Sunteţi aici: Pagina principală // Administraţie

Primarul Dragoestiului, raport de activitate dupa primul mandat

09 CENTRU CIVICGheorghe Melente a reuşit să bifeze în programul său electoral, cu care s-a prezentat în 2012 în faţa electoratului mai multe investiţii absolut necesare pentru localnici. După primul mandat, aşa cum este tradiţia, primarul le va oferi localnicilor o broşură care conţine realizările, proiectele şi planurile sale pentru viitor, îmbrăcate cu imagini doveditoare. Melente spune că a fost un mandat aşa cum şi l-a dorit, fiind tot timpul în plină acţiune: „A fost un mandat solicitant, pentru că aşa mi l-am dorit, şi asta pentru că, venind din mediul privat, în 2008, în funcţia de viceprimar, am ştiut la ce mă înham, după ce fusesem consilier timp de două mandate. Am copiat lucruri bune de la alţi primari, care am considerat că au făcut lucruri bune pentru localităţile pe care le gospodăreau. În toţi aceşti patru ani m-am implicat astfel în treburi curente, dar m-am zbătut şi pentru proiecte. Îmi place să cred că am şi învăţat administraţie, dar nu din cărţi, ci din problemele pe care le-am întâmpinat zi de zi, la primărie” este de părere primarul.
Gheorghe Melente a început ca viceprimar, un mandat care l-a pus în temă cu administraţia publică locală, atât cât să-l pregătească pentru următorul mandat de primar şi, probabil, şi pentru al doilea. Consideră că, pentru a fi un primar bun trebuie să treci prin mai multe etape, să fii mai întâi consilier local, apoi viceprimar şi abia la final primar.

Amenajarea centrului civic se va finaliza de Paşte

Administraţia locală va finaliza în scurt timp şi proiectul de amenajare a zonei din centrul localităţii, inaugurarea urmând să se facă în preajma sărbătorilor pascale. Prin acest proiect, centrul comunei va avea un aspect estetic aşteptat de mult de locuitori. Va fi o transformare totală, care va face din localitatea Drăgoeşti o localitate curată şi îngrijită: „În faţa primăriei era un teren unde se aruncau gunoaie, aproape o groapă de gunoi, dar terenul respectiv era al unui cetăţean, nu era în proprietatea primăriei. În urma discuţiilor pe care le-am purtat cu proprietarul respectiv am trecut terenul în proprietatea primăriei, şi, în acest fel, am amenajat zona centrală, lucrând etapizat, pentru că nu am avut bani suficienţi. În prezent intenţionez ca, până la Paşti, proiectul să se finalizeze. Mai întâi, investiţia a implicat amenajarea terenului prin construirea de gabioane la baza solului, apoi am amenajat o parcare şi ulterior am trecut la amenajarea spaţiilor verzi, a aleilor pietonale, a monumentului eroilor care este din 1907, şi ne pregătim pentru amplasarea unei statui a lui Mihai Viteazul, tot în această zonă centrală. Nu întâmplător vom face acest lucru, ci pentru că noi avem privilegiul că Mihai Viteazul a fost botezat în biserica Sfinţii Trei Ierarhi din localitate, lăcaş care a fost recent reabilitat printr-un un grant european. Noi, ca primărie, am reuşit să argumentăm acest fapt prin documente, subliniind faptul că aici este locul de botez al marelui domnitor”, declară primarul.

Proiecte pregătite încă de pe vremea când era viceprimar

Pentru că, la Drăgoeşti, lucrurile au evoluat foarte repede, primarul ne descrie cum era localitatea pe care o gestionează acum în urmă cu doar patru ani, şi ce proiecte a iniţiat din poziţia de viceprimar, proiecte care, la scurt timp de la alegerea sa în primul mandat la primărie i-au adus satisfacţii: „În anul 2012, când am obţinut mandatul de primar, nu exista aproape deloc asfalt în comuna Drăgoeşti. Se făcuseră două asfaltări pe drumurile comunale 44 şi 45, pe o lungime de 5 kilometri, prin SAPARD, proiecte pe care le-a dus fosta administraţie la capăt. Cam acestea au fost realizările din 2007 şi până în 2012, perioadă în care nu s-a întâmplat nimic. Mi-am dat seama că numai accesarea proiectelor europene şi fondurile guvernamentale pot scoate localitatea din impas. Din poziţia de viceprimar am întocmit trei proiecte: execuţia a două poduri în satul Geamăna şi realizarea bazei sportive. Începusem să pregătim şi ceva pentru asfaltări de drumuri comunale, dar am fost blocat, pentru că acele drumuri nu aveau ridicări topografice. Am dus astfel la final, la doar trei luni de la învestirea mea, proiectul construirii celor două poduri în satul Geamăna, pe pârâul Dejeasca şi pe pârâul Geamăna, cu fonduri guvernamentale, prin O.G.7. Fiind şi iniţiatorul noii baze sportive, mi-aş fi dorit să duc investiţia la final, dar, pentru a rezolva lucrul acesta, îmi trebuia o echipă, aşa că a trebuit să înfiinţez echipa de fotbal. Trebuiau inclusiv legitimaţi jucătorii, astfel încât am înfiinţat juridic Clubul Sportiv „Olt Club Drăgoeşti”, la Federaţia Română de Fotbal cu bani din buzunarul meu, adică două salarii de viceprimar. Proiectul a fost finalizat în mandatul de primar. Baza a fost până la urmă finanţată în totalitate tot cu fonduri guvernamentale, la valoarea de 7 miliarde de lei vechi. Echipa am promovat-o ulterior, fiind înscrisă din Liga a V-a în Liga a IV-a, iar astăzi suntem „ciuca bătăilor”, dar promitem că ne vom reveni. Din poziţia de viceprimar, la capitolul realizări pot trece echipa de fotbal şi baza sportivă, integral”, mai declară primarul Melente.

Printre proiectele mari s-au strecurat şi micile investiţii
• Reabilitarea şi dotarea primăriei erau strict necesare pentru funcţionare

Pentru a bifa cât mai multe investiţii într-o localitate în care nu se făcuse până atunci aproape nimic, în cei patru ani de mandat, au existat perioade când fiecare sat al localităţii Drăgoeşti devenise un adevărat şantier. Primarul spune că, la un moment dat, nu mai puţin de 13 lucrări s-au aflat în derulare pe străzile şi uliţele comunale din localitate. Printre primele investiţii realizare cu bani chibzuiţi, din bugetul local, s-a numărat reabilitarea şi dotarea sediului primăriei şi amenajarea zonei centrale: „Când am devenit primar, clădirea primăriei era frumoasă pe dinafară, dar în interior avea în dotare doar trei calculatoare. M-am gândit atunci că degeaba fac eu lucruri frumoase în localitate, dacă nu este amenajată şi zona centrală. Am decis astfel să refacem clădirea primăriei la exterior şi interior, prin modernizarea fiecărui birou şi dotarea cu calculatore. Ţineam găleţi şi bidoane în pod, să nu vină apa de ploaie peste noi, deoarece ploua peste tot şi apa trecea prin tavan. Singurul birou unde nu am făcut nimic este al meu, pentru că am vrut ca acesta să fie ultimul. Astăzi nu există practic nici un birou fără cel puţin două calculatoare, iar aparatul de lucru al primăriei este aproape acelaşi. Cei care nu s-au conformat şi-au băgat singuri demisia, nu i-am trimis eu acasă, ci, pur şi simplu, nu au mai făcut faţă volumului de muncă.
Proiectul european de la Drăgoeşti, finalizat cu multe eforturi

Pentru Gheorghe Melente, finalizarea lucrărilor la cele două poduri, dar şi terminarea bazei sportive, reabilitarea şi dotarea primărie şi a zonei centrale erau la început de mandat proiecte mici însă, în paralel cu aceste investiţii, a început să gândească şi realizarea unora de anvergură, iar ţinta era accesarea fondurilor europene. După zeci de drumuri făcute de Gheorghe Melente prin Bucureşti şi Craiova, Primăriei Drăgoeşti i s-a aprobat, în final, în primăvara anului 2013, atunci când nimeni nu se mai gândea că poate fi posibil, proiectul pe Măsura 3.2.2. a PNDR, în valoare de 2,4 milioane de euro: „Cu dosarele sub braţ m-am dus la Craiova, unde am prezentat documentaţia în vederea accesării fondurilor europene. De acolo am fost la Ministerul Agriculturii şi mi-au aprobat investiţiile. Proiectul a fost atunci cazul cel mai fericit căruia i s-a aprobat finanţare pe Măsura 3.2.2., în valoare de 2,4 milioane de euro, fonduri europene, fiind singurul din sudul judeţului şi al patrulea din tot judeţul. Am riscat foarte mult, în sensul că am refuzat să demarez proiecte prin O.G. 28, dar am demarat lucrările la alimentarea cu apă, canalizare, after school şi avem, de asemenea, un proiect amplu, care a rezolvat foarte multe lucruri în localitatea Drăgoeşti, dar nu suficiente”, este de părere primarul.
Banii europeni, mană cerească pentru localitate

Primăria comunei Drăgoeşti a finalizat astfel un proiect cu fonduri europene, depus pe Măsura 3.2.2 a PNDR, în valoare de 2,4 milioane de euro, care include infrastructura rutieră, reţeaua de apă şi canalizare, construcţia unui after-school şi dotarea căminului cultural din localitate. Realizarea celor cinci obiective a decurs conform contractului, acestea fiind terminate în noiembrie 2015. Gospodarul şef de la Drăgoeşti este mândru de acest proiect şi spune că banii obţinuţi de la Uniunea Europeană au rezolvat în proporţie de 80 la sută problemele localităţii, iar, după finalizarea proiectului, viaţa locuitorilor din comună s-a îmbunătăţit considerabil. La capitolul infrastructură, primarul a reuşit să prindă pe Măsura 3.2.2 a PNDR asfaltarea drumurilor de interes local pe o lungime de 7 kilometri şi amenajarea, prin betonare, a rigolelor, pe o lungime de 8 kilometri.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.