Sunteţi aici: Pagina principală // Politică

Primarul Oprea a luat teapa si de la PNL, si de la PSD

IMG_3-primariePrimarul comunei Nicolae Bălcescu, Constantin Oprea, a reuşit performanţa de a susţine, la ultimele alegeri, atât PNL, cât şi PSD, fără să se aleagă cu ceva concret pentru localitatea pe care o gospodăreşte. Motivul pentru care a decis să se mute de la o formaţiune la alta, aproape fără voie, a fost acela că a vrut binele localităţii, în sensul că îşi dorea asfaltarea celor două drumuri judeţene care traversează în prezent localitatea. După ce liberalii nu mişcaseră un deget pentru a-l ajuta, primarul Oprea a trecut la PSD într-un moment total nepotrivit, pentru că, imediat după moartea fostului preşedinte al Consiliului Judeţean, Ion Cîlea, cel care îi promisese sprijin, a venit rândul social-democraţilor să îl ignore pe primar, dar şi nevoile oamenilor din Nicolae Bălcescu.

Asfaltarea drumurilor comunale din Nicolae Bălcescu, la mâna instanţei

După multe aşteptări şi speranţe, locuitorii comunei Nicolae Bălcescu vor avea asfaltaţi 8,9 kilometri de drumuri comunale. Primarul localităţii spune că, după aproape doi ani de la demararea proiectului, a „crăpat ceasul”, şi investiţia este astăzi licitată. Până în prezent, lucrarea nu a început, pentru că abia a fost semnat contractul cu entitatea desemnată câştigătoare. Dintre cele patru societăţi care au participat la licitaţie, una este nemulţumită şi a dat în judecată administraţia locală din Nicolae Bălcescu, aşa că, în loc să se toarne asfalt pe drumurile comunale cuprinse în proiect, Constantin Oprea a făcut potecă la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor de la Bucureşti şi la Curtea de Apel Piteşti, în aşteptarea deciziei instanţei: „Proiectul de asfaltare se va realiza cu bani de la Guvern. Până în prezent, am alocat fonduri numai din bugetul local pentru avize, pentru
certificatul de urbanism şi pentru toate celelalte documente care erau necesare pentru demararea proiectului. Abia am câştigat procesul, lucru care a durat aproape doi ani, perioadă destul de lungă pierdută. Este un timp mort, pe care încerc să-l  recuperez, dacă se mai poate, astfel încât să demareze lucrarea în maximum o săptămână. Firma câştigătoare se numeşte SC Comesad  Drumuri SRL din Curtea de Argeş, dar entitatea care ne-a dat în judecată a susţinut că are preţul cel mai bun. Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a respins la final contestaţia, ca nefondată, iar cei care au pierdut licitaţia ne-au dat în continuare în judecată, pe cale civilă, la Curtea de Apel Piteşti. Eu estimez acum că, în maxim o săptămână, constructorul va demara lucrarea, doar că nu avem alţi bani în afară de ceea ce am prins în bugetul local. Valoarea proiectului este de 60 de miliarde de lei.”, afirmă
Constantin Oprea, primarul social-democrat din Nicolae Bălcescu.

Cu ochii pe fondurile europene

În ultimii ani, s-au reuşit doar unele cârpeli, iar primarul spune că aşteaptă demararea proiectelor europene pentru a încerca dezvoltarea localităţii, pentru că, din fondurile locale, sunt slabe speranţe să se poată realiza lucrări importante. În prezent, Primăria Nicolae Bălcescu are în vedere realizarea mai multor obiective de investiţii de interes local. Primul proiect care a fost deja pregăti la nivel local priveşte extinderea alimentării cu apă în satele Măzăraru – Gâltofani – Băneşti – Capul Şerbănesei, pe o lungime de trei  kilometri: „Cu acest drum, pe care sperăm că îl vom putea moderniza cu fonduri europene, şi cu ce am licitat pe OG 28, respectiv extinderea alimentării cu apă pe o lungime de 7,7 kilometri şi canalizarea pe o lungime de 11 kilometri, vom închide în proporţie de 95% sistemul de apă. Ar mai rămâne nerealizate zonele îndepărtate, din satele Tufani, Popeşti sau Ginerică, deşi o
astfel de lucrare ar fi necesară, ţinând cont de faptul că nu sunt izvoare în aceste sate, dar fiecare are câte cinci sau şase gospodării, case puţine şi îndepărtate. Sistemul de alimentare cu apă este predat la Apavil, un lucru extrem de bun. Acum, când este secetă, avem deocamdată apă. Reţeaua de apă are în prezent o presiune suficientă, dar, în puţurile existente pe deal, în zonele înalte, izvoarele nu ar putea face faţă, pentru că unele dintre ele şi-au redus din debit şi este posibil să sece. Dacă se va prelungi seceta, este posibil să avem şi noi probleme.”, a declarat primarul.

Drumuri de un milion de euro, în stadiul de proiect

Al doilea proiect care va lua calea fondurilor europene va fi asfaltarea drumurilor comunale: „Avem patru drumuri, pe o lungime de 3 kilometri: DC 31A Predeşti – Valea Viei, DC 32B Şărbăneasa – Dosul Râului, DC34 Mugureni – Corbii din Vale şi DC 34, Rotărătşri – Corbii din Vale, valoarea acestor lucrări fiind de un milion de euro. Înainte de a depune proiectul trebuie să realizăm contractul de consultanţă şi studiile de fezabilitate.”, afirmă primarul.
Nicolae Bălcescu este una dintre localităţile care are o reţea de drumuri foarte mare, de peste 198 de kilometri de drumuri comunale. Primarul Oprea spune că, dacă le-ar pune cap la cap, lungimea lor ar fi suficientă pentru ca şoferii să ajungă până la Sibiu şi să se întoarcă: „Din toată această reţea, într-o stare foarte bună este porţiunea de drum pe o lungime de 7,4 kilometri, pe care am modernizat-o recent, şi mai avem în fază de debut 8,9 kilometri drumuri comunale, prin OG 28. Vom mai accesa fonduri europene pentru încă 3 kilometri, dar, cu aceştia, nici 17% din suprafaţa drumurilor comunale de pe raza comunei nu sunt asfaltaţi. La acest capitol, la totalul de drumuri comunale, se adaugă şi drumurile de tarla care, însumate, duc la un total de peste 300 de kilometri de drumuri.”, a mai adăugat primarul social – democrat din Nicolae Bălcescu.
Autorităţile au în plan şi rescrierea proiectului care viza consolidarea căminului cultural, conform măsurilor care vor apărea pe fonduri europene. „Proiectul este depus la Compania Naţională de Investiţii, dar zace acolo de prea mult timp. Nu mai putem aştepta, am actualizat certificatul de urbanism şi expertiza, pentru că expiraseră, şi vom încerca să accesăm fonduri europene pentru modernizarea, dotarea şi reabilitarea căminului din centrul localităţi. Poate fi o şansă reală pentru noi.”, a declarat primarul.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.