Primarul localităţii Guşoeni, Nicolae Concioiu a depus la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în cadrul noului Program de Dezvoltare Locală – PNDL 2017 un număr record de investiţii. Paisprezece proiecte au fost pregătite de administraţia locală în vederea finanţării, însă numai patru au şi primit aviz favorabil. Este vorba despre reabilitarea Şcolii Gimnaziale din comună, un proiect în valoare de 6 miliarde de lei vechi, construirea unei grădiniţe cu program prelungit, o investiţie de 13 miliarde de lei vechi, modernizarea, extinderea şi dotarea dispensarului uman (14,5 miliarde de lei vechi) şi construcţia unui pod din beton armat peste pârâul Guşoianca, în zona Spârleni, în valoare de 4 miliarde lei vechi. În prezent, administraţia locală lucrează la întocmirea documentaţiei aferente acestor proiecte: „Construirea unei grădiniţe cu două grupe şi cu program prelungit, dar şi modernizarea şcolii sunt proiectele prioritare. În prezent, copiii de grădiniţă sunt obligaţi să îşi desfăşoare activitatea la şcoală, într-o clasă, iar spaţiul este impropriu activităţilor. Noua grădiniţă se va construi pe domeniul privat al comunei, în zona bazei sportive. Proiectul a fost aprobat în vederea construirii încă din anul 2009, când această investiţie a fost prinsă în Programul de Dezvoltare Rurală, Măsura 3.2.2, proiect care nu a fost prins la finanţare la momentul respectiv. Al doilea proiect vizează reabilitarea şcolii gimnaziale, unde sunt incluse lucrări de înlocuire a acoperişului, izolaţia termică, centrala termică şi sistemul de încălzire termică cu calorifere, precum şi reparaţiile interioare. La partea de mobilier stăm oarecum bine, pentru că ne-am ocupat să aducem prin diverse surse tot ceea ce a fost necesar în clase. Pentru aceste două proiecte lucrăm de zor, în vederea pregătirii documentaţiei. Ştiu că îmbătrânirea satelor şi migraţia tinerilor este drama satelor româneşti, dar vreau să lupt, prin finanţarea acestor proiecte, să creăm condiţii ca la oraş, cu speranţa că va veni vremea când satele vor fi aşa cum au fost cândva, cu uliţele pline de copii”, ne-a mai declarat primarul.
Administraţia locală va acorda facilităţi pentru copiii înscrişi la şcolile locale
La deschiderea anului şcolar, Nicolae Conioiu am făcut un anunţ important, spunându-le cetăţenilor că, la propunerea sa şi a Consiliului Local, vor fi aprobate pentru anul şcolar următor forme legale de gratuitate şi facilităţi pentru părinţii care îşi vor înscrie copiii la şcoala din localitate: „Noi avem o situaţie puţin aparte, pe care vreau să o stopăm, în sensul că mulţi copii din Guşoeni merg către şcolile din Dăgăşani. Pentru a stopa această decizie a părinţilor, de a-şi înscrie copiii la şcolile din Dragăşani ne-am gândit să sprijinim familiile care hotărăsc să îşi înscrie copiii la şcoala din Guşoeni. Astfel, încurajăm părinţii să îi înscrie în localitate pe „micuţi” şi, astfel, vom reuşi să avem în şcoală clase compacte. Pentru mine, activitatea educaţională a fost prioritară. În acest sens, am adus cel puţin 6 proiecte cu finanţare, urmând să facem o comisie mixtă, formată din cadre didactice şi reprezentaţi ai primăriei, pentru a analiza fiecare familie în parte, cu scopul de a oferi subvenţii copiilor din surse externe, adică prin sponsorizare de la Petrom sau finanţare europeană, iar copiii pot beneficia de multe avantaje. Lucrul acesta îi încântă, şi îi va determina să rămână la şcoala din Guşoeni, iar noi vom face tot ce ţine de noi încât să păstrăm şcoala funcţională. Pentru acordarea sprijinului va trebui, împreună cu directorul, să identificăm problemele pentru a veni în sprijinul familiilor respective. Vom face evaluări, anchete sociale, şi îi vom sprijini. Conform Codului Fiscal, vom face inclusiv scutiri la plata unor taxe şi impozite. Vom căuta mai multe variante, astfel încât să îi putem determina pe părinţi ca măcar o parte dintre copii să rămână aici”, a declarat primarul.
Centrala fotovoltaică de la Guşoeni, o sursă de venit pentru susţinerea şcolilor
La Guşoeni se va amenaja un parc fotovoltaic. Investiţia se va realiza printr-un parteneriat al administraţiei locale cu companiile Petrom şi Transgaz. Achiziţionarea panourilor fotovoltaice este o investiţie prin care administraţia locală va recupera întreaga cheltuială generată de consumul de energie electrică din comună. Banii pe care bugetul local îi va economisi cu energia electrică vor fi direcţionaţi către infrastructura educaţională. Panouri fotovoltaice se vor monta pe copertinele târgului săptămânal, iar acestea vor da energie în reţeaua de medie tensiune. În acest fel, la sfârşitul anului, toţi banii cheltuiţi pentru curent se vor recupera. Proiectul valorează aproximativ 5 miliarde de lei şi se vor monta pe copertine 320 de panouri de 250 de volţi: „Avem luat avizul de racordare de la CEZ, şi avem deja o parte din bani. Astfel, 1,5 miliarde de lei din cei 5 miliarde, cât este valoarea totală a investiţiei sunt deja în contul primăriei. Sumele pe care le vom recupera prin compensarea energiei produsă de centrala noastră vor fi reinvestite în educaţie: „Astfel, am creat o sursă de producere a unor fonduri. Această centrală îmi recuperează bani aruncaţi în energie şi aceştia sunt folosiţi în educaţie. Energia electrică produsă o compensează pe cea consumată de iluminatul public, iar banii pe care îi economisim astfel din energia electrică merg către infrastructura educaţională. Începând de la anul, cel puţin 500 de milioane de lei vechi pe an vor merge către şcoli, în sprijinul copiilor. La o astfel de iniţiativă, Compania Petrom ne-a sărit în ajutor. Localitatea dispune de un spaţiu destinat, care întruneşte condiţiile pentru un teren cu destinaţia curs construcţii intravilan, în vederea obţinerii certificatelor verzi. Noi am considerat că este bine să dăm utilitate acestui spaţiu. Panourile vor fi suspendate, iar târgul va putea în continuare să funcţioneze. Finanţarea va veni, o parte din sprijin fiind acordat de Transgaz în valoare de 200 de milioane de lei, iar 1,3 miliarde ne-a alocat anul acesta Compania Petrom, care ne va mai da şi anul viitor 1,3 miliarde, iar administraţia locală va mai pune peste un miliard de lei. Pentru proiectele cu şanse de reuşită înseamnă să ne înhămăm la proiect cu toţii. În prezent avem efectuat studiul de fezabilitatea, avem acordurile şi se lucrează la proiectul tehnic. Am aprobat în Consiliul Local indicatorii tehnico-economici, autorizaţiile de construcţii sunt date, iar zilele acestea se va deplasa pentru ultimele măsurători proiectantul”, a mai spus primarul.