Sunteţi aici: Pagina principală // Administraţie

Proiectele pentru dezvoltarea Calimanestiului prind contur

Două proiecte europene importante, accesate de administraţia locală din Călimăneşti prind contur. „Mirajul Oltului” şi proiectul de reabilitare a infrastructurii de turism, inclusiv a parcurilor din localitate sunt în prezent în faza de contractare, urmând ca, în perioada următoare să înceapă şi investiţiile propriu- zise, după ce vor fi stabilite firmele care vor lucra în zonă. „Mirajul Oltului” şi „Modernizarea parcurilor balneare din Călimăneşti – Căciulata” atrag împreună, pentru staţiunea balneoclimaterică vâlceană şi, implicit, pentru judeţul Vâlcea aproape 60 de milioane de lei vechi. Proiectele sunt întocmite în parteneriat cu Consiliul Judeţean Vâlcea şi, conform declaraţiilor primarului Ilie Amuzan, constituie îndeplinirea visului său de modernizare a staţiunii pe care o gospodăreşte. „Proiectul Mirajul Oltului a prins contur, deoarece s-a semnat contractul. Proiectul are termen de implementare 31 de luni şi ne vom încadra în acest termen. Proiectul va fi o pată de culoare în zonă, deoarece Călimăneştiul merită să fie o staţiune cu potenţial de  agrement mult mai mare decât în prezent”, a precizat primarul localităţii, Ilie Amuzan.

Aqua park şi lac navigabil la Călimăneşti

„Modernizarea parcurilor balneare din staţiunea Călimăneşti – Căciulata” este un proiect întocmit de Consiliul Local al staţiunii Călimăneşti, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Vâlcea, ca şi „Mirajul Oltului”. În anul 2005, Consiliul Local Călimăneşti împreună cu Consiliul Judeţean Vâlcea au depus pentru finanţare un proiect denumit „Călimăneşti 2007 – Dezvoltarea infrastructurii turistice din staţiunea Călimăneşti – Căciulata. Proiectul a obţinut un punctaj mare în urma evaluării la nivel naţional şi a fost inclus pe lista de rezervă a proiectelor finanţabile prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013. Ulterior, proiectul a fost dezvoltat în două proiecte distincte. Astfel, „Modernizarea parcurilor balneare din staţiunea Călimăneşti – Căciulata include, pe lângă reabilitarea celor două parcuri, şi amenajarea trotuarelor aferente străzii Calea lui Traian, o esplanadă pietonală între Parcul Izvoare şi Complexul Căciulata şi amenajarea platformei de campare de lângă Parcul Izvoare. Valoarea totală a proiectului este de 25.518.959 lei. Valoarea eligibilă a proiectului se ridică la 20.394.027 lei, iar cea neeligibilă la 5.124.932,59 lei, plus TVA în valoare de 4.017.618,59 lei. Consiliul Judeţean Vâlcea, în calitate de partener, va asigura cheltuielile neeligibile, de 1.107.314 lei, plus TVA aferentă, iar Consiliul Local Călimăneşti urmează să asigure cofinanţarea de 2,05% din totalul cheltuielilor eligibile, respectiv 418.077,55 lei, plus TVA, precum şi toate eventualele depăşiri ale bugetului contractat, precum şi sustenabilitatea proiectului pe o perioadă de minim 5 ani de la finalizarea acestuia.

„Mirajul Oltului” a prins deja contur

Pe de altă parte, „Mirajul Oltului”, care priveşte extinderea infrastructurii turistice de agrement a staţiunii Călimăneşti – Căciulata a fost depus spre finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional, axa prioritară 5 (Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului) şi a fost deja demarat în staţiunea vâlceană. Proiectul are în vedere dotarea staţiunii cu parcuri de agrement, relaxare şi sport. Astfel, în zona centrală a staţiunii va fi amplasat un parc acvatic, pe malul drept al Oltului, pe un teren având suprafaţa de 4420 de metri pătraţi şi aflat în proprietatea oraşului Călimăneşti. Un alt parc, de sport şi agrement va fi amplasat la Jiblea, la nivelul Drumului Naţional 7, pe varianta ocolitoare a localităţii Călimăneşti, pe un teren  de 13.162 de metri pătraţi, pus la dispoziţie de Primăria Călimăneşti. Valoarea totală a proiectului este de 33.636.122,31 lei, din care 26.059.926 lei cheltuieli eligibile şi 2.205.723 lei cheltuieli neeligibile, plus 5.370.473,31 lei TVA. În acest caz, 50% din cheltuielile eligibile ale proiectului, respectiv suma de 13.029.963 lei va fi suportată de Consiliul Local Călimăneşti, în timp ce Consiliul Judeţean Vâlcea va asigura suma de 7.576.196,31 lei. Conducerea administraţiei locale speră ca, în acest fel, să fie crescută atractivitatea ariei cu potenţial balnear natural Călimăneşti – Căciulata şi să fie create facilităţi pentru investitorii privaţi, în vederea realizării de noi capacităţi de servicii integrate. „Avem în plan un parc acvatic şi un centru de relaxare în zona centrală a staţiunii, un parc de agrement şi sport la Jiblea, alei pietonale, pasarele şi un traseu de cură, proiectul urmând să fie implementat 31 de luni. Vom avea un Aqua Parc în zona Casei de Cultură a oraşului, cu bazine de înot acoperite şi descoperite, săli de fitness, saună, precum şi un parc de agrement şi sport situat în zona stadionului. Tot aici, se propune realizarea unor pontoane, astfel încât lacul de acumulare de la Călimăneşti să devină navigabil, iar turiştii să se poată plimba cu vaporaşele între Călimăneşti şi Cozia. La proiectul cu reabilitarea parcurilor avem în vederea refacerii aleilor, iluminatului public, dotării cu mobilier urban, refacerea chioşcurilor de muzică din cele două parcuri, refacerea fântânii arteziene, precum şi plantarea de arbori şi arbuşti”, a menţionat primarul Amuzan.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.