Sunteţi aici: Pagina principală // Administraţie

Primarul din Fauresti se pensioneaza, in cazul subfinantarii localitatii

PrimariePrimarul comunei Făureşti, Ion Ţârvuică, se află în fruntea administraţiei locale încă din anul 1992. Bugetul localităţii este totuşi sărac, şi primarul se gândeşte serios ca, în cazul în care nu va avea nici anul acesta bani pentru salarii, bugetul asigurând fondurile numai pentru trei luni, să se pensioneze şi să lase liber postul pe care îl ocupă. Deşi a făcut o pauză de patru ani, ulterior a revenit la cârma localităţii şi astăzi este la al cincilea mandat. Cu o experienţă de 45 de ani în administraţia publică, Ion Ţârvuică cunoaşte toate nevoile localnicilor, iar prin faptul că a fost ales de fiecare dată primar arată că realizările sale au fost numeroase, iar funcţia i se potriveşte de minune. În ultimele două decenii, prim-gospodarul din Făureşti a fost aproape de cele 1.600 de suflete care îi populează comuna şi a încercat, pe cât posibil, să mulţumească pe toată lumea. A reuşit să asigure cel puţin minimul necesar traiului zilnic, a asfaltat 90% dintre drumurile şi uliţele comunale, a avut în vedere infrastructura educaţională, dar a încercat, pe cât posibil, să le hrănească şi sufletele cetăţenilor, să le ofere spaţii de recreere. În acest sens, le-a construit un cămin cultural unde localnicii să-şi poată organiza nunţi şi botezuri la un preţ de închiriere mai mult decât accesibil.
Proiect de 2,5 milioane de euro finalizat la Făureşti
•    Obiectivul cuprinde alimentarea cu apă, canalizarea şi modernizarea drumurilor pe o distanţă de şase kilometri, dar şi modernizarea căminului cultural din localitate

Primarul cu 45 de ani de experienţă în administraţia publică din judeţul Vâlcea, Ion Ţârvuică, de la Făureşti, a reuşit să obţină un proiect la care comunele limitrofe încă mai visează. A fost unul dintre cei 11 fericiţi primari care au reuşit să obţină finanţare europeană pentru un proiect de 2,5 milioane de euro. După o lungă perioadă în care a bătut drumurile judeţului şi ale ţării, Ion Ţârvuică a reuşit să-şi adjudece un proiect cu fonduri europene pentru alimentare cu apă, canalizare, asfaltare şi modernizarea căminului cultural din comuna pe care o păstoreşte: „Am avut un proiect care cuprindea reţeaua de apă, canalizarea, asfaltarea şi modernizarea căminului cultural. Am realizat proiectul, am semnat recepţia lucrării şi am început să branşăm gospodăriile oamenilor la reţeaua de apă şi canalizare. Până acum, am reuşit să acoperim jumătate dintre locuitorii care se regăsesc pe acest traseu, de şase kilometri de apă şi de canalizare. Cei şase kilometri de asfalt au fost realizaţi în totalitate, iar căminul cultural a fost modernizat, şi acum este finalizat.”, a precizat primarul Ion Ţârvuică.

1,2 miliarde, datorie către fondul de garantare
Există totuşi şi o nemulţumire a primarului de la Făureşti în legătură cu finalizarea proiectului, deoarece în acesta nu au fost incluse cheltuielile neprevăzute. Pentru că ultima tranşă de fonduri, cea de-a patra, încă nu a sosit de la Guvern, primarul a fost nevoit să facă un împrumut de 10 miliarde de lei vechi la BCR, prin care să poată achita lucrarea respectivă şi să-i poată face recepţia. Astăzi, cu ajutorul preşedintelui Consiliului Judeţean, Ion Cîlea, a reuşit să achite o mare parte din sumă: „Domnul Cîlea m-a ajutat, şi datoria către BCR a fost plătită de fondul de garantare, ca să nu mai plătim penalităţi. Acum, noi mai înregistram doar 1,2 miliarde datorie către fondul de garantare, bani pe care îi vom înapoia în două tranşe, în cursul anului 2014.”, a mai spus primarul din Făureşti.

1,6 kilometri de drum, asfaltaţi de OMV Petrom
Compania petrolieră a cedat insistenţelor preşedintelui Consiliului Judeţean, Ion Cîlea, şi ale primarului Ţârvuică şi a asfaltat 1,6 kilometri de drumuri la Făureşti.
Primarul Ţârvuică poate să se declare un norocos. În condiţiile în care nu există fonduri pentru lucrări de investiţii în infrastructură, la Făureşti, tocmai s-au asfaltat 1,6 kilometri de drumuri judeţene şi comunale. Prin derularea activităţii petroliere pe raza comunei Făureşti, societatea OMV Petrom lucrează la reabilitarea prin asfaltare a drumului comunal 67 pe o porţiune de 500 de metri şi cu o lăţime a părţii carosabile de 5,5 metri, dar şi pentru reabilitarea drumului judeţean 644 A cu o lungime de 1,1 kilometri, după ce ambele rute au fost grav afectate de transportul greu din zonă.
Potrivit primarului Ţârvuică, asfaltul are o grosime de 18 centimetri, fiind turnat în trei straturi. Lucrările sunt rezultatul unor lungi şi insistente acţiuni de intervenţie ale primarului şi ale preşedintelui Consiliului Judeţean Vâlcea. Împreună, cei doi au solicitat conducerii centrale şi zonale Petrom să suporte consecinţele distrugerii ambelor drumuri, din cauza transportului greu pe care îl efectuează în zonă. În urma expertizei făcute, s-a constatat că cele două drumuri au avut de suferit, astfel că reprezentanţii administraţiei judeţene, împreună cu primarul şi cu delegaţii din zonă ai Petrom au căzut de acord pentru refacerea părţii carosabile, cu fonduri asigurate de Petrom. „Drumul comunal 67 face legătura între DJ 643 şi DJ 644 A, pe o porţiune de 500 de metri, lucrarea fiind finanţată integral de compania OMV Petrom. Drumul fusese betonat în urmă cu 30 de ani şi începuse să se deterioreze. Am luat atitudine, instalând semnul interzis pentru maşinile companiei Petrom care cărau petrol şi apă sărată de la Făureşti spre Gorj. Astăzi, lucrarea de asfaltare a drumului comunal şi a celui judeţean este realizată în totalitate. S-a turnat primul strat de 8 centimetri, s-a pus plasă, s-a aşezat încă un strat de 6 centimetri de asfalt, după care s-a aşternut şi ultimul strat de uzură, de 4 centimetri. În total, covorul asfaltic al ambelor drumuri are o lăţime de 18 centimetri. Demersurile au fost făcute cu ajutorul preşedintelui Ion Cîlea, iar acum suntem foarte mulţumiţi, deoarece interesul demarării proiectului a fost al ambelor părţi.”, a precizat primarul Ion Ţârvuică.
Şapte gospodării afectate de reziduurile petroliere
Potrivit spuselor primarului Ţârvuică, există şi câteva gospodării care au avut de suferit de-a lungul timpului din cauza desfăşurării activităţii companiei petroliere în zona respectivă: „Sunt locuinţe în comună care sunt afectate de reziduurile petroliere, 6-7 familii nemaiputând folosi apa de 10-15 ani. Au avut conductă separată, care a funcţionat până acum trei ani, după care a ruginit şi s-a spart. Acum, dacă introducem apa, pot să mă extind pe lateral, unde se găsesc într-adevăr aceste familii, dar nu am bani. Eu consider că Petromul ar trebui să mă ajute, pentru că din cauza lor se întâmplă acest lucru. Vrem să ne ajute măcar cu săpăturile acolo, în satul Găineşti, pentru că, în rest, vor suporta şi cetăţenii restul cheltuielilor.”, a mai spus social-democratul. Proiectul, care presupune introducerea sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare în localitate, dar şi asfaltarea drumurilor comunale, reprezintă pentru primarul Ion Ţârvuică un vis devenit realitate. Primul gospodar din Făureşti a reuşit astfel să îndeplinească una dintre cele mai spinoase promisiuni făcute electoratului, dar şi sieşi, de a oferi locuitorilor condiţii optime pentru o viaţă civilizată, de a aduce apă, canalizare şi drumuri asfaltate în zonă. Cum era şi normal, finalizarea acestui proiect nu presupune şi stoparea investiţiilor în localitate, urmând faza următoare a obiectivului, care presupune extinderea reţelelor de apă şi canalizare, astfel încât toţi locuitorii comunei să beneficieze de aceste utilităţi.

Centrul medical de permanenţă, în stadiu de proiect

Pentru că dispensarul medical din comună nu a mai beneficiat de lucrări de întreţinere de mai bine de două decenii, primarul Ion Ţârvuică a notat pe lista de investiţii trimisă la Consiliul Judeţean şi reabilitarea acestui obiectiv. Mai mult, îşi doreşte un centru de permanenţă, cu cinci medici, care să poată asigura asistenţa medicală zi şi noapte: „Avem un dispensar medical unde de 20 de ani nu s-a dat nici măcar cu var pe exterior, nu a beneficiat de nici o lucrare de întreţinere. Clădirea trebuie renovată, deoarece s-au crăpat pereţii după ce s-au perindat mai multe instituţii pe acolo, inclusiv primăria şi poliţia, dar, de reparat… nu s-a reparat nimic. Medicul de familie nu a rezolvat decât două camere, tot cu ajutorul nostru, al primăriei, şi momentan funcţionează în cele două încăperi. Noi preconizăm că vom face un centru de permanenţă la Făureşti, cu cinci medici, unde să fie asigurată asistenţa medicală 24 de ore. Ca atare, dacă dorim să prindem un proiect care să includă şi un cabinet stomatologic şi altele, avem nevoie de spaţiu. Pentru a realiza această lucrare ne trebuie cel puţin două miliarde. Eu nu pot să accesez momentan nici un proiect cu fonduri europene, până când nu îl termin definitiv pe cel deja accesat.”, a specificat alesul social-democrat.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.