Sunteţi aici: Pagina principală // Administraţie

Primarul Dediu a ajuns la „majorat” in administratie

•    De 18 ani, acesta lucrează în domeniul respectiv
Cariera primarului Alexandru Dediu a fost una liniară. Faptul că a lucrat ca secretar în administraţia publică locală încă din anul 1995 i-a asigurat o ascensiune constantă, acesta reuşind să câştige încrederea populaţiei, dar şi a colegilor din primărie. În 2008, la sugestia fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Vâlcea, Dumitru Buşe, dar şi a fostului primar, Dumitru Stăiculescu, Alexandru Dediu a candidat la funcţia de primar din partea Partidului Conservator. A câştigat alegerile cu o majoritate covârşitoare, de peste 75% din voturile electoratului. „Nu prea aveam legătură cu politica. Am intrat în PC cu două luni înainte de alegeri, la rugămintea preşedintelui Buşe. Sincer, nici acum nu sunt pasionat de politică.”, recunoaşte primarul. Alexandru Dediu conştientizează şi aspectul lipsei unei influenţe semnificative a partidului din care face parte în judeţ, dar acest lucru l-a determinat să nu mai stea cu mâna întinsă pe la Consiliul Judeţean sau la Guvern. A întocmit proiecte, a accesat fonduri europene pentru a-şi putea aduce comuna pe care o administrează la standarde europene: „Faptul că fac parte din PC, adică în primul mandat am fost în opoziţie, nu m-a avantajat deloc. Nu pot spune nici că mă dezavantajează acest aspect, dar, pentru mine şi, probabil, pentru mulţi alţi primari de comune, politica nu mai înseamnă astăzi mare lucru. Eu m-am bazat foarte mult pe întocmirea de proiecte şi chiar pot să afirm că m-am înţeles bine cu toată lumea şi am găsit înţelegere la Consiliul Judeţean, atunci când am avut nevoie.”, declară primarul din Păuşeşti-Măglaşi.

Poprire pe salarii şi pensii pentru plata taxelor locale
Situată „strategic” la 10 kilometri de Râmnicu vâlcea şi 8 kilometri de Băile Olăneşti, localitatea Păuşeşti Măglaşi se întinde de-a lungul Drumului Naţional 64 A, pe malurile râului Olăneşti. Înconjurată de mănăstiri seculare şi având deschidere la un drum judeţean extrem de circulat, comuna Păuşeşti Măglaşi are toate şansele să devină, în timp foarte scurt, una dintre localităţile vâlcene cu şanse reale de dezvoltare, atât din punct de vedere economic, dar şi turistic. Din păcate, pentru a beneficia de fonduri suficiente pentru modernizarea comunei, primarul a fost nevoit să-i forţeze în unele cazuri pe localnici să-şi plătească taxele şi impozitele, punându-le poprire unora pe salarii sau pensii. Cu părere de rău, acesta spune că va trebui să facă acest lucru în continuare. „Colectarea taxelor şi impozitelor merge foarte greu, am ajuns să punem popriri pe salarii şi pensii, iar în continuare voi aplica metoda aceasta, pentru că altfel nu se încasează banii, iar de la Finanţe este o formulă: când îţi repartizează banii la buget, dacă ai încasat 50% veniturile tale, îţi aplică o penalitate în formula aceea şi în loc să iei 10 miliarde de lei primeşti numai cinci. Întotdeauna, rău-platnicii sunt firmele sau oamenii mai înstăriţi. Oamenii săraci sunt cei mai corecţi în privinţa aceasta. Îi atenţionez pe această cale că le voi aplica oprirea pe salarii şi pensii sau conturi pentru că, în situaţia în care nu putem încasa banii la buget pentru taxe şi impozite, suntem penalizaţi atât de Prefectură, cât şi de Consiliul Judeţean.”, a afirmat primarul.

Numeroase proiecte realizate în perioada 2008-2012
Primul mandat al primarului Alexandru Dediu a fost unul plin de obiective finalizate care să îmbunătăţească viaţa cetăţenilor din localitate. În Păuşeşti Măglaşi au fost finalizate astfel investiţiile de introducere a alimentării cu apă şi a sistemului de canalizare. Aceste obiective au fost realizate prin fonduri europene, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, Măsura 3.2.2, valoarea proiectului fiind de 2,5 milioane de euro. Reţeaua de apă a fost introdusă pe o lungime de 7 kilometri, iar canalizarea pe 5 kilometri. De asemenea, au fost construite o staţie de alimentare cu apă şi una de epurare. O altă investiţie care a fost finalizată la Păuşeşti Măglaşi este introducerea alimentării cu gaze naturale pe o lungime de 18 kilometri. De asemenea, în localitatea Păuşeşti Măglaşi a fost construit un pod din beton armat peste râul Olăneşti, în punctul Câmp, care ţine de satul Valea Cheii. Valoarea investiţiei a fost de 600.000 de lei, fondurile fiind de la bugetul local şi Consiliul Judeţean Vâlcea.
Alexandru Dediu: „La sfârşitul anului, toată comuna va fi asfaltată”
Cu ultimele proiecte demarate de administraţia locală, comuna Păuşeşti Măglaşi îşi va rezolva, în scurt timp, problema infrastructurii. „Ultima parte a străzilor se va realiza pe programul „10.000 de kilometri”, program guvernamental implementat de Compania Naţională de Investiţii: „Mai avem şase kilometri de asfaltat şi vom termina cu infrastructura rutieră în comuna Păuşeşti Măglaşi. S-a ţinut licitaţia, iar în primăvară vom demara lucrările. Este un proiect cu o valoare de 45 de miliarde de lei vechi. La sfârşitul acestui an, toată comuna va fi asfaltată.”, a precizat primarul.
Printre obiectivele pe care primarul vrea să le ducă la îndeplinire până în anul 2016 se regăsesc introducerea alimentării cu apă în toată localitatea; realizarea unui Centru de Informare Turistică prin reabilitarea Căminului Cultural din Valea Cheii; construirea unei grădiniţe cu program prelungit în centrul comunei, cu finanţare de la Ministerul Educaţiei; reabilitarea Căminului cultural din centru, proiectul fiind declarat eligibil de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului; modernizarea şcolii generale din centrul comunei; reactualizarea Planului de Urbanism General; înfiinţarea unui cabinet stomatologic; reabilitarea Mănăstirii Sărăcineşti; construirea unei săli de sport, proiect depus şi declarat eligibil de Ministerul Educaţiei, dar şi reabilitarea dispensarului medical. Construcţia unui pod peste pârâul Cheia, în punctul Viezuri, este, de asemenea, un obiectiv prioritar al primarului Dediu pentru anul 2013. Administraţia locală a depus documentele pe SEAP, urmând ca, în scurt timp, să se desfăşoare licitaţia: „În satul Viezuri au mai rămas câteva gospodarii, dar cetăţenii au acolo teren agricol sau livezi de pomi, fiind un obiectiv necesar din această cauză, iar pentru a-şi transporta produsele trebuiau să treacă prin albia pârâului Cheia. Uneori, pârâul are un debit mărit şi nu se poate trece, iar alteori, din cauza apei care a rupt malurile s-a obturat traversarea prin albie. Obiectivul va fi realizat cu fonduri de la bugetul local şi are o valoare de 3,5 miliarde de lei vechi.”, a mai spus primarul.
Alexandru Dediu: „Vreau să construiesc o nouă grădiniţă”
Alexandru Dediu a realizat şi modernizarea grădiniţei din localitate. La această unitate de învăţământ s-au înlocuit vechea tâmplărie cu una din PVC cu geam termopan, pardoselile şi instalaţia electrică, s-au efectuat zugrăveli interioare şi exterioare, s-au construit grupuri sanitare moderne şi s-a introdus încălzirea centrală. Totodată, în noul mandat îşi doreşte construirea unei noi grădiniţe cu program prelungit, care va avea două clase, obiectiv necesar localnicilor datorită numărului mare de copii: „Este necesar un astfel de obiectiv, deoarece mulţi dintre localnici au locurile de muncă în oraş şi nu au cu cine să-şi lase copiii. În plus, numărul populaţiei a crescut simţitor în ultima perioadă şi va fi nevoie de acest obiectiv.”, a mai spus Dediu. Investiţia va fi finanţată cu fonduri de la Ministerul Educaţiei şi Banca Mondială, iar lucrările vor fi demarcate cel mai probabil în lună martie a acestui an.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.