Sunteţi aici: Pagina principală // Administraţie

Proiecte finanţate sub presiunea scandalului politic din coaliţia de guvernare

Criza politică prin care trece România la doar cinci luni de la numirea unui nou Guvern, când premierul Sorin Grindeanu a fost împins către ieşire de propriul său partid, care îi cere demisia, ameninţă să împingă ţara într-o zonă de risc economic. Cu toate acestea, social-democraţii au făcut un pas fără precedent în ţară, în sensul că este prima oară când majoritatea parlamentară ar fi pusă în situaţia să îşi demită propriul Guvern. În judeţul Vâlcea, toate cele 89 de localităţi sunt încă în aşteptare, din cauza proiectelor depuse la finanţare prin PNDL2, la Ministerul Dezvoltării. După ce premierul Grindeanu a făcut public faptul că Liviu Dragnea şi Sevil Shhaideh, ministrul Dezvoltării au întârziat intenţionat alocările de fonduri care vizau proiectele din Programul Naţional de Dezvoltare Locală pe motiv că: „Ordinele pentru PNDL 2 trebuiau să fie date către judeţe”, vineri seara, în mod dubios, în plin război între Grindeanu şi Dragnea, ministrul Dezvoltării anunţa că deblochează banii pentru finanţarea proiectelor.

În ciuda promisiunilor, după 30 de ani de la Revoluţie, apa, canalizarea, asfaltul pe drumuri, sănătatea şi educaţia rămân în continuare la stadiul de vis pentru multe localităţi, pentru că nu se ştie încă sigur cum se va finaliza războiul intereselor din interiorul PSD.

În statistici, România figurează ca a doua cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană, unde un procent destul de mare din populaţia din mediul rural se află în prezent în risc de sărăcie şi excluziune socială, satele depopulându-se într-un ritm accelerat, atât din cauza lipsei mijloacelor materiale necesare existenţei, cât şi a utilităţilor necesare unui trai decent. Apa, canalizarea, asfaltul, şcolile sau dispensarele au fost proiecte promise de Liviu Dragnea cu finanţare după „Paştele cailor”. S-a motivat că toate aceste proiecte ar trebui să fi mai întâi analizate, prioritizate, şi apoi să primească aprobare. De atunci au trecut 3 luni şi nu a venit nici un răspuns de la doamna Shhaideh despre proiecte. Însă, în urma scandalului politic intern, vineri seara a fost dat un comunicat de presă în care se afirmă că, începând din data de 16 iunie, în Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) etapa a doua s-a încheiat analiza de specialitate cu privire la alocările de fonduri din cadrul programului, iar ordinele de finanţare pentru fiecare judeţ sunt în curs de semnare. Este, probabil, o nouă metodă prin care preşedintele PSD încearcă să îşi atragă simpatia liderilor PSD şi parlamentarilor locali.

 

 

Zece proiecte aşteaptă finanţare de la Ministerul Dezvoltării

Primarul comunei Şuşani, Gheorghe Staiu a vorbit despre cele zece proiecte pe care le-a depus la Ministerul Dezvoltării în primăvara acestui an, investiţii stringente pentru comunitate, care se ridică la valoarea 10 milioane de euro. Spune că este dezamăgit de criza politică prin care trece România, iar, referitor la proiectele depuse la Ministerul Dezvoltării, afirmă că nici nu se gândeşte ca, în această vară, măcar patru investiţii dintre cele depuse să nu fie eligibile în vederea finanţării: „Dintre toate cele zece proiecte pe care le-am depus, mă mulţumesc ca proiectele de alimentare cu apă, asfaltare de drumuri şi modernizarea şcolilor, care sunt investiţii urgente pentru această comunitate să fie declarate eligibile pentru a le putea demara în acest an. Cetăţenii mă întreabă când vom da drumul la proiecte. Le-am spus tuturor că, după Paşte, ministrul Dezvoltării le va aproba în vederea finanţării, dar de atunci a trecut ceva vreme”, afirmă primarul. Toate proiectele pe care le-a depus administraţia locală din Şuşani la Ministerul Dezvoltării sunt extrem de necesare, deoarece comunitatea are nevoie de apă, canalizare, asfalt pe toate drumurile comunale, şcoli şi dispensare.

 

Ministerul Dezvoltării trebuie să aloce 50 de miliarde de lei vechi pentru modernizarea şcolilor

Potrivit declaraţiilor primarului, dintre cele zece proiecte depuse la Ministrul Dezvoltării, trei vizează modernizarea infrastructurii educaţionale. Primarul afirmă că este vorba despre modernizarea Şcolii primare de la Râmeşti, care necesită urgent reabilitare: „Ultimele reparaţii la acest obiectiv s-au făcut în 2004, când am ajuns eu primar şi am mai reabilitat o dată grădiniţa, însă în limitele în care să funcţioneze la parametri normali. Din păcate, grupurile sanitare sunt în exterior şi am depus acest proiect, care are o valoare de aproximativ 16 miliarde de lei vechi, prin care vom anexa un corp în care se vor face aceste grupuri sanitare. Mai avem şi la Şcoala de la Stoiculeşti un proiect care prevede demolarea şi construirea unei noi clădiri, valoarea proiectului fiind de aproape 6 miliarde de lei vechi. Această şcoală va avea două clase şi cancelarie. Cel de-al treilea proiect cuprinde modernizarea Şcolii de la Uşurei, care este funcţională în momentul de faţă, un proiect de 27 de miliarde de lei vechi. Această şcoală este foarte mare, cu etaj, şi dorim să o modernizăm în totalitate. Ne dorim şi un teren sintetic la această şcoală. În total, avem proiecte de 50 de miliarde de lei vechi numai pe învăţământ”, ne-a declarat primarul.

 

Gheorghe Staiu: „Ne dorim utilităţi care pot să confere statutul de aşezare civilizată”

Gheorghe Staiu este unul dintre primarii care a sprijinit localitatea, o aşezare de oameni gospodari şi cinstiţi, dar şi exigenţi în acelaşi timp. Consecvent şi bun gospodar, primarul a atras numeroase investiţii de care se bucură oamenii acestor locuri, dar şi el se mândreşte cu realizările sale, spunând că nu i-a trecut timpul degeaba: „Aspectul Şuşaniului s-a schimbat foarte mult. Aceste transformări au impus şi din partea administraţiei o nouă strategie de dezvoltare a localităţii. Preocupările administraţiei publice locale sunt îndreptate, în continuare, în vederea identificării de soluţii de dezvoltare a zonei. Îmi doresc totuşi ca organele abilitate de la nivelele înalte ale conducerii acestei ţări să aloce fonduri pentru proiectele depuse de primării. Avem nevoie de apă, canalizare, asfalt pe drumuri, şcoli şi utilităţile care pot să ne confere cu adevărat statutul de aşezare civilizată.”, spune primarul liberal Gheorghe Staiu.

 

Localitatea este într-o continuă schimbare

În pofida contextului economic dificil în care România s-a situat, bilanţul făcut de primar după fiecare mandat, din punctul de vedere al investiţiilor care s-au desfăşurat în localitate a fost unul bogat: „În primul mandat am finalizat asfaltarea drumului în zona Stoiculeşti şi, prin O.G.7, am construit 6 poduri de foarte mare importanţă pentru comunitate. Apoi, pe parcursul celor trei mandate am reuşit să modernizăm şcolile, să construim în localitate o sală de sport, să reabilităm un punct farmaceutic, să descurcăm iţele proiectului reţelei de apă potabilă în localitate şi să modernizăm drumurile prin lucrări de asfaltare. Sunt lucruri pe care oamenii le-au văzut şi, ca dovadă, numărul voturilor de fiecare dată a fost pe măsura aşteptărilor. De când s-au construit aceste poduri nu mai sunt inundaţii în Şuşani. Prin comună trece pârâul Beica, un pârâu liniştit de obicei, dar, în momentul când plouă, fiind versanţii foarte aproape, are un debit atât de mare încât iese din matcă”, declară primarul liberal din Şuşani.

 

Infrastructura şi reţeaua de apă, în atenţia primarului

În ciuda lipsei fondurilor necesare dezvoltării localităţii, primarul a încercat să compenseze lipsurile prin muncă, insistenţe şi numeroase drumuri bătătorite pe la ministere. Infrastructura este acum una dintre priorităţile lui Gheorghe Staiu, aflat în permanentă căutare de proiecte pentru atragerea de fonduri care au cofinanţare. În ceea ce priveşte stadiul sistemului de apă şi canalizare, la Şuşani, primarul spune că este pe drumul cel bun. „Suntem prinşi în masterplanul judeţului, prin ADI Apa Vâlcea, în prima sesiune de finanţare şi am certitudinea că acest proiect va fi implementat prin ADI Apa şi Consiliul Judeţean. Este vorba despre un proiect de 4,5 milioane de euro pentru sistemul de canalizare şi punerea în funcţiune a sistemului de alimentare cu apă. În urma analizelor efectuate de consultanţi se discută în vederea creării unei singure staţii de pompare, care să alimenteze şi comuna vecină, Mădulari. La canalizare, staţia de epurare se va afla pe izlaz, spre Cârlogani, unde avem teren suficient”, declară primarul din Şuşani.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.