Specializat în accesarea fondurilor europene din experienţa ultimelor proiecte, primarul Costea spune că nimic nu este sigur, în privinţa ghidurilor de finanţare. Chiar dacă foarte mulţi continuă să vadă în fondurile europene o cale sigură şi singura posibilă pentru dezvoltarea localităţilor, un vis al românilor pentru un trai mai bun sau cel puţin decent în Uniunea Europeană, de multe ori acestea sunt doar iluzii şi vorbe deşarte despre oportunităţile şi drepturile românilor aflaţi în Uniunea Europeană.
Cu multă muncă şi nenumărate drumuri bătătorite la Craiova, în prezent, administraţia locală aşteptă semnarea contractului pentru modernizarea unei grădiniţe cu program normal, proiect care este depus în vederea absorbţiei fondurilor europene prin POR, pentru 55 de copii de grădiniţă: „Avem un proiect prin POR, pentru o grădiniţă cu program normal, pentru care am prins finanţare pentru reabilitare, modernizare şi dotarea vechii locaţii. Am tras cât am putut de tare să ne încadrăm în termen şi am depus într-adevăr proiectul cu două luni înainte de finalizarea sesiunii, fiind o sesiune destul de plină. După ce am depus proiectul ne trezim cu o notă de 14 clarificări la care trebuia să răspundem în termen de 5 zile. După 10 zile primim alte 12 clarificări. Pus într-o astfel de situaţie am sunat-o pe Marilena Bogheanu, directoarea ADR Sud-Vest Oltenia Craiova, spunându-i că sunt extrem de supărat, fiindcă acest proiect mi-a stors toată vlaga şi sunt la capătul puterilor, fiind singurul proiect pe care mă bazam, iar calificările sunt de neeligibilitate, de domeniul fantasticului. Doamna mi-a spun că proiectul nostru este singurul proiect finanţat în sud-vest Oltenia, iar pe acest segment sunt angajate 15 persoane care nu au activitate, fiind singurul proiect pe care l-au „tocat mărunt”. După tot acest show, suntem în aşteptare, în vederea semnării contractului de achiziţii. Deci, singurul proiect din sud-vestul Olteniei, dintre cele 540 de localităţi, un singur proiect, este purecat pe toate părţile. Am experienţa accesării fondurilor europene, însă condiţiile sunt draconice, nu ştiu dacă ne putem încadra în ele”, spune primarul Tiberiu Costea.
Tiberiu Costea: „Cu toate declaraţiile optimiste ale guvernanţilor, absorbţia fondurilor europene bate pasul pe loc”
În opinia primarului, din nefericire, nici guvernanţii actuali nu vor să ia măsuri în beneficiul cetăţeanului român, multe fonduri europene fiind doar o iluzie pe care ne-o oferă Uniunea Europeană. Aşadar, de multe ori, fondurile europene sunt doar un mit, deoarece criteriile pentru acordarea banilor sunt imposibil de îndeplinit din cauza condiţiilor aberante. „Ar trebui pusă presiune pe europarlamentari, pentru că sunt singurii care negociază condiţiile. Dacă alte state au negociat să rămână la cinci hârtii documentaţia unui proiect în vederea absorbţiei fondurilor europene, parlamentarii noştri au fost de acord ca pentru români documentaţia unui proiect să aibă conţinutul a opt topuri de hârtie, şi condiţii foarte greu de îndeplinit. Un alt exemplu sunt măsurile care puteau duce la dezvoltarea unei comunităţi rurale prin care tinerii fermieri să poată desfăşura o activitate agroturistică printr-o pensiune, măsuri cu bani europeni care nu s-au mai finanţat, schimbând regulile în ultimul moment. Cu toate declaraţiile optimiste ale guvernanţilor, absorbţia fondurilor europene bate pasul pe loc, asta este realitatea. Am discutat cu europarlamentari din trei ţari: Italia, Spania şi Franţa, şi ne-au spus clar că nu ei sunt de vină, ci parlamentarii români. Pe lângă proiectul de modernizare a grădiniţei cu program normal prin POR, pentru care sper să semnez contractul, mai avem un proiect depus pentru o grădiniţă cu program prelungit, proiect declarat eligibil, dar fără finanţare. Acum se va deschide o nouă sesiune în vederea accesării fondurilor europene şi mai am încă trei proiecte pregătite: înfiinţarea unui centru de zi pentru persoanele vârstnice, un atelier de creaţie tâmplărie, pictură şi ceramică şi nu renunţ la proiectul de înfiinţare a unei tabere de aptitudini”, a mai subliniat primarul din Lungeşti, Tiberiu Costea.
Tabăra de aptitudini, un vis care poate deveni realitate
Lungeştiul are potenţial turistic, iar pentru promovarea localităţii primarul şi-a propus construirea unei tabere de aptitudini în punctul Răcoasa. Scopul proiectului constă în promovarea obiectivelor turistice, în organizarea unor activităţi de recreere, sportive, de creaţie, precum şi într-un schimb de experienţă care să se adreseze tuturor copiilor, reprezentând locul unde aceştia îţi pot pune în practică abilităţile şi aptitudinile, exprimându-şi în mod creativ pasiunile şi talentele artistice, culturale şi sportive: „Este un proiect pe care l-am avut în minte, un vis, la care nu renunţ. Din păcate, nu apare nici o măsură, nu identific nici o alternativă de finanţare, dar nu mă las. Am făcut nenumărate demersuri, însă nimeni nu ne dă şanse, fiindcă nimeni nu vede aceste proiecte necesare. Am ajuns la concluzia că învăţământul nostru nu trebuie să fie performant, trebuie să iasă din şcoli copii cât mai puţin pregătiţi, cu toate că noi avem potenţial. Din localitatea Lungeşti sunt atâtea personalităţi care au făcut cinste acestei comune, judeţului şi ţării. Avem copii olimpici, copii medaliaţi, dar ce folos, dacă nu îşi desfăşoară activitatea în România? Prin acest proiect îmbinăm olăritul cu pictura, muzica, buna dispoziţie, distracţia pe tiroliană, plimbări cu bicicleta în zonă şi echitaţia. Vrem să punem în practică mai multe activităţi care să le dea copiilor dorinţa de a veni în localitatea noastră şi de a-i deconecta de la internet. Dacă reuşim să facem o tabără de aptitudini nu va fi numai pentru cei din Lungeşti, ar fi unică în judeţ. La această manifestare pot să vină copii şi din străinătate, pentru că au ce vizita aici. Pune în valoare şi circuitul ecumenic, dar şi sistemul educaţional. Poziţia este unică în felul ei, undeva la marginea pădurii şi pe marginea pârâiaşului Tisa. Localitatea are potenţial turistic, numai că trebuie să-l punem în valoare”, afirmă primarul din Lungeşti, Tiberiu Costea.