Plin de entuziasm şi încredere în Guvernul Grindeanu după întâlnirile din cadrul Adunării Generale a Asociaţiei Comunelor din România, primarul Ion Vasile are pregătite în vederea finanţării peste zece proiecte care vor fi depuse la Ministerul Dezvoltării, pentru că noul Guvernul a anunţat că a alocat un buget uriaş pentru Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL). Suma acordată pentru program coordonat de vicepremierul Sevil Shhaideh este de aproape şase ori mai mare decât cea precedentă. Astfel, până în 2020, aproximativ 30 de miliarde de lei vor putea fi direcţionate din bugetul statului către primării: „La sesiunea ordinară a Adunării Generale a Asociaţiei Comunelor din România ni s-a spus că încă mai sunt localităţi în România care nu au apă, nu au asfalt şi nu au canalizare. Toate aceste investiţii pot fi făcute în fiecare sat al României prin programele pe care Guvernul Grindeanu le-a lansat, prin care vor fi finanţate în jur de 5.000 de proiecte pe aceste domenii”, spune primarul.
Cel puţin zece proiecte, pregătite de Primăria Pesceana pentru anul 2017
Pe tema absorbţiei fondurilor prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, primarul localităţii Pesceana va depune un proiect pentru reabilitarea şcolilor, a dispensarului, dar şi a primăriei, construirea unei grădiniţe din temelii, dar şi ridicarea unei săli de sport pentru elevi. Tot prin aceeaşi alocări de fonduri, în localitate se va înfiinţa reţeaua de canalizare, asfaltarea drumurilor comunale, dar şi modernizarea iluminatului public. „Avem multe proiecte pentru care trebuie să facem studiile de fezabilitate, după care să primim devizul general, iar apoi să luăm o nouă hotărâre de Consiliu Local care să cuprindă indicatorii tehnico-economici şi apoi să depunem proiectele la Ministerul Dezvoltării. Avem un proiect pentru reabilitarea şcolii, unde vor intra lucrări de modernizare începând de la schimbarea acoperişului, anveloparea clădirii, dar şi extinderea şi construirea unei săli de sport. În localitate avem o singură şcoală, iar grădiniţa o avem amenajată în incinta şcolii. Culmea este că avem autorizaţie de funcţionare, dar nu avem grupurile sanitare în interior. Am făcut acest proiect de reabilitare prin care vom renunţa la o sală de cursuri, pentru amenajarea grupurilor sanitare. Întocmim acest proiect pentru că acum este momentul. Nu se ştie când ne vom mai întâlni cu asemenea şanse şi avem 5 mii de proiecte în ţară, prin O.G.28”, mai afirmă primarul.
Grădiniţă nouă, construită cu fonduri de la stat
Primarul comunei Pesceana plănuieşte inclusiv construirea unei noi grădiniţe: „Am făcut un studiu de fezabilitate cu o firmă de consultanţă de la Bucureşti, deoarece vrem să construim o grădiniţă cu program prelungit, în locul fostului cămin cultural care nu mai funcţionează, şi care este propus pentru demolare. Grădiniţa va avea 30 de locuri, cu două clase. Această locaţie, de pe Valea Pescenei este necesară, deoarece noi avem o grădiniţă în incinta şcolii. Încercăm să depunem acest proiect şi pe fonduri europene, dar şansele sunt minime, pentru că nu cred că ne vom plia condiţiilor impuse de programele europene, noi fiind o localitate mică, sub 2000 de locuitori. Ca să fiu sigur de finanţare vom merge la două capete, aşa cum am făcut şi cu înfiinţarea reţelei de apă, un proiect pentru care am prins finanţarea într-un final prin O.G. 28, o investiţie care astăzi este pe ultima sută de metri”, a mai afirmat social-democratul Ion Vasile.
Problema porcilor mistreţi ar putea fi rezolvată cu garduri electrice
Ion Vasile, primarul comunei afirmă că este posibil ca prin asociere şi prin construirea de garduri electrificate în apropierea pădurilor, proprietarii de terenuri agricole să poată evita problemele generate de porcii mistreţi. „Cetăţenii nu mai vor să muncească terenurile din cauza porcilor mistreţi. Într-un cadru restrâns, la cea de-a XX-a sesiune ordinară a Adunării Generale a Asociaţiei Comunelor din România (A.Co.R.) au fost şi deputaţii noştri, dar şi senatorul. Am discutat cu ei şi o să pună ca iniţiativă de modificare a legislaţiei atât problema porcilor mistreţi, cât şi problema vegetaţiei forestiere de pe terenurile arabile. În prezent este ilegal să îţi tai lemnul şi să-l transporţi acasă, deşi este crescut necontrolat pe terenul tău arabil. Din cauza porcilor mistreţi, la noi în localitate în fiecare an vin cetăţenii la primărie plângând că le devastează culturile. Eu le-am mai dat ideea montării gardului electric, pentru că am fost pus în situaţia de a achiziţiona un astfel de gard şi a dat randament. Însă nu este o achiziţie la îndemâna oricărui cetăţean. O idee ar fi să se asocieze mai mulţi proprietari şi, cu 1200 de lei se pot închide trei hectare de pământ. Soluţia statului ar fi să-i oblige pe administratorii fondului şi să-i verifice la sânge, dacă aceste animale au hrană pusă în pădure. O altă soluţie ar fi înfiinţarea asociaţilor de proprietari, pentru că altfel se discută la nivel de asociaţie”, afirmă primarul.