Sunteţi aici: Pagina principală // Actualitate

Proiecte de viitor: alimentarea cu apa si canalizarea

locatia unde va functiona dispensarulIntroducerea alimentării cu apă şi a sistemului de canalizare reprezintă prioritatea esenţială a primarului PDL Mircea Oprişor. Deşi este greu de crezut că, în 2014, mai există localităţi fără apă la robinet, iată că răspunsul este afirmativ la Oteşani. În comună, nu doar că nu există apă curentă, ci doar la fântâni, dar, pe timp de secetă, şi aceasta este tot mai puţină şi, în plus, are şi un gust puţin sărat. Explicaţia primarului ne face să înţelegem că, la adâncime, se găseşte sare care, pe timp de secetă, se dizolvă în apa fântânilor. Despre stadiul proiectului de alimentare cu apă şi canalizare, Mircea Oprişor ne-a spus că este depus pe Ordonanţa 28, dar că, până în prezent, nu a primit finanţare: „Am avut proiectul de alimentare cu apă şi canalizare depus iniţial pe fonduri europene, pe Măsura 3.2.2., şi a fost declarat eligibil, fără a fi prins însă spre finanţare. Proiectul cuprindea 12 kilometri de apă, la pachet cu canalizarea. În momentul în care am văzut că nu există şanse să fie finanţat, l-am redepus pe Ordonanţa 28, cu gândul că prioritatea Guvernului ar fi într-adevăr, aşa cum s-au lăudat, apa şi canalizarea. Se pare că nu se ţin de promisiune, deoarece proiectul meu nu a primit până în prezent fonduri guvernamentale. Ambele investiţii au fost aprobate, urmând implementarea lor cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.”, a spus primarul Mircea Oprişor. Dacă nu va primi finanţare nici în anul 2014 pentru demararea lucrărilor, Oprişor pare hotărât să depună din nou un proiect major pe fonduri europene, de altfel, singura soluţie viabilă de finalizare, într-un timp cât mai scurt, a unui obiectiv de o asemenea anvergură.

Studii de fezabilitate pentru toate drumurile din localitate
Încă de când a fost ales, primarul s-a pus pe treabă şi a întocmit o serie de proiecte pe care să le depună atât pe programele guvernamentale, cât şi pe cele europene. În atenţia sa a fost, în primul rând, întocmirea documentaţiei pentru toate drumurile comunale şi uliţele săteşti. Astfel, au fost elaborate opt studii de fezabilitate şi opt proiecte tehnice, pentru asfaltarea unor drumuri de interes local. În satul Cârstăneşti se au în vedere străzile Miuţăşti, Ponoare şi Şcoala (Simioneşti). În satul Oteşani se doreşte reabilitarea următoarelor stăzi: Chilia Mare, Chilia Mică, Mironeşti, Boborăşti 1, Boborăşti 2, Prodeşti, Nedeiţa şi Tărăşeşti. În satul Bogdăneşti sunt vizate străzile Davidescu şi Prunel, astfel că, în total, se vor asfalta 9 kilometri de drumuri de interes local: „Am întocmit mai multe studii de fezabilitate pentru modernizarea drumurilor comunale. Până la urmă, în localitate, aceasta este preocuparea administraţiei: apă, canalizare şi drumuri asfaltate. Dacă reuşeşti să treci de această etapă şi să asiguri tot ce înseamnă apă, canal şi drumuri, apoi, ca administraţie locală, te poţi ocupa să-i îndrepţi pe cetăţeni către accesarea de fonduri europene, să se dezvolte în particular, sau spre atragerea de investitori şi crearea de locuri de muncă. Este o nuanţă şi, din păcate, 90% dintre localităţile rurale din ţară se confruntă cu această problemă: infrastructura.”, a mai adăugat primarul.
În curând, dispensarul medical va funcţiona în „casă nouă”
Unul dintre proiectele cele mai importante ale primarului Mircea Oprişor este mutarea dispensarului medical într-o locaţie nouă, deoarece sediul în care îşi desfăşoară activitatea în prezent cei doi medici este unul impropriu. Noua locaţie a fost reabilitată cu bani de la bugetul local, în perioada 2012-2013, urmând ca, în cursul anului 2014, să fie introduse utilităţile şi finisat interiorul, pentru a se putea muta toată aparatura: „Ne dorim condiţii cât mai bune pentru cetăţenii noştri. Am reabilitat acest sediu tocmai pentru a avea condiţii optime. Vechea locaţie nu îndeplineşte normele de funcţionare la capacitate, iar pe viitor, ne dorim acolo şi amenajarea unei farmacii şi a unui cabinet stomatologic, totul în sprijinul cetăţenilor noştri.”, a concluzionat primarul din Oteşani.

Comuna nu are microbuz şcolar
Primarul Mircea Oprişor susţine că a avut întotdeauna în vedere ca învăţământul din localitate să se desfăşoare în condiţii optime. De asemenea, a fost atent şi la investiţiile de la unităţile de învăţământ. În prezent, în comuna Oteşani nu mai există decât două şcoli funcţionale: „Am reuşit în cei şase ani, de când am venit în funcţie, să menţin în bune condiţii cele două şcoli, cea de la Cârstăneşti, care este şcoală coordonatoare, şi cea de la Oteşani. Ambele şcoli au fost reabilitate, au laboratoare, cabinete de informatică şi tot ceea ce este necesar desfăşurării activităţii în condiţii foarte bune.”, ne-a precizat primarul. La Şcoala Generală Cârstăneşti se amenajează şi un teren de sport cu gazon artificial, investiţie aflată în curs de execuţie. De asemenea, primarul susţine că îşi doreşte montarea de centrale termice la ambele şcoli din comuna Oteşani.
Activitate restrânsă la una dintre şcoli
Unul dintre regretele primarului are legătură inclusiv cu activitatea educaţională. Din nefericire, nici în proprietatea primăriei, dar nici în dotarea şcolilor nu există un microbuz pentru transportul micuţilor la unităţile de învăţământ. După noua legislaţie din educaţie, primarul s-a văzut nevoit să subdimensioneze şi numărul de clase la una dintre şcoli, din cauza efectivului scăzut de elevi: „Din păcate, la una dintre şcoli suntem pe punctul de a restrânge activitatea de tot, pentru că a scăzut efectivul de elevi. Acum a crescut numărul minim de elevi la o clasă de la 10 la 12, iar în cazul în care am dori neapărat să ţinem anumite clase, ar trebui să asigurăm salariile cadrelor didactice din bugetul local, ceea ce ar fi foarte dificil. Să zicem că, până la urmă, facem şi acest efort, dacă este în interesul copiilor, al părinţilor şi al nostru, ca administraţie locală, dar, dacă ajungi să finanţezi o şcoală din bugetul local, unde şi acolo ai simultan trei clase într-una, atunci vine nemulţumirea şi din partea părinţilor, că acel copil nu mai învaţă carte. Doar cadrele didactice ar fi mulţumite, pentru că îşi păstrează postul şi îşi primesc salariul. Singurul nostru regret este faptul că nu avem încă un microbuz şcolar, spre deosebite de alte localităţi, care au două sau mai multe. Sperăm ca, în viitor, să rezolvăm şi această problemă.”, a mai adăugat democrat-liberalul.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.