Constantin Oprea, primarul comunei Nicolae Bălcescu, şi-a dorit întotdeauna să aducă localitatea pe care o conduce la nivelul de confort care să îi facă pe oameni să rămână în zonă, dar lipsa fondurilor necesare a blocat sau a întârziat foarte mult câteva dintre proiectele cele mai importante ale acestuia. Primarul este acum dezamăgit de faptul că nici unul dintre mai-marii judeţului sau dintre parlamentari nu dă importanţă localităţii pe care o conduce şi îşi doreşte foarte mult să rezolve problema utilităţilor, mai ales a drumurilor de la Nicolae Bălcescu. Numai 70% dintre localnici beneficiază acum de apă şi canalizare, iar restul va trebui realizat din fonduri locale. De asemenea, întârzierea nepermisă a modernizării bazei sportive a dus, spre dezamăgirea primarului, la desfiinţarea celor două echipe de fotbal din localitate. Una dintre realizările cele mai importante ale primarului Oprea este însă amenajarea unui cămin de bătrâni, care a fost acum preluat de autorităţile judeţene.
70% dintre localnici au apă şi canalizare
Introducerea reţelei de apă şi canalizare a fost una dintre ambiţiile primarului de la Nicolae Bălcescu, Constantin Oprea. Proiectul cuprinde, în acest moment, aproximativ 70% dintre gospodăriile din localitate, dar primarul localităţii vrea să continue, pentru ca toţi localnicii să poată beneficia de această utilitate importantă. „În anul 2009, s-a finalizat introducerea reţelei de alimentare cu apă, obiectiv finanţat prin Programul SAPARD, având o valoare de 1,5 milioane de euro. Această reţea, în prima fază, a cuprins atunci 56% dintre gospodării, dar ulterior am făcut şi extinderi la reţeaua de apă potabilă deja existentă, posibile doar cu finanţări din bugetul local. Am achiziţionat pentru demararea acestui obiectiv conducta, apoi am cumpărat utilajele necesare, toate cheltuielile fiind suportate de primărie. Astfel, am reuşit continuarea şi finalizarea extinderii reţelei de alimentare cu apă potabilă, venind cu încă un procent, de 7 %. La această oră, localitatea Nicolae Bălcescu are în proporţie de 70% reţea de alimentare cu apă potabilă. Pentru locuinţele care au rămas fără această reţea avem un proiect pentru extinderea la apă potabilă şi canalizare. În acest moment, actualizăm studiile de fezabilitate. Obiectivul cuprinde 14 kilometri, traseu unde se pot introduce reţeaua de alimentare cu apă şi canalizare şi voi mai prinde încă un proiect, pentru o altă extindere, care cuprinde satele Măzăratului şi Gâltofanior.”, spune primarul Constantin Oprea. Reţeaua de canalizare a fost reabilitată printr-un proiect depus pe Ordonanţa de Guvern nr. 7/2006. „Am realizat acest proiect pentru introducerea reţelei de canalizare, iar ulterior l-am promovat şi am şi finalizat lucrările în proporţie de 47%, valoarea proiectului fiind de 1,2 milioane de euro.”, mai spune Constantin Oprea.
Sportul este „bolnav” din cauza lipsei unei baze de antrenament
Sportul din comuna Nicolae Bălcescu suferă în prezent, deoarece, din două echipe de fotbal, câte avea comunitatea până acum câţiva ani, nu mai funcţionează nici una. Aceasta este una dintre nemulţumirile tinerilor din localitate, pe care primarul Oprea speră să o rezolve în cazul în care va putea amenaja o bază sportivă potrivită pentru antrenament. „Avem şi un proiect pentru o bază sportivă, tot prin Ordonanţa de Guvern 7/2006. Am realizat documentaţia, iar societatea desemnată câştigătoare după licitaţia din SEAP a dus lucrarea până la 52% din execuţie, dar, din cauza lipsei finanţării pentru acest obiectiv, nu se mai lucrează în prezent. Am primit de la Guvern doar 4 milioane de lei. De opt luni sunt în aşteptare, din 2009 sunt în lucru cu acest obiectiv, dar nu mai pot găsi în mine înţelegere şi aşteptare, sunt dezamăgit. Localitatea avea două echipe de fotbal, şi din cauza lipsei acestei baze sportive am fost nevoit să le desfiinţez. Îmi cer scuze faţă de tinerii acestei comune şi le promit că, atunci când o să avem noi terenul nostru de fotbal pregătit, vom reînfiinţa echipa.”, promite primarul.
Cămin de bătrâni într-o fostă judecătorie
Bătrânii din Nicolae Bălcescu şi nu numai vor avea de acum înainte posibilitatea de a beneficia de asistenţă specializată la bătrâneţe, deoarece în localitate s-a construit un cămin de bătrâni nou, care a fost preluat între timp de instituţia subordonată Consiliului Judeţean Vâlcea, specializată în acest sens. Obiectivul a fost amenajat într-o fostă judecătorie, clădirea fiind deteriorată. „Aveam un spaţiu deteriorat, având destinaţia sediu staţionar, respectiv o fostă judecătorie. Când am ajuns primar, în 2004, mi-am propus să fac acest cămin de bătrâni şi am făcut demersurile necesare, fiind în acea vreme ministru al Muncii doamna Câmpeanu. Dânsa a venit aici, a fost de acord cu propunerea noastră şi am stabilit necesitatea obiectivului împreună, sprijinindu-mă ulterior cu proiectul. Obiectivul s-a finalizat, capacitatea lui fiind de 40 de beneficiari, şi cu mare bucurie pot spune că s-au creat 20 de locuri de muncă, iar din 2011 a fost predat Consiliului Judeţean Vâlcea şi este administrat acum de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vâlcea, pentru că nu am mai avut bani pentru dotări. Este foarte necesar acest cămin pentru persoane vârstnice în localitate şi avem promisiuni că de la 1 ianuarie va fi pus în funcţiune.”, afirmă primarul Oprea.
Şcoli şi grădiniţe moderne, dar din ce în ce mai puţini elevi
Realizarea proiectelor administraţiei locale întârzie atât de mult, încât, uneori, primarii se trezesc în off-side, în sensul că necesitatea realizării respectivelor proiecte poate dispărea între timp. Cu o asemenea situaţie s-a confruntat şi primarul Constantin Oprea, care a realizat mai multe proiecte pentru modernizarea unităţilor de învăţământ din comună, dar, până când au fost aprobate şi finanţate, gospodarul-şef de la Nicolae Bălcescu a constatat că erau din ce în ce mai puţini copii care să meargă în localitate la şcoală sau la grădiniţă. „Am avut un proiect pentru reabilitarea şcolii din centrul comunei, din satul Rotărăşti, inclusiv modernizarea, dotarea şi introducerea reţelelor de încălzire prin centrală termică, a reţelei de apă potabilă, dotarea tuturor laboratoarelor şi modernizarea grupurilor sanitare. Problema este că efectivul elevilor la noi în localitate a scăzut drastic. Din 660 de elevi, câţi aveam în anul 2004, acum doar 340 de copii mai merg către şcolile comunei noastre. Pentru şcoala de la Predeşti avem un proiect depus pe Banca Mondială din anul 2008, având o valoare de 21 de miliarde. Acum, şcoala este în construcţie, lucrările au început din primăvara acestui an. Reamenajarea la acest obiectiv este făcută în proporţie de 90%. Această şcoală, la vremea respectivă, era necesară, dar răspunsul cu privire la aprobarea proiectului ne-a venit abia când numărul copiilor scăzuse drastic. Acum suntem cu şcoala în construcţie şi vom vedea pe parcurs ce destinaţie îi vom da. Va fi o şcoală modernă, cu absolut toate dotările necesare cerinţelor actuale, inclusiv cabinete medicale şi laboratoare ultramoderne. Grădiniţa de la Predeşti este şi ea un obiectiv depus prin Banca Mondială. Proiectul este în curs de demarare, aflându-se în faza de licitaţie pe SEAP.”, afirmă Constantin Oprea.
Grup de salubrizare pentru Nicolae Bălcescu
Pentru a beneficia de servicii de salubrizare, primarul comunei Nicolae Bălcescu s-a asociat cu câteva localităţi învecinate, ajungând să beneficieze acum de serviciile de colectare a gunoiului menajer. „Împreună cu alte patru comune – Milcoiu, Galicea, Olanu şi Drăgoeşti – am înfiinţat un grup de salubrizare, licitaţia fiind câştigată de SC Urban SA, şi contractele au fost făcute ulterior, pentru igienizare. În acest fel au fost desfiinţate acele gropi de gunoi. Acest proiect este abia la început, dar îl vom continua, pentru a ajunge la fiecare familie în parte.”. Şi bisericile din localitate au fost susţinute financiar de administraţia locală. „Localitatea Nicolae Bălcescu are 11 biserici. Am făcut tot posibilul şi le-am susţinut atât financiar, cât şi material, dar mai mult am reuşit să fac ceva pentru bisericile noastre în perioada când am fost sprijinit de Emilian Frâncu”. Acum, comuna are două dispensare. „Pentru că în localitate este necesar un dispensar uman, am făcut un proiect pentru reabilitarea şi modernizarea Dispensarului Uman de la Predeşti şi racordarea la reţeaua de apă şi canalizare, la fel cum Dispensarul Uman din satul Rotărăşti este complet amenajat, reabilitat şi racordat la acest sistem din anul 2010, valoarea proiectului fiind de 2,5 miliarde de lei vechi”. Localitatea are, de asemenea, patru cămine culturale. „Pentru căminul cultural din centrul comunei am făcut un proiect pentru reabilitare şi modernizare, construind anexe cu destinaţia de bucătărie şi grupuri sanitare. Pentru iluminatul public am făcut un proiect pentru sistem fotovoltaic de producere a energiei electrice, printr-un program introdus în sistemul naţional al CEZ-lui. Obiectivul are finanţare europeană, a fost depus şi declarat eligibil, iar acum se află în aşteptarea finanţării. Pentru acest proiect sunt interesate societăţi care doresc să facă parteneriate public-private, am fost contactat de mai mulţi investitori privaţi, iar ideea este ca eu să vin cu terenul, iar ei cu lucrarea şi să vedem apoi cum ne vom înţelege la negociere.”, mai spune Constantin Oprea.