Sunteţi aici: Pagina principală // Social

Programele Uniunii Europene, esec pentru localitatile mici

Toma Peştereanu: „Am fost eliminaţi pe criteriul abilităţii”

 

Primarii din mediul rural se confruntă în această perioadă cu o problemă serioasă: programele Uniunii Europene pentru finanţarea proiectelor de dezvoltare rămân în continuare un vis. Acestea sunt generoase pe hârtie, dar destul de greu de accesat în realitate, din cauza regulilor birocratice impuse, care au mai mult rolul de a-i încurca pe primari, decât de a-i ajuta.

Primarul comunei Costesti, Toma Peşetereanu afirmă că, pentru a atrage fonduri europene în localitatea pe care o conduce a iniţiat împreună cu alte trei localităţi o Asociaţie de Dezvoltare Intercomunitară. Cu toate acestea, indiferent de situaţie, finanţarea dosarelor declarate eligibile s-au făcut on-line, o metoda din cauza căreia în doar cinci minute de la deschiderea sistemului electronic, întreg fondul alocat s-a epuizat. Ca sa prindă finanţare un proiect trebuie sa fie eligibil. Însă, înainte de toate, trebuie sa îndeplinească o serie de criterii care trebuie verificate de la început, înainte de a începe demersul de accesare a fondurilor, pentru că, altfel, solicitanţii riscă să primească un răspuns negativ. Una dintre condiţii, pe lângă altele, destul de drastice, impuse de programele Uniunii Europene este faptul că majoritatea localităţilor mici nu au un număr suficient de locuitori, foarte multe dintre comunele nereuşind astfel să obţină fonduri pentru derularea proiectelor de dezvoltare a infrastructurii, a reţelelor de drumuri, apă şi canalizare.

 

Grant epuizat în cinci minute

 

Pentru a-şi rezolva aceste probleme punctuale, oamenii rămân în continuare în aşteptarea fondurilor de la Guvern sau de la Consiliul Judeţean: „Am fi putut să obţinem bani din fonduri europene, însă am fost eliminaţi pe criteriul acesta, al abilităţii. A fost o nebunie: în doar cinci minute s-a deschis şi s-a şi închis linia de finanţare pentru aceste proiecte. Mai avem un proiect pe care nu l-am putut depune prin Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară, pe care am înfiinţat-o împreună cu localităţile Bărbăteşti şi Pietrari, pentru că nu ne încadram în condiţiile extrem de riguroase impuse de programele Uniunii Europene, şi care nu ajută localităţile mici să acceseze fonduri. S-a epuizat întreaga valoare a grantului în primele minute de la deschiderea sistemului. Este foarte multă muncă în spatele fiecărui proiect şi nu este normal ca totul să depindă de dexteritatea celui care încarcă cererea de finanţare în sistem. Mai mult decât atât, în sesiunea a doua nu am mai putut depune proiectul şi ne-am retras, pentru că iniţiatorii acestor programe ale Uniunii Europene au schimbat regula în timpul jocului. Sesiunea a treia nu a existat, şi am decis să depunem întreaga documentaţie pentru finanţare prin O.G. 28. Pentru mine, aceste programe ale Uniunii Europene sunt o mare dezamăgire, pentru că am fi vrut să depunem proiectul pentru asfaltarea drumurilor comunale pe fonduri europene, deoarece am avut toate documentele pregătite, inclusiv proiectul declarat eligibil în vederea finanţării. O dată cu înfiinţarea acestei Asociaţii de Dezvoltare Intercomunitară am avut mari speranţe”, declară primarul social-democrat din Costeşti.

 

Şcoala şi sala de sport, încălzire din surse regenerabile, prin „Casa Verde”

 

Primarul declară că, tot în această perioadă a depus prin Programul Casa Verde un proiect pentru a beneficia de finanţare prin Administraţia Fondului pentru Mediu în vederea înlocuirii sistemelor de încălzire destul de vechi de la şcoala din centrul localităţii şi de la sala de sport, cu cele care folosesc energie verde, regenerabilă: „Proiectul are valoarea de 6 miliarde de lei şi prevede dotarea şcolii cu o centrală termică funcţională cu peleţi , dar şi montarea de panouri solare. Am decis să accesăm astfel de fonduri oferite de stat în vederea achiziţionării unor mijloace ecologice de încălzire a locuinţelor, prin Agenţia pentru Protecţia Mediului deoarece, în prezent, nu mai putem face faţă cu centralele vechi. Aşa ne-am hotărât să găsim această soluţie alternativă. Aşteptăm răspunsul, deocamdată proiectul este în etapa de evaluare şi de selecţie. Ideea ne aparţine, urmărim tot ce apare nou şi ne putem încadra, scopul fiind acela de atragere a fondurilor în localitate”, decalară primarul din Costeşti, Toma Peştereanu.

Scopul programului îl reprezintă îmbunătăţirea calităţii aerului, apei şi solului prin reducerea gradului de poluare cauzată de arderea lemnului şi a combustibililor fosili utilizaţi pentru producerea energiei termice folosite pentru încălzire şi obţinerea de apă caldă menajeră, precum si stimularea utilizării sistemelor care folosesc în acest sens sursele de energie regenerabilă, nepoluante.

 

Infrastructura rutieră şi amenajarea unei baze sportive, prioritare

 

Toma Peştereanu afirmă că, în primul mandat a realizat proiecte pe tot palierul administrativ, în comuna Costeşti. „Am reuşit să creez un spaţiu adecvat pentru angajaţii primăriei, acum lucrăm la schimbarea centrului civic şi am finalizat întreaga reţea de apă potabilă. Avem iluminat stradal economic, iar şcolile beneficiază de dotările corespunzătoare. În plus, am achiziţionat cu bani europeni două utilaje, iar, pentru noul mandat, prioritară este infrastructura rutieră şi amenajarea unei baze sportive”. Pentru amenajarea viitoarei baze sportive, primarul spune că a reuşit inclusiv să identifice zona: „Am făcut un raport de evaluare a terenului, pe care l-am prezentat şi Consiliului Local. Terenul este în zona Brezeni şi intenţionez ca această investiţie să prindă contur cu finanţare prin Compania Naţională de Investiţii sau din fonduri europene. În zonă îmi doresc să realizăm un complex sportiv unde se va construi un stadion, iar, pe lângă terenul de fotbal va fi şi un teren de tenis, dar şi un bazin de înot, cu tot ce ar trebui să aibă în dotare o astfel de bază sportivă.

 

Costeştiul îşi dezvăluie atracţiile turistice

 

Costeştiul este una dintre localităţile cu potenţial turistic important, fapt pentru care localitatea a fost inclusă în proiectul „România nemaivăzută”, organizat de Institutul Cultural Român, destinat promovării patrimoniului cultural românesc şi a unor obiective culturale mai puţin cunoscute. Acest lucru se întâmplă pentru că la Costeşti se poate vedea un muzeul în are liber, una dintre frumuseţile naturii, la care se adaugă impresionanta încărcătură istorică a acestor meleaguri, mult apreciată de turişti, potenţialul turistic şi obiectivele existente, care îndreptăţesc comuna Costeşti să fie considerată una dintre destinaţiile turistice ale judeţului. Zona este de o frumuseţe deosebită, având în vedere că totul este înconjurat de pădure, iar oamenii practică o agricultură ecologică în procent de 100%: „Localitatea este promovată prin acest proiect, „România nemaivăzută”, la nivel naţional şi internaţional. Cu mândrie pot spune că tradiţia este încă aici, nu s-a pierdut. Localitatea Costeşti a fost prezentată în toamna acestui an de Institutul Cultural Român la Istanbul, prin filmul documentar „Unseen Romania”, cu ocazia Zilei Patrimoniului Mondial. Comuna Costeşti trebuie promovată, şi am în plan un proiect prin care îmi doresc să fac cât mai cunoscute aceste tainice şi minunate locuri. Pentru noi este o bucurie enormă, deoarece am fost prima localitate aleasă pentru acest proiect şi înseamnă foarte mult pentru comuna noastră, prin tot ceea ce avem: prin cadrul natural şi istoric avem oportunitatea de a oferi foarte multe pentru turişti”, este de părere primarul social–democrat Toma Peştereanu.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.