• Proiectul pe Măsura 3.2.2. cuprinde 6 kilometri de asfalt, dar şi o bază sportivă modernă. Pe de altă parte, în cadrul reţelei de canalizare a comunei, prin care se colectează reziduuri menajere de pe o distanţă de 6 kilometri s-a construit şi o staţie de epurare care întruneşte standardele europene.
Conducerea localităţii a realizat în ultimii ani numeroase proiecte, a implementat altele şi speră ca, pe viitor, comuna Grădiştea să înflorească, iar cetăţenii să fie mulţumiţi. Investiţiile primului proiect finalizat în judeţul Vâlcea cu bani europeni prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) – Măsura 3.2.2. au fost inaugurate în anul 2010: opt drumuri modernizate, o bază sportivă care poate rivaliza cu cele din marile oraşe şi o staţie de epurare la standarde europene. Valoarea totală a proiectului se ridică la 2,5 milioane de euro. Primarul localităţii, Ilie Boiangiu a declarat că, în baza proiectului depus încă din anul 2006 s-au modernizat drumuri vicinale pe o distanţă de şase kilometri şi aproape doi kilometri din drumul comunal 75. Lucrările au fost efectuate de Regia Judeţeană de Drumuri şi Poduri Vâlcea, unitate aflată în subordinea Consiliului Judeţean Vâlcea. De asemenea, a fost amenajată şi o bază sportivă modernă, cu o tribună de 300 de locuri. Grădiştea are o staţie de epurare la standarde europene şi o reţea de proiectare de şase kilometri: „În comuna Grădiştea nu există un sistem de canalizare centralizat. Evacuarea apei uzate de la gospodării se făcea la rigola stradală, iar blocul din localitate şi alte obiective social-culturale aveau fose septice individuale care necesitau costuri de exploatare foarte mari, iar lipsa reţelelor de canalizare ducea la degradarea mediului ambiant, devenind o problemă socială. Starea de sănătate a unei colectivităţi se menţine în primul rând prin asigurarea unor condiţii normale de igienă a populaţiei, prin asigurarea evacuării apei uzate menajere printr-un sistem centralizat şi controlat din punct de vedere sanitar”, a precizat primarul Boiangiu. Acesta mai afirmă că un alt aspect important este gradul de civilizaţie al locuitorilor comunei care, prin realizarea reţelei de canalizare şi crearea condiţiilor de racordare a gospodăriilor individuale la aceasta apare ca o condiţie elementară pentru creşterea gradului de confort al locuinţelor şi al nivelului de trai al populaţiei: „Ţinând cont de toate aceste probleme, Primăria comunei Grădiştea a propus promovarea acestei investiţii de reţele de canalizare menajeră care să satisfacă necesităţile majorităţii populaţiei”, a mai precizat primarul. În acest fel a luat naştere staţia de epurare şi o reţea de proiectare de şase kilometri, care se desfăşoară pe suprafaţa a trei sate: „Reţeaua de canalizare menajeră cuprinde reţeaua stradală din satele Grădiştea, Linia şi Valea Grădiştei, iar celelalte sate vor fi prinse într-o etapă ulterioară, fără a fi incluse şi branşamentele individuale, acestea urmând să se realizeze o dată cu conectarea fiecărui utilizator”, a mai spus Ilie Boiangiu.
Bază sportivă modernă
Tot în cadrul proiectului pe Măsura 3.2.2. a fost inclusă şi amenajarea unei baze sportive după standarde europene. Cert este faptul că, din anul 2010, comuna Grădiştea se poate mândri cu o bază sportivă multifuncţională, cu vestiare pentru jucători, nocturnă, tribună şi alte accesorii absolut necesare, investiţie cum rar se găsesc în localităţile rurale din România: „Este un bun exemplu despre cum se fac lucruri de mare calitate şi cu investiţii financiare acceptabile. Este adevărat că, în zilele noastre sunt multe probleme materiale care ne copleşesc, dar trebuie să ne arătăm vrednici şi în stare de a mai şi construi durabil, nu doar de a spune că putem face un lucru, fără a-l putea duce la bun sfârşit. Acest complex sportiv şi de agrement este o emblemă a localităţii noastre, de care trebuie să fim mândri, asta pentru că localitatea noastră nu este o comună oarecare”, a precizat primarul.
Prin acest proiect s-a urmărit realizarea unui stadion de fotbal care să răspundă la cerinţele minime de dotare date de Federaţia Română de Fotbal. Dimensiunile terenului de fotbal sunt de 90 m x 45 m, şi se înscrie în limitele minime impuse de Regulamentul de organizare şi funcţionare al Federaţiei Române de Fotbal. Acesta este împrejmuit cu gard din plasă cu înălţimea de doi metri şi este prevăzut cu drumuri de acces şi trotuare: „Terenul de fotbal este prevăzut cu o clădire de vestiare şi tribună compusă din parter – zona de vestiare unde au fost prevăzute vestiare atât pentru cele două echipe, cât şi pentru arbitrii, dotate cu duşuri şi grup sanitar propriu, cabinet medical şi culoare de circulaţie; etaj – tribună metalică, accesul la acestea realizându-se pe două scări metalice exterioare construcţiei. De asemenea, pentru accesul jucătorilor şi arbitrilor la teren a fost prevăzut un tunel de protecţie acoperit între clădirea de vestiare şi terenul de joc”, a mai afirmat primarul. Construcţiile aferente stadionului sunt vestiarele propriu-zise şi grupul sanitar pentru public, tribuna metalică, cabina de poartă şi tabela de marcaj: „Au fost prevăzute două vestiare pentru jucători, fiecare având duşuri, iar vestiarul pentru arbitri are, de asemenea, o cabină de duş. În cadrul acestei clădiri se găseşte şi un cabinet medical care a fost prevăzut cu un pat pentru consult, o masă, un scaun, un cuier şi ceea ce ţine de acordarea primului ajutor: dulap pentru medicamente, o targă mobilă, tensiometru, butelie de oxigen şi mască. De asemenea mai există o clădire cu grup sanitar pentru spectatori, o clădire de control – acces, o tabelă de marcaj, dar şi bănci tehnice pentru rezerve protejate”. Pasionat de fotbal, primarul Boiangiu a reînfiinţat în anul 2005 echipa de fotbal „Ştiinţa Grădiştea” şi a înscris-o în campionatul judeţean din cadrul AJF Vâlcea: „Când am venit în funcţie echipa de fotbal nici măcar nu mai exista. Imediat am făcut toate demersurile necesare pentru a avea şi noi o echipă de fotbal în comună. Trebuie să facem ceva pentru a susţine sportul, mai ales pentru tineret. În anul 2007, echipa de fotbal Ştiinţa Grădiştea termină campionatul pe locul II. De aici reiese pasiunea atât a mea, cât şi a tinerilor din localitate pentru sport”, a concluzionat primarul din Grădiştea.
canalizare=esec, bani pierduti