Sunteţi aici: Pagina principală // Administraţie

Proiectele pentru utilitati, blocate la Otesani

primariePrimarul comunei Oteşani a făcut eforturi, în ultimii ani, pentru a depune mai multe proiecte care privesc modernizarea localităţii, prin alimentarea cu apă, canalizare şi reabilitarea drumurilor comunale. Deşi are, la această oră, proiecte pentru toate utilităţile necesare localităţii şi le-a depus la finanţare atât prin fonduri europene, cât şi guvernamentale, banii se lasă aşteptaţi. Primarul a rămas uitându-se lung la hârtiile care îl informează că proiectele sunt eligibile, în timp ce fondurile nu vin, iar lucrările sunt blocate.
Primarul comunei Oteşani, Mircea Oprişor, se află la al doilea mandat în fruntea administraţiei locale din Oteşani. După două mandate consecutive de viceprimar, acesta şi-a propus să acceadă şi la cea mai râvnită funcţie, aceea de primar. Din 2008, norocul i-a surâs şi a ajuns să conducă localitatea în care s-a născut. Mircea Oprişor a candidat în anul 2008 din partea partidului aflat la putere, PDL, iar la alegerile din 2012 a rămas fidel formaţiunii politice care l-a consacrat, deşi pleca din start cu un mare handicap. Scăderea pensiilor şi tăierea salariilor la care au recurs liderii săi politici la nivel naţional ar fi putut să-i aducă mari deservicii în eventualitatea unei candidaturi din partea PDL. Totuşi, Oprişor nu s-a temut nici un moment că ar putea pierde această funcţie şi a candidat tot din partea democrat-liberalilor, obţinând un nou mandat. Cetăţenii la Oteşani nu au votat politic, ci au ales să pună ştampila pe „omul” Mircea Oprişor, ceea ce denotă că realizările sale în perioada 2008-2012 i-au convins pe localnici să-i acorde din nou încrederea. Despre realizările primului mandat, Oprişor ne-a povestit că a preluat primăria de la zero şi nu a avut nici un proiect preluat de la fosta administraţie. Nu exista atunci aproape nimic la modul scriptic în primărie, nici măcar o strategie de dezvoltare a localităţii pe termen lung: „Din păcate, până în anul 2008, nu s-a făcut mai nimic, din cauza lipsei proiectelor. Pentru mine, prioritară a fost întocmirea proiectelor de asfaltare a tuturor drumurilor de interes local din comuna Oteşani, precum şi a proiectului de introducere a alimentării cu apă şi a sistemului de canalizare. Dacă aş fi avut aceste proiecte înainte să vin, în mod cert, în primul mandat aş fi reuşit să le implementăm. Din păcate, neavându-le, a trebuit să pornim de la zero.”, a spus primarul Mircea Oprişor. Un alt proiect important întocmit de Oprişor priveşte construirea unui pod peste râul Luncavăţ, în punctul Vâlculeşti: „Este un pod care face legătura între drumul naţional 65 C şi drumul comunal 116 Cârstăneşti – Oteşani. De altfel, avem în derulare o investiţie de asfaltare a DC 116. Finanţarea pentru executarea lucrării este obţinută prin OG 28. Până la ora actuală, au fost asfaltaţi 1,2 kilometri, lucrarea fiind realizată în 2012, iar în 2013 nu am reuşit să înaintăm cu executarea.”, a mai precizat democrat-liberalul.
Drumurile comunale trebuie reabilitate
Comuna Oteşani nu are o infrastructură rutieră bine dezvoltată. Pe lângă drumul naţional care străbate localitatea, doar DC 116 a mai fost asfaltat pe o distanţă de 1,2 kilometri. În rest, nu se poate vorbi decât despre lucrări de pietruire. În 2013, administraţia locală din Oteşani a primit de la Consiliul Judeţean 2,5 miliarde de lei vechi, bani pe care i-a folosit la întreţinerea acestor drumuri comunale, care se întind pe o distanţă de 10 kilometri: „Cele 2,5 miliarde de lei vechi mi s-au dat de la Consiliul Judeţean pentru drumurile locale şi nu-l am numai pe acesta, DC 116, vă daţi seama. Ca primar trebuie să ai o privire de ansamblu, şi, atâta timp cât există un contract de finanţare şi o licitaţie ţinută, eu consider că guvernanţii ar trebui să se ţină de cuvânt şi să-mi aloce finanţarea. Banii pe care i-am primit de la Consiliul Judeţean pentru echilibrarea bugetului şi pentru cofinanţări au fost folosiţi pentru întreţinerea drumurilor locale. Am adus mai multe maşini de piatră calcaroasă, care este mai rentabilă, şi am întreţinut drumurile.”, a mai adăugat Mircea Oprişor.
În 2014, asfaltare cu bani de la bugetul local
Primarul Mircea Oprişor nu mai are răbdare să aştepte fondurile guvernamentale pentru asfaltarea drumurilor comunale. Deoarece, în ultimii doi ani, nu a primit nici un leu pentru a înainta cu lucrarea pe OG 28, deşi preconiza finalizarea proiectului de 5,5 kilometri, Oprişor s-a hotărât ca, în 2014, să asfalteze din bugetul local 1,1 kilometri de drum comunal, care face legătura cu comuna Tomşani: „Noi nu avem drum judeţean, avem doar unul naţional care ne străbate comuna. Mai avem un drum comunal, DC 130, care face legătura dintre comuna Oteşani şi Tomşani. În 2013, am reuşit să facem terasamentele şi infrastructura şi sperăm ca, anul acesta, să reuşim să turnăm şi covorul asfaltic. Are o lungime de 1,1 kilometri şi vrem să turnăm asfaltul, tot din surse proprii. În rest, ne chinuim să mai cârpim pe ici, pe colo. Avem o reţea de drumuri comunale şi săteşti, în jur de 10 kilometri, pentru care am depus un proiect prin PNDI.”, a mai spus primarul.
Bază sportivă modernă la Oteşani
Activitatea sportivă este una importantă pentru o localitate din mediul rural. Tinerii au nevoie de spaţii special amenajate destinate activităţilor de recreere, divertisment şi sportive. Pentru că primarul Oprişor ştie care sunt nevoile tinerilor, fiind un pasionat al sportului rege, le-a amenajat acestora o bază sportivă modernă, destinată în special fotbalului. Terenul, cu gazon natural, are dimensiunile necesare activării cel puţin la nivelul Ligii a III-a. Investiţia s-a realizat numai cu bani de la bugetul local şi a costat administraţia locală destul de puţin. Primarul a muncit cot la cot cu angajaţii de la Legea 416 şi au scos, după câţiva ani de trudă, o bază sportivă modernă, una dintre cele mai frumoase din judeţ: „Spre deosebire de alte localităţi, care au avut astfel de investiţii cu finanţare de la bugetul statului, noi am realizat acest frumos stadion doar din fonduri proprii. S-a făcut împrejmuirea acestuia, a fost amenajată suprafaţa de joc, care are acum un gazon nou, s-au construit o tribună cu 300 de locuri şi vestiare. Am realizat investiţia cu forţe proprii, cu beneficiarii de ajutor social şi cu fonduri de la bugetul local.”, a mai spus primarul. De altfel, inaugurarea acestei baze sportive a avut loc în vara anului 2011. De mai bine de doi ani, localitatea Oteşani are acum o bază sportivă modernă, care oferă condiţii optime pentru a se putea desfăşura toate activităţile sportive, dar şi meciurile din campionatul judeţean, în care evoluează echipa de fotbal a localităţii, AS Oteşani. În plus, această bază sportivă are acreditare până în anul 2015, primită de la Asociaţia Judeţeană de Fotbal. În viitor, primarul Mircea Oprişor îşi propune promovarea într-o ligă superioară cu echipa de fotbal, chiar dacă acest lucru implică şi costuri suplimentare. Cu sprijinul unor sponsori, dar şi cu ajutorul Consiliului Local, primarul Oprişor îşi doreşte ca echipa sa să activeze la nivelul Ligii a IV-a, unde se va confrunta cu cele mai bine cotate formaţii din judeţ.
Oteşaniul are unul dintre cele mai frumoase cămine culturale din judeţ
Primarul Mircea Oprişor se poate lăuda cu unul dintre cele mai moderne cămine culturale din judeţ. Edificiul a fost reabilitat cu bani de la bugetul local, în mandatul 2008-2012. Pentru finalizarea căminului au fost necesari doar 350.000 de lei: „Am reuşit să reabilităm Căminul Cultural Cârstăneşti. Vă spun cu mândrie că este unul dintre cele mai moderne de pe Valea Luncavăţului, la ora actuală. Investiţia a fost realizată cu fonduri din bugetul local, valoarea fiind de 350.000 de lei. Când am întocmit studiul de fezabilitate pentru executarea obiectivului, suma totală s-ar fi ridicat la 1.500.000 de lei, deci vă imaginaţi ce economii am făcut.”, ne-a spus democrat-liberalul. Reabilitarea a constat în înlocuirea acoperişului şi a vechii tâmplării cu una nouă, din PVC, cu geam termopan, precum şi construirea unei mansarde unde este amenajată o sală de conferinţe, şi a unor grupuri sanitare moderne. Căminul este dotat cu mobilier modern, pentru ca toţi cetăţenii să-şi poată desfăşura activităţile culturale în condiţii optime: „Prin modernizarea acestui cămin cultural ne-am dorit ca localnicii să poată să-şi desfăşoare în cele mai bune condiţii evenimentele familiale, precum şi activităţile culturale. Clădirea este dotată şi cu o sală de modernă de conferinţe, un punct de informare turistică şi posibilităţi de a se desfăşura orice fel de activităţi.”, a mai spus primarul Mircea Oprişor.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.