Cea mai importantă problemă a primarului Constantin Oprea sunt drumurile comunale. După cum ne povesteşte, Nicolae Bălcescu este una dintre localităţile judeţului care are o reţea de drumuri de peste 300 de kilometri. Din toată această reţea, numai 30% sunt într-o stare foarte bună: „Pentru modernizarea infrastructurii nu am prins nici un proiect finanţat, având în vedere că localitatea are peste 300 de kilometri de drumuri comunale. Din totalul acestor drumuri nu am reuşit să asfaltez decât 18 kilometri. Sper să se finalizeze acest PNDL-2, şi să înceapă PNDL-3, şi acolo să depun proiecte care prevăd asfaltarea drumurilor. Asfaltul de pe drumuri este problema acută a comunităţii.
La Ministerul Dezvoltării am depus 12 proiecte, printre care a fost şi un proiect pentru asfaltarea drumurilor comunale, pe o lungime de 16 kilometri. Dintre cele 12 proiecte ni s-au aprobat spre finanţare numai două: reţeaua de apă şi canalizare şi construirea de poduri şi podeţe. În total, ni s-au alocat 110 miliarde de lei”, spune primarul.
Drumul judeţean de pământ va fi asfaltat
Localitatea Nicolae Bălcescu este străbătută de două drumuri judeţene, drumuri care, în cel mai scurt timp, vor deveni adevărate drumuri europene, spune primarul: „Drumul judeţean 678 D, pe o lungime de 16,5 kilometri este în continuare drum de pământ. După mulţi de chin, în care numai că nu am căzut în genunchi la Consiliul Judeţean, se va asfalta această cale importantă de acces. Sperăm ca anul acesta să se finalizeze lucrările pentru o lungime de 6,5 kilometri, iar diferenţa se va face anul viitor. Pot să spun că astăzi, pe acest drum, conducerea Consiliului Judeţean are utilajele în vederea începerii lucrărilor, şi asta este o realitate. Îi mulţumesc lui Costi Rădulescu pentru că a înţeles situaţia comunităţii, faptul că acest drum de pământ era o pacoste pentru comunitate. Mai mult, avem promisiunea conducerii Consiliului Judeţean că acest drum se va asfalta în totalitate. Acest drum judeţean, care rămăsese drum de pământ pe o lungime de 16,5 kilometri era o ruşine a judeţului, iar actuala conducere a Consiliului Judeţean a înţeles acest lucru. Dacă se turna câte un kilometru de asfalt în toţi cei 30 de ani de la Revoluţie, astăzi, acest drum era asfaltat. Drumul străbate inclusiv centrul localităţii, intersectându-se cu DJ 678A. În primii 6,5 kilometri sunt prinse lucrările de asfaltare a drumului pe porţiunea unde drumul este de pământ, neincluzând în această primă parte centrul localităţii. Am fost de acord cu această decizie, pentru că mi-am dorit să luăm praful şi mizeria pe care o suportă comunitatea. Oamenii nu puteau să stea în timpul zilei afară, la o masă sau să ţină geamurile deschise din cauza prafului de pe drum”, a declarat primarul.
Reprezentanţii ABA Olt au dat uitării situaţia de la Nicolae Bălcescu
În primăvara anului 2014, în urma inundaţiilor, pârâul Topolog a distrus şi drumul judeţean 678D, pe o lungime de peste 800 de metri. Cu aprobarea cetăţenilor din zonă, primarul din Nicolae Bălcescu a realizat o rută ocolitoare provizorie, pe terenul acestora. Constantin Oprea spune că a cerut sprijin Administraţiei Bazinale de Apă Olt, dar se pare că administraţia este neputincioasă în faţa nenorocirii care s-a abătut asupra bieţilor oameni: „Tot aşteptăm de la ABA Olt începerea lucrărilor, pentru că ne-au informat că există un proiect finanţat, în care sunt incluse lucrări de apărări de maluri, îndiguiri şi decolmatări, pentru că este nevoie de întregirea drumului care, pe o lungime de 800 de metri este distrus. Mai mult, ca să putem circula, am făcut un drum pe proprietatea unor cetăţeni. Respectivii cetăţeni au fost de acord datorită rugăminţilor, dar şi a faptului că mă ştiu om serios. A trecut atât amar de vreme, iar astăzi mi-e ruşine de aceşti oameni. Reprezentanţii ABA Olt au şi uitat de situaţia de la Nicolae Bălcescu. Pârâul Topolog este extrem de periculos, traversează localitatea pe o lungime de 17 kilometri şi, de fiecare dată, în urma ploilor mai puternice a făcut ravagii. În 2014, Topologul a spulberat podul. Atunci, în satul Dosul Râului, 150 de persoane au rămas izolate, noroc cu armata, care ne-a sărit în ajutor. Astăzi, acel pod se va construi cu bani guvernamentali. ABA Olt au făcut nişte albieri, dar albierile pe care le fac sunt lucrări de mântuială, şi nu greşesc când spun asta. Nu ştiu care este problema lor, însă, din câte văd, nici utilaje nu au în dotare cu care să facă lucrările. Excavări pe Topolog nu se mai fac, nu le-am mai permis, pentru că a coborât pânza freatică, se sapă sub mal, şi atunci apa rupe marginile albiei”, a declarat primarul.
Contantin Oprea: „O infrastructură modernă în judeţ este o iniţiativă bună a Consiliului Judeţean”
Al doilea drum judeţean care trece prin localitate, DJ 678A se va asfalta cu fonduri europene alocate prin Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, în cadrul „Programului Operaţional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 6, îmbunătăţirea infrastructurii rutiere de importanţa regională, prioritatea de investiţie 6.1.” Primarul spune că, în primăvara anului viitor lucrările vor fi scoase la licitaţie. Asfaltarea acestui drum reprezintă un pas important în reabilitarea reţelei de drumuri din localitate. DJ 678A porneşte din DN 64 şi parcurge comunele Mihăeşti, Galicea, Nicolae Bălcescu şi Milcoiu, unde se intersectează cu DN7: „DJ 678A fost asfaltat de la un capăt la altul şi 1968, şi de atunci până în prezent nici un covor asfaltic nu s-a mai turnat, a fost doar peticit. Acest drum este prins la finanţare de Consiliul Judeţean, şi avem astfel două drumuri extrem de importante care vor intra în modernizare. Comunitatea a aflat vestea, şi aşteaptă cu sufletul la gură să înceapă lucrările. O infrastructură modernă în judeţ este o iniţiativă bună a Consiliului Judeţean, pe care o sprijinim”, a mai declarat primarul.
Mistreţii au distrus chiar şi recolta primarului din Nicolae Bălcescu
Constantin Oprea, primarul comunei Nicolae Bălcescu spune că oamenii din zonă sunt disperaţi deja, din cauza faptului că mistreţii le distrug culturile, dar legislaţia nu îi apără în nici un fel. Inclusiv recolta primarului din acest an a fost compromisă aproape total. „În zona noastră sunt responsabili Ocolul Silvic şi Asociaţia de Vânători şi Pescari, dar, cu toate acestea, sute de hectare de teren sunt distruse. Nu pot să vă dau cifra exactă, dar pot să vă spun cât am eu, personal, distrus. Din trei hectare de porumb pe care le-am cultivat, nu ştiu dacă mai este un hectar. Înţelesesem că inclusiv Avocatul Poporului luase iniţiativa să rezolve această problemă dar, aşa cum a fost anul acesta nu s-a întâmplat niciodată. Pagubele au fost însemnate deoarece pădurea, din cauza îngheţului, nu a putut oferi suficientă hrană pentru animalele sălbatice. Situaţia prin care trecem noi este la nivel judeţean, în fiecare localitate există coşmarul porcilor mistreţi, şi sute de hectare de terenuri agricole sunt distruse. Cei care au în administrare domeniile de vânătoare nu le pun hrană suficientă, dar fabrică procese verbale, ca să scape de controalele Gărzii Forestiere. Oamenii ale căror culturi sunt distruse trebui să fie despăgubiţi, doar aşa se poate rezolva problema. Vin la primărie şi se plâng că animalele se întorc an de an pe câmp şi fac pagube însemnate. Ajunşi la capătul puterilor, oamenii sunt disperaţi şi speră să primească ajutor din partea autorităţilor”, spune Constantin Oprea.