Sunteţi aici: Pagina principală // Administraţie

Proiectul privind introducerea canalizarii, cel mai important din Caineni

Printre investiţiile pe care primarul Ion Nicolae şi-a dorit să le concretizeze în actualul mandat s-a aflat şi reţeaua de canalizare a comunei Câineni. Pentru acest proiect, primarul comunei este dispus chiar să renunţe la apartenenţa politică actuală, în cazul în care nu va fi acceptat la finanţare. De altfel, Ion Nicolae a intenţionat să îşi dea demisia din funcţia de preşedinte al PDL Câineni, invocând faptul că nu este ajutat în nici un fel de partid.
Mutat pe diverse „ramuri” de finanţare
Proiectul a fost inclus iniţial în Măsura 3.2.2, iar apoi pe Ordonanţa 577, dar nu a primit finanţare. Cu toate acestea, alesul local din Câineni nu a renunţat la visul său, aşa că şi-a propus să obţină fonduri printr-un alt program guvernamental, şi anume prin Prpgramul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii. La sfârşitul lunii mai, Ion Nicolae s-a deplasat la Bucureşti, alături de alţi aproximativ 70 de primari vâlceni, pentru a-şi susţine propriul proiect de canalizare. „Este pentru a treia oară când încerc să obţin finanţarea pentru a derula această lucrare în comuna Câineni, dar şansele noastre sunt, şi de această dată, extrem de mici. „Am depus de proiectul pentru canalizare, pe Măsura 322 care nu a trecut, era un proiect integrat şi a trebuit să-l schimbăm pe Ordonanţa 577, după care am schimbat şi de acolo, nu a trecut şi acum l-am depus pe Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii, şi aşteptam rezultatul. Deocamdată listele nu s-au publicat, l-am tot întrebat şi pe preşedintele Jurcan, dar nu s-au publicat rezultatele, din motive necunoscute pentru mine, dar poate cunoscute pentru ei. Toată comuna beneficiază  de alimentarea cu apă, doar că în satul Câinenii Mici lucrarea a fost făcută de Obştea de Moşneni Câinenii Mici, unde s-a convenit şi s-a executat această lucrare din banii din vânzarea de pădure sau din dividendele pe care le-au avut dumnealor. Am finalizat şi acest proiect”, afirmă Ion Nicolae, primarul localităţii Câineni.
Câinenii Mici are prioritate la canalizare
„Acum ne zbatem să obţinem finanţare pentru proiectul de canalizare pe Planul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii, dar aici întreaga reţea de canalizare pentru comuna Câineni este undeva în jur de 20 de kilometri – 19,70 mai exact. Când am fost la Bucureşti cu acest proiect au fost 74 de primari din Vâlcea care aveau diferite proiecte, unii pentru canalizare, unii cu prelungire reţele de apă sau canalizare, dar de când ne-au băgat în sală ne-au spus că sunt alocaţi 460 de miliarde pentru întregul judeţ, şi că îi vom gestiona cum vrem, doar că trebuie împărţiţi, iar, dacă mi sar fi aprobat întregul proiect ar fi însemnat ca numai Câineniul să ia aproape jumătate din buget, lucru care nu se putea. Practic, numai proiectul nostru de canalizare, care se întinde pe distanţa de 20 de kilometri, are o valoare de peste 160 de miliarde de lei vechi! În aceste condiţii, nu ştiu ce şanse mai avem dacă în discuţie s-au mai aflat peste o sută de investiţii asemănătoare. În momentul când a venit rândul meu am hotărât, pentru că am fost nevoit, să defalc acest pe sate şi am optat mai întâi, fiind satul de centru pentru satul  Caineni Mici, care este acum prioritar pentru aceste lucrări. Întregul proiect este însă depus, urmând ca în următoarea etapă să atragem lucrări şi în celelalte sate componente”, a mai precizat primarul Nicolae. Primarul din Câineni este dispus chiar să-şi dea demisia în cazul în care nu va trece proiectul propus de acesta, cu privire la canalizare. „Acum un an mi-am dat demisia din funcţia de preşedinte al organizaţiei locale, pentru că am văzut că nu sunt sprijinit ca preşedinte, iar acest lucru sunt în continuare dispus să-l fac dacă nu trece proiectul meu pentru canalizare”, avertizează Nicolae. „Ca primar, mă voi afla într-o situaţie delicată atunci când voi apărea în faţa oamenilor şi le voi spune că voi realiza reţeaua de canalizare doar într-o zonă a comunei. Din păcate, nimeni nu a înţeles că localitatea Câineni are un regim special, generat de faptul că distanţa minimă dintre sate este de cel puţin trei kilometri, motiv pentru care ar fi nevoie de amplasarea a patru staţii de epurare, care ne costă foarte mulţi bani. De aceea, recomandarea de a amplasa câte o staţie de epurare la două sate nu este de actualitate la Câineni”, mai afirmă primarul.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.