Constantin Briceag se află la conducerea administraţiei locale din Valea Mare din anul 2000, ocupând la început funcţia de viceprimar, iar din anul 2008 a fost ales de comunitate primar. În perioada primului său mandat de primar, drumurile din localitate au fost reabilitate, şcolile modernizare, iar noul sediu al primăriei dă un plus de importanţă localităţii. Mai nou, comuna Valea Mare se poate mândri cu o bază sportivă modernă, realizată tot de primarul Briceag. În cel de-al doilea mandat, Constantin Briceag şi-a propus să finalizeze sistemul de canalizare, să modernizeze căminul cultural din localitate, dar şi să asfalteze toate drumurile de interes local. În opinia sa, toate aceste investiţii ar putea fi duse la bun sfârşit dacă nu ar exista acest blocaj, al fondurilor guvernamentale.
Comuna Valea Mare are alimentare cu apă şi canalizare
În prezent, locuitorii din Valea Mare beneficiază de alimentare cu apă în toată comuna. În acest sens, toate familiile din Valea Mare au posibilitatea de a se racorda la reţeaua publică de alimentare cu apă. Un alt obiectiv pe care primarul Constantin Briceag şi-a propus să-l realizeze este extinderea reţelei de canalizare din localitate. Proiectul presupune introducerea canalizării şi în satele Drăganu, Mărgineni, Bătăşani şi Valea Mare. Lucrările privind introducerea sistemului de canalizare şi epurare a apelor menajere din comuna Valea Mare sunt într-un procent de execuţie avansat, mai exact de 90 la sută. De asemenea, au fost construite două staţii de repompare a apei în satul Delureni şi cătunul Tortoeşti.
Incertitudine pentru proiectele în derulare
Întârzierea fondurilor guvernamentale creează incertitudine şi în comuna Valea Mare. Primarul social-democrat Constantin Briceag aşteaptă noile alocări de fonduri pentru decontarea lucrărilor începute şi nefinalizate privind extinderea reţelei de canalizare şi asfaltarea drumurilor comunale. În fiecare an de când a fost ales, Briceag susţine că a reuşit să finalizeze câte o investiţie pentru localitate, dar anul acesta, în agenda sa de lucru nu a putut să bifeze decât terminarea balastării unei uliţe dintr-un cătun, cu doar trei maşini de piatră. Primarul din Valea Mare a precizat că lucrările demarate în localitate în această perioadă pentru extinderea reţelei de canalizare fac parte dintr-un proiect depus în anul 2008, iar acum sunt trecute pe lista de investiţii aprobate prin Ordonanţa de Guvern 28. Până în prezent, lucrările la canalizare sunt executate în proporţie de 95%, dar, o dată cu stoparea fondurilor guvernamentale, s-a creat un blocaj financiar pentru constructor, care şi-a trimis astfel angajaţii acasă. Potrivit afirmaţiilor primarului social-democrat, acest proiect de extindere a reţelei de canalizare prevede lucrări pe cinci kilometri. Localitatea Valea Mare beneficiază de introducerea reţelei de canalizare pentru încă 5,5 kilometri, proiect finalizat cu fonduri SAPARD, reţeaua fiind funcţională la această dată. „Nu ştiu ce se întâmplă, dar fondurile întârzie să apară. Cu regret trebuie să spun că a trecut un an din acest mandat şi nu am făcut nimic din ce am promis cetăţenilor. Singura realizare în acest an a fost balastarea unei uliţe, într-un cătun. Până acum, în localitate s-a lucrat la extinderea reţelei de canalizare, proiect care a început în anul 2008, fiind depus pe mai toate ordonanţele guvernamentale. Lucrările s-au oprit de mai bine de doi ani, deoarece constructorul s-a blocat financiar. Proiectul a fost demarat, dar lucrările s-au realizat până la această dată numai cu banii constructorului. Noi am crezut că, o dată ce investiţia va fi finanţată cu bani guvernamentali, nu vor exista probleme, dar am început lucrările la această reţea de canalizare încă de acum cinci ani, iar termenul de finalizare a trecut de vreo două-trei ori de la acea dată.“, a declarat Constantin Briceag, primarul localităţii Valea Mare.
Canalizare aproape finalizată, lucrări achitate pe jumătate
Constantin Briceag spune că decizia constructorului de a nu mai continua lucrarea de canalizare este de înţeles, deoarece acesta mai are de recuperat 18 miliarde de lei vechi pentru lucrări deja executate: „Avem cinci staţii de repompare unde pompele nu sunt montate, deoarece acestea costa 7 miliarde de lei vechi şi constructorul nu mai are curaj să le bage, să dăm drumul la lucrare, pentru că mai are de primit încă 18 miliarde de lei vechi. Întreaga valoare a proiectului s-a ridicat la un milion de euro.”.
La Valea Mare nu s-a sărbătorit niciodată ziua comunei
Primarul Constantin Briceag se gândeşte că trebuie să lucreze în permanenţă la relaţia cu cetăţeanul. Profesia de bază, cea de medic veterinar, l-a ajutat enorm în apropierea de localnici, dar, pe viitor, organizarea unui astfel de eveniment ar fi de bun augur pentru ca toţi cetăţenii să se întâlnească, să socializeze, primarul să le transmită informaţii cu privire la proiectele pe care le are în vedere pentru comuna lor, dar şi să le asculte problemele şi să-şi focalizeze mai departe atenţia în direcţia aceasta. Primarul afirmă că are suficient spaţiu pentru un asemenea eveniment la baza sportivă din comună: „La noi nu s-a făcut niciodată ziua comunei. Am vrea să stabilim o dată, în septembrie, deoarece este şi luna în care m-am născut. O variantă bună ar fi de Sfânta Maria Mică, pe 8 septembrie, dar avem timp de gândire până anul viitor.”, a mai adăugat primarul.
Un singur investitor la Valea Mare!
• Este vorba despre o firmă care a închiriat 1.000 de hectare de teren agricol
Oamenii din Valea Mare au înţeles că singura modalitate de relansare a agriculturii o reprezintă comasarea terenurilor şi, astfel, şi-au dat în arendă propriile terenuri unei firme care se ocupă cu agricultura: „Oamenii sunt foarte mulţumiţi, această firmă plantează grâu, porumb, floarea soarelui. Au început să planteze de un an şi jumătate. Firma are utilaje performante, fără să fie nevoie de mână de lucru de la noi din comună. Cetăţenii primesc 650 de kilograme de grâu la hectar, în condiţiile în care unii dintre ei nici nu mai ştiau pe unde au terenurile. Firma respectivă a defrişat copaci, mărăcini şi a introdus zona în circuitul agricol. În plus, noi ne-am bucurat că măcar sunt români.”, a mai spus Briceag. În plus, aceeaşi firmă a reuşit performanţa de a comasa terenuri din alte trei localităţi: Făureşti, Laloşu şi Diculeşti: „La noi s-au comasat aproape toate terenurile. Firma are o suprafaţă foarte mare de terenuri arendate, acum voi vorbi şi cu primarul de la Măciuca, să meargă şi la dânsul în comună şi să adopte aceeaşi strategie. În felul acesta se termină cu terenurile nelucrate, iar oamenii nu se mai pot plânge că nu au posibilitatea să le mai muncească. În felul acesta li s-a oferit o alternativă celor care ori sunt înaintaţi în vârstă ori, pur şi simplu, nu mai doresc să-şi lucreze pământurile.”, a concluzionat Briceag.