Primarul din Nicolae Bălcescu, Constantin Oprea este de părere că un primar bun trebuie să fie un om corect şi ferm, să preţuiască competenţa şi calitatea, să nu facă lucruri pe jumătăţi de măsură, să vegheze la cheltuirea banului public şi să răspundă pentru activitatea fiecărui om din echipa sa: „Ca orice om, am încercat să nu văd lumea de sus, chiar dacă sunt primar. M-am coborât la omul de jos, la omul de rând, şi am fost alături de localnici, atât cât am putut. Când văd că cetăţeanul are încredere în mine acest lucru îmi dă putere. Sunt mai puternic şi mai hotărât să continui proiectele, şi să le duc la bun sfârşit”, declară primarul. Constantin Oprea spune că i-ar plăcea să vadă comuna cu apă şi canalizare şi drumurile comunale asfaltate: „Ştiu că este foarte greu, dar acestea sunt proiectele pe care le văd eu finalizate. Pentru fiecare proiect pe care l-am demarat în localitate am făcut potecă la ministere. Mi-aş fi dorit şi eu să-mi cadă ca o „pleaşcă” un kilometru de asfalt, aşa, cadou. Din toate acestea, cel mai mult m-a durut atunci când constructorii unor lucrări nu au fost serioşi. Iar acest lucru mi s-a întâmplat la baza sportivă, un proiect „cu cântec”, a declarat primarul.
Proiectul bazei sportive a fost un eşec
Pentru Constantin Oprea, proiectul bazei sportive a fost un eşec. Proiectul şi-a făcut debutul prin O.G.7, în anul 2007, iar lucrările au început cu o societate de la Slatina, care a transmis primăriei o adresă prin care cerea să facă plata lucrărilor înainte de începerea investiţiei, fapt care nu s-a întâmplat: „Nu am fost de acord cu propunerea constructorului şi ne-am judecat. După o lungă perioadă cât am fost plimbat prin procese am reuşind să-l scot din proiect pe acel constructor. După aceea am scos din nou la licitaţie lucrările. De data aceasta a câştigat un constructor din Râmnicu Vâlcea, dar, după nici şase luni, societatea a intrat în faliment. Am avut noroc cu SC AsTrans SRL, prin faptul că a preluat această firmă, luând asupra sa şi lucrările de la baza sportivă din Nicolae Bălcescu. Astăzi avem o bază modernă, cu vestiare pentru oaspeţi şi gazde, dotată cu duşuri, tribune şi cu o capacitate de peste 300 de locuri şi nocturnă, la dimensiunile impuse de AJF pentru omologare. Din păcate, din cauza secetei gazonul s-a ars, în vara acestui an. Vom căuta să găsim sursă de apă deoarece am irigat din coloana de apă principală 5 zile şi am ajuns la o cheltuială de 1800 de lei apa, şi nu merită să mai facem acest lucru. În situaţia aceasta, încercăm să găsim un izvor prin cădere, ca să nu mai avem un consum atât de mare. Din acest motiv nu am înfiinţat nici echipă de fotbal.”
Modernizarea infrastructurii rutiere din Nicolae Bălcescu, în atenţia primarul şi a Consiliul Judeţean
Nicolae Bălcescu este una dintre localităţile judeţului care are o reţea de drumuri de peste 300 de kilometri. Primarul Constantin Oprea spune că, dacă le-ar pune cap la cap, lungimea lor ar fi suficientă pentru ca şoferii să ajungă până la Sibiu şi să se întoarcă: „Din toată această reţea, doar 30% sunt într-o stare foarte bună. La acest capitol, la totalul de drumuri comunale se adaugă şi drumurile de tarla care, însumate, duc la un total de peste 300 de kilometri de drumuri. După recepţionarea proiectului de asfaltare care s-a finalizat prin O.G. 28, vom începe un alt proiect de modernizare a drumurilor comunale, pe o lungime de 8 kilometri. Acest proiect se va finanţa cu siguranţă abia după alegerile parlamentare”, a adăugat primarul social – democrat din Nicolae Bălcescu. Vestea că Judeţul Vâlcea, prin Consiliul Judeţean, va implementa mai multe proiecte europene pentru modernizarea infrastructurii pe drumuri judeţene, iar în lista de proiecte finanţabile pe POR 2014 – 2020 este cuprinsă şi modernizarea drumului judeţean 678A l-a bucurat pe primar: „Avem promisiuni că drumul judeţean 678A va intra anul viitor într-un proiect de modernizare cu bani europeni, iar pentru drumul judeţean 678D, care este întrerupt din anul 2013 în punctul Dosul Răului, pe această porţiune ni s-a promis că anul viitor se vor aloca fonduri pentru reabilitarea şi modernizarea lui, pe o lungime de 10 kilometri. Este drumul care intră în localitate şi care este, într-un fel, imaginea localităţii. O dată demarat acest proiect de asfaltare a drumului judeţean 678D, imaginea localităţii se va schimba”, crede primarul.
Proiect de viitor: modernizarea centrului civic
Un alt proiect care se află abia în fază de documentaţie este modernizarea centrului civic al comunei, o investiţie în care sunt incluse o serie de lucrări, începând de la amenajarea parcului central, amenajarea trotuarelor, a aleilor pietonale şi achiziţionarea, dar şi montarea mobilierului stradal. „După finalizarea acestor proiecte se va schimba în totalitate imaginea localităţii. După ce vom finaliza documentaţia proiectului vom căuta sursa de finanţare, şi spun asta deoarece atragerea fondurilor europene este aproape imposibilă, din cauza condiţiilor impuse de Uniunea Europeană care sunt destul de austere, dezavantajând multe localităţi, care nu pot primi punctajul necesar în vederea finanţării. Pentru concretizarea tuturor proiectelor pe care le avem de implementat în localitate rămân în continuare viabile fondurile guvernamentale”, a mai declarat primarul.
Căminul cultural Rotăreşti va primi finanţare de la Compania Naţională de Investiţii
În această perioadă, autorităţile din Nicolae Bălcescu au în plan şi proiectului care viza consolidarea căminului cultural din centrul comunei: „În localitate sunt patru cămine culturale, însă, pentru două cămine culturale avem proiect în vederea reabilitării. În acest sens am depus proiectul tehnic pentru căminul cultural din centrul localităţii Rotăreşti la Compania Naţională de Investiţii care, în cel mai scurt timp, va postat pe SEAP anunţul de licitaţie. Pentru căminul cultural din zona Valea Viei proiectul este în faza de documentaţie. Poate fi o şansă reală pentru noi”, a mai declarat primarul.