Sunteţi aici: Pagina principală // Actualitate

Radi i-a sugerat ministrului Nica simplificarea procedurilor de accesare a fondurilor europene

IntalnirePrezent la Râmnicu Vâlcea săptămâna trecută, ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, a avut o întâlnire cu autorităţile judeţene şi cu primarii vâlceni. Cu acest prilej, primarul localităţii Buneşti, Viorel Radi, i-a adresat rugămintea de a simplifica procedurile de accesare a fondurilor europene pentru exerciţiul bugetar 2014-2020. Totodată, alesul PSD i-a spus ministrului să fie mai atent cu personalul din minister care analizează eligibilitatea proiectelor: „Eu am muncit din greu să putem promova anumite proiecte şi vreau să vă dau un exemplu: în 2010, am depus documentaţia la agenţie şi abia acum lucrez la acel proiect. Dacă facem proiectul acum şi îl vom finaliza la sfârşitul viitorului mandat, nici de data aceasta nu vom cheltui toţi banii. O să vedem că iar se vor plânge Guvernul şi ministerele că nu cheltuim banii. Aş vrea să vă mai prezint încă o situaţie: un singur proiectant a făcut proiecte
pentru 16 primari, dar mie mi-a fost declarat proiectul neeligibil, pe motiv că arhitectul se afla în conflict de interese, iar colegilor mei li s-au aprobat, deşi aveau acelaşi arhitect şi acelaşi proiectant. Deşi am depus contestaţie, nu am avut câştig de cauză. În modul acesta nu cheltuim banii. Gândiţi-vă că noi am muncit din greu pentru aceste proiecte şi am cheltuit bani din bugetul local pentru întocmirea documentaţiilor.”, i s-a adresat Viorel Radi ministrului Fondurilor Europene, Marius Nica.
Răspunsul ministrului Nica nu a întârziat să apară: „Este adevărat că o parte din vină ne-a aparţinut şi nouă, celor care am gestionat aceste proiecte, o parte a primarilor şi o parte sistemului, în general. Comparativ cu exerciţiul bugetar 2007-2013 vor apărea simplificări la programul operaţional competitivitate, unde am pus şi calendarul, unde este specificat în cât timp se evaluează şi cât durează până la semnarea contractului de finanţare. Ştiţi bine că, în trecut, a durat şi un an până s-a semnat un contract de finanţare. (…) Şi-au asumat maxim 71 de zile. Avem în vedere ca aceste evaluări să fie realizate cât mai corect. Ce a ţinut de noi am făcut, inclusiv dezbateri cu beneficiarii pe fiecare ghid, tocmai pentru a nu ne mai confrunta cu situaţiile din trecut.”, i-a răspuns ministrul Nica primarului comunei Buneşti, Viorel Radi.

Radi va construi o grădiniţă cu program prelungit

Sătul să mai aştepte fonduri de la Compania Naţională de Investiţii sau de la Guvern, primarul Viorel Radi va demara o investiţie de mare anvergură în localitate: construirea unei grădiniţe cu program prelungit, un proiect cu o valoare de 29 de miliarde de lei vechi, pe care o va realiza cu fonduri din bugetul local. În luna iunie a avut loc licitaţia pentru desemnarea firmei constructoare, iar, până la sfârşitul anului, Viorel Radi speră să ridice construcţia. Crearea plafonului minim, de 15 miliarde de lei vechi de Ministerul Finanţelor, în ceea ce priveşte bugetul anual, l-a ajutat pe social-democrat să pună ceva de-o parte şi pentru demararea acestei investiţii: „Ştiu că este o lucrare mare, costisitoare, dar, în momentul de faţă, avem nevoie de un astfel de obiectiv. Părinţii ne-au tot solicitat o grădiniţă cu program prelungit iar noi, ca administraţie locală, trebuie să le satisfacem cerinţele. Fiind
amenajată din bugetul local şi cu o valoare foarte mare, nu prea s-au îngrămădit firmele să participe la licitaţie. Grădiniţa va avea trei grupe şi sper ca, până la finele anului, să şi ridic construcţia. Sunt încrezător că vom putea realiza această investiţie cât mai repede.”, ne-a declarat primarul comunei Buneşti. Acesta a mai adăugat că nu poate da un termen exact în ceea ce priveşte finalizarea investiţiei: „Nu am putut să le dau părinţilor un termen de finalizare pentru acest obiectiv, fiind din bugetul local, pentru ca eu am depus şi la Ministerul Dezvoltării documentaţie, şi la Compania Naţională de Investiţii, dar deocamdată am pus eu bani, din bugetul local, să demarăm investiţia.”, a mai spus Radi.

Spaţiu de joacă pentru copii, din bugetul local

La sfârşitul anului şcolar, primarul Radi le-a promis copiilor din localitate că le va amenaja un spaţiu de joacă, în imediata apropiere a bazei sportive din centrul localităţii. Locul de distracţie va fi prevăzut şi cu piste de role şi biciclete. Investiţia va fi realizată din bugetul local, iar mâna de lucru va fi asigurată de angajaţii primăriei: „Vrem să facem şi un spaţiu de joacă pentru copii, lucrăm deja la el, dar cu forţe proprii. Muncim cu toţii, inclusiv salariaţii din primărie, cu oamenii de la Legea 416, toţi încercăm să dăm o mână de ajutor. În prezent, se lucrează la pista pentru role, pentru biciclete, am făcut comandă de tobogane şi bănci şi vrem ca, în câteva zile, să inaugurăm investiţia. Locaţia este chiar lângă baza sportivă din centrul comunei. Chiar la finele anului şcolar i-am anunţat pe copii că le voi face o surpriză, pentru rezultatele bune obţinute la învăţătură,
amenajându-le acest spaţiu de joacă. Are o suprafaţă de 3000 de metri pătraţi. Deocamdată, aducem foişoare, tobogane şi vom vedea ce mai lipseşte, iar dotările suplimentare le vom instala noi.”, completează primarul.

Sărbătoarea căpşunului, tradiţie veche de o jumătate de secol
Ajunsă la cea de-a 45-a ediţie, „Sărbătoarea Căpşunului” din comuna vâlceană Buneşti este una de referinţă pentru judeţul nostru. Primarul Viorel Radi, aflat la al cincilea mandat, s-a întrecut pe sine şi anul acesta, prin felul în care a organizat această sărbătoare, a cultivatorilor de căpşuni. Totodată, la Buneşti este o tradiţie mult mai veche, o fală a buneştenilor, de a avea animale frumoase şi sănătoase. Dintre acestea, o mândrie aparte este aceea de a călări un cal care „crapă de sănătate”, ţesălat cu mare răbdare, până când pielea îi luceşte ca şi cum ar fi dată cu ceară. Coamele şi cozile sunt şi ele pieptănate şi li se pun cailor ciucuri, de preferinţă roşii, împotriva deochiului şi a altor rele în care credeau bătrânii. Abia după ce toate acestea erau finalizate, tinerii satului se strângeau la început de iunie, pentru a concura pentru cel mai frumos exemplar cabalin, într-o defilare de toată frumuseţea. Manifestarea se încheia cu o întrecere, cu o adevărată cursă de galop. Toate aceste tradiţii se păstrează şi astăzi în comuna Buneşti. Este adevărat că unele amănunte s-au pierdut în timp şi se vor mai pierde, dar motivul principal al manifestării, al competiţiei, un adevărat concurs de frumuseţe pentru cai, a rămas. Cu timpul, cele două manifestări s-au suprapus într-una singură, completându-se reciproc. S-au mai adus şi unele noutăţi, care n-au denaturat cu nimic motivul tradiţional iniţial. Anul acesta, „Sărbătoarea Căpşunului” s-a desfăşurat pe 31 mai şi a fost un eveniment reuşit: „Tradiţia durează de mai bine de 45 de ani. După 1990 se pierduse puţin, dar, după 1996, de când am ajuns eu primar, am reluat sărbătoarea şi am încercat încet, încet să-i dau o mai mare amploare. De obicei, organizam această sărbătoare undeva la sfârşitul lunii mai sau la începutul lui iunie. Tot timpul avem emoţii în ceea ce priveşte data desfăşurării evenimentului: dacă este un an mai răcoros, căpşunele se coc mai târziu, iar dacă este cald, mai devreme. Anul acesta am sărbătorit puţin mai devreme, pe 31 mai, şi am avut noroc: a fost perioada cea mai prielnică. Prima dată, sărbătoarea aceasta a avut loc pe 26 mai. Pentru acest eveniment, de fiecare dată, am alocat bani din bugetul local, dar am reuşit să atragem şi câteva sponsorizări.”, ne-a mai spus primarul Viorel Radi.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.