Am avut probleme cu acoperişul prin care plouă, dar, cu câteva eforturi şi cu sprijin, am reuşit să-l reparăm. Avem amenajată şi o sală de grădiniţă în interior. Cert este că a cam fost lăsată de izbelişte clădirea. Chiar dacă nu vor mai fi copii pe viitor, este o clădire a primăriei şi o putem utiliza în alte scopuri. Îmi doresc în viitorul apropiat să le amenajez şi acolo un grup sanitar în interior.”.
Bază sportivă, în lucru
Sportul este un domeniu sensibil pentru primarul din Lăpuşata. Nu există sfârşit de săptămână să nu fie alături de tineretul din comună, care îşi dispută meciurile de fotbal în cadrul unei competiţii organizate de AJF Vâlcea. Pasionat de fotbal, Nicolae Joiţa a susţinut financiar încă de acum mulţi ani echipa de fotbal din localitate. Visul prim-gospodarului din Lăpuşata este ca echipa de fotbal a comunei să-şi dispute meciurile „de acasă” în localitate. De câtva timp, tinerii joacă meciurile pe terenul din Copăceni. Lucrările la noua bază sportivă au început în urmă cu câţiva ani: „Lucrările la baza sportivă au fost demarate cu finanţare prin Ordonanţa 7, iar costul total al investiţiei se ridică la aproximativ 12 miliarde de lei vechi. Din bugetul local suportăm 38 la sută, dar ideea este că ne trebuie bani pentru a finaliza acest obiectiv. Echipa comunei este susţinută din banii primăriei şi, momentan, jucăm la Copăceni, până când o să finalizăm şi noi baza noastră. Terenul este nivelat, dar încă nu este însămânţat. Mai este de lucrat şi la partea de interior, deoarece terenul este prevăzut şi cu pistă. Am făcut tribune, vestiare, dar mai este de lucru.”, a ţinut să precizeze Nicolae Joiţa.
Proiecte îndrăzneţe pentru primul mandat
Noul primar al comunei Lăpuşata, Nicolae Joiţa, şi-a propus să dea o nouă faţă localităţii pe care o reprezintă. Astfel, în domeniul infrastructurii şi-a punctat o serie de investiţii menite să îmbunătăţească nivelul de trai al localnicilor. În luna iunie a ieşit în faţa cetăţenilor cu un program electoral complex, care vizează investiţii în toate domeniile: „Mi-am propus reabilitarea drumurilor săteşti, inclusiv asfaltarea lor, extinderea reţelei de apă în satele Mijaţi, Zărneşti, Valea Zărneştilor, Bereşti şi Pocheşti, precum şi reabilitarea drumurilor de acces către tarlalele agricole. În atenţia mea vor sta în acest mandat şi reabilitarea drumurilor forestiere, regularizarea râului Cerna şi repararea podului peste pârâul Cerna din satul Scoruşu.”, a declarat primarul.
Pe lângă aceste investiţii, care vizează infrastructura în localitate, primarul Nicolae Joiţa şi-a mai propus şi înfiinţarea unei pieţe, a unui centru de colectare a fructelor, montarea de camere video în intersecţii şi dotarea comunei cu o maşină de pompieri, atragerea investitorilor în scopul creării de locuri de muncă, dar şi accesarea de fonduri europene care să vină în sprijinul cetăţenilor se afla în programul electoral 2008-2012. Încă de când a ajuns în funcţie, primarul şi-a propus îmbunătăţirea activităţii Primăriei, a relaţiei primar-cetăţean şi a funcţionarilor publici cu cetăţenii comunei. Astfel, s-a gândit să organizeze întâlniri periodice cu cetăţenii din fiecare sat, afişarea la loc vizibil a tuturor hotărârilor Consiliului Local şi a tuturor acţiunilor şi investiţiilor care se derulează în comună, precum şi consultarea cetăţenilor în luarea unor decizii care privesc soarta comunei. Şi în domeniul educaţiei, primarul şi-a stabilit câteva priorităţi. Îşi doreşte ca elevii să aibă toate condiţiile desfăşurării activităţii: „Îmi doresc reabilitarea Şcolii Broşteni cu apă curentă şi grup sanitar, dotarea şcolilor şi grădiniţelor cu materiale informative şi didactice de ultimă generaţie, construirea unei scene mobile în curtea şcolii, repunerea în funcţiune a sălii de informatică din Şcoala Săruleşti, precum şi construirea unei săli de sport.”, a declarat primarul. Liberalul din Lăpuşata a promis sprijin financiar pentru toate concursurile şcolare, excursii lunare gratuite pentru elevii cu merite deosebite, dar şi premierea dascălilor care se remarcă în cursul anului şcolar.
În domeniul cultural, obiectivele noului primar sunt destul de îndrăzneţe. Astfel, alesul PNL şi-a propus reabilitarea Căminului cultural din localitate, înfiinţarea unui ansamblu de dansuri, reamenajarea Bibliotecii şi dotarea cu biblionet, înfiinţarea unui mic muzeu sătesc, organizarea de spectacole gratuite, dar şi terminarea lucrărilor la baza sportivă şi susţinerea echipei de fotbal „Inter Lăpuşata”. În domeniul sănătăţii, primarul a precizat: „Îmi doresc înfiinţarea unui cabinet dentar, a unei farmacii veterinare, precum şi modernizarea Dispensarului din comună, prin amenajarea unei săli de aşteptare şi a unui grup sanitar.”, a concluzionat primarul comunei Lăpuşata, Nicolae Joiţa.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.