Sunteţi aici: Pagina principală // Social

Primarul, dezamăgit de accesarea fondurilor europene

Specializat în accesarea fondurilor europene din experienţa ultimilor două proiecte, primarul spune că nimic nu este sigur, în privinţa ghidurilor de finanţare. Atragerea de fonduri europene a fost una dintre marile dezamăgiri ale administratei locale. Planul, pus în buget a fost ambiţios, rezultatul fiind, însă, cu mult sub aşteptările pesimiştilor: „Accesarea fondurilor europene m-a dezamăgit, pentru că două proiecte mi-au fost respinse, din motive banale. Un proiect viza promovarea turismului şi a fost depus pe Măsura 3.1.3, dar nu a primit finanţare, fiindcă în documentaţia proiectului nu s-a specificat unde trebuiau depozitate pliantele. În situaţia aceasta, AFIR ne-a respins proiectul. Din punctul meu de vedere m-aş fi aşteptat să ne ceară clarificări, dar nu a fost aşa, fiind mai uşor să respingă proiectul de la finanţare. Am mai avut un proiect pe parte socială, un proiect mare, în care erau incluse mai multe acţiuni, care şi acesta, din motive neînsemnate a fost declarat respins de la finanţare. Pentru acest proiect s-a muncit pe brânci, atât partenerii, cât şi noi. Pe viitor încerc să identific o axă de finanţare cu fonduri europene pentru reabilitarea reţelei de apă şi canalizare, şi să achiziţionez o vidanjă.

 

La Costeşti, preţul unui metru cub de apă rămâne 0,90 lei

Costeştiul este una dintre puţinele localităţi care beneficiază de apă şi canalizare, iar costul unui metru cub de apă este de numai 0,90 lei. Primarul a precizat că sistemul de apă şi canalizare nu pune probleme de administrare, nefiind astfel de acord cu predarea reţelei către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară APA Vâlcea: „Caut să identific surse de finanţare pentru îmbunătăţirea conductei de apă şi canalizare, fiindcă sunt printre singurii primari din judeţ care nu a fost de acord să predea reţeaua în administrarea Apavil. În situaţia aceasta, localitatea nu este prinsă în master planul judeţului, deci nu va avea fonduri alocate pentru reabilitarea reţelei. Aş fi fost de acord să predau sistemul, dar consider că preţurile trebuiau pliate în funcţie de zone. Nu se poate să se practice acelaşi preţ ca la oraş şi la Costeşti, unde oamenii sunt săraci, mulţi trăind de la o zi la alta. La Costeşti, în prezent metrul cub de apă este 0,90 lei”, a afirmat primarul.

 

Localnicii care nu achită facturile la apă vor fi debranşaţi de la reţea

Primarul din Costeşti spune că o parte dintre locuitori înregistrează restanţe la factura de apă, datoriile în unele cazuri fiind unele foarte mari. Reprezentanţii primăriei au decis astfel să acţioneze, un prim pas fiind întocmirea unei „liste a ruşinii” cu rău-platnicii: „În prezent, societatea de apă şi canalizare a localităţii se luptă cu rău platnicii. Încercăm să-i facem să înţeleagă că 0,90 lei este un preţ simbolic, comparativ preţul de 5 lei pentru un metru, pe care-l au alte localităţi. Vom fin nevoiţi să recurgem la debranşare de la conductă a acelor gospodării care nu îşi achită la timp consumul de apă. Noi încercăm să îi facem pe oameni să înţeleagă că sistemul de funcţionare al reţelei are un circuit. Apa o cumpărăm de la Apele Române, apoi se adună cheltuiala cu administrarea, adică salariile, utilajele, funcţionarea staţiei de clorinare, analizele la apă, iar totalul este peste aşteptări. Lumea trebuie să înţeleagă că este de preferat să plătească 0,90 lei, în loc de 5 lei metrul cub de apă”, a subliniat primarul Toma Peştereanu.

 

Costeştiul este localitatea-magnet a judeţului Vâlcea

În zona Stog, administraţia locală are în plan înfiinţarea unui complex sportiv. În acest sens, Toma Peştereanu spune că a făcut paşi importanţi, iar în ceea ce priveşte identificarea sursei de finanţare, afirmă că nu va fi o problemă: „Proiectul îl vom depune la Compania Naţională de Investiţii sau la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale – AFIR Craiova. Satele din Costeşti încă mai păstrează viu stilul pitoresc, dat de peisajul de la poalele Munţilor Căpăţânii, care se desprind parcă din basme. Pentru a valorifica şi promova zona trebuie să creăm condiţii potenţialilor investitori în turism. Puţină lume ştie că această comună, situată în depresiunea Horezu, la poalele Munţilor Căpăţânii, este un adevărat muzeu în aer liber, aici existând cele mai multe obiective turistice. Este localitatea-magnet a judeţului Vâlcea. Astăzi, în Costeşti există o reţea de apă şi canalizare, drumurile sunt asfaltate, iar noi vom veni cu noi proiecte în vederea modernizării infrastructurii rutiere. Dar, pentru ca zona să fie mult mai atractivă, acest complex sportiv va aduce un plus de interes Costeştiului. Proiectul acesta este visul meu, care va fi greu de realizat, deoarece va cuprinde un stadion, un bazin de înot si un teren de tenis. Clubul sportiv se va înfiinţa din dorinţa de a atrage în viaţa sportivă locuitorii comunei noastre, şi în special copiii din zonă. Se va crea o bază de cantonament extrem de modernă pentru echipele sportive dornice să se antreneze”, a declarat primarul.

 

Se construieşte o bază sportivă modernă

Toma Peştereanu are un hobby la care nu se gândeşte să renunţe. Îndrăgeşte sportul-rege, pe care îl practică acum doar în momentele de relaxare, dar, în cea mai mare parte a timpului, este doar susţinător al echipei de fotbal din localitate şi, uneori, chiar suporter. Cu bani puţini, reuşeşte să susţină echipa de fotbal din comună, „Minerul Costeşti”, care, în prezent, ocupă o poziţie mulţumitoare. Primarul a înţeles că sportul este extrem de important, iar investiţiile pe această linie sunt binevenite, pentru ca tinerii să poată face mişcare în bune condiţii. Astfel, tinerii din localitate se pot bucura astăzi de o bază sportivă multifuncţională, cu teren sintetic şi nocturnă. Dar primarul visează la proiectul său de suflet, acela de a construi în localitate un complex sportiv, în zona Stog.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.