Sunteţi aici: Pagina principală // Administraţie

Primarul Blejan, in corzi, din cauza constructorului vinovat pentru intarzierea lucrarilor

primarieÎn 2010, primarul Dumitru Blejan era mândru că a reuşit să obţină cea mai mare finanţare din judeţ, în ceea ce priveşte fondurile europene: 6 milioane de euro, un proiect care a cuprins, pentru localitatea sa, introducerea reţelei de apă potabilă şi canalizare, dar şi construirea unui cămin cultural. Astăzi, lucrarea ar fi trebuit finalizată, însă, din vina constructorului, firma Vicexpert, oamenii nu se pot bucura de aceste utilităţi. Primarul este reticent în ceea ce priveşte ultimul termen acordat firmei constructoare, 31 martie 2015, ţinând cont că, în cazul căminului de bătrâni, lucrarea este realizată doar în proporţie de 85%: „Am discutat situaţia cu constructorul atunci când a venit la Orleşti, la sediul asociaţiei, şi a promis că va îndeplini toate condiţiile contractuale, dar nu sunt încrezător, nu cred că are capacitatea de a încheia această investiţie în termenul stabilit, respectiv 31 martie, pentru apă şi cămin. Proiectul a demarat cu fonduri europene. În situaţia în care contractul nu se respectă, banii se recuperează de la beneficiari, şi nu vrem să plătim pentru că acest constructor nu a fost serios. Proiectul este finalizat în proporţie de 85% reţeaua de apă şi 69% cea de canalizare, mai exact, sunt făcute conducta şi staţia de epurare, iar căminul de bătrâni este realizat 85%. Acelaşi constructor a executat şi lucrările de la Orleşti, pentru asfaltarea rumurilor comunale, însă a subcontractat executarea canalizării altei firme, cu care în prezent este în proces. Acest circuit se va lăsa cu penalităţi şi cu sancţiuni băneşti. Noi vom face o adresă prin care vom invita încă o dată proiectantul şi constructorul, cărora le vom spune care sunt paşii pe care îi vom face.”, a mai precizat primarul Dumitru Blejan.
Primarul PSD din Scundu, Dumitru Blejan, se declară îngrijorat de soarta lucrărilor pe care le realizează în localitate cu fonduri europene. El susţine că dincolo de faptul că, încă din faşă, proiectul constructorului a reuşit să pună stavilă lucrărilor, nerespectarea termenului de finalizare, respectiv 31 martie 2015, poate pune în mare pericol bugetul local, pentru că administraţia riscă să returneze Uniunii Europene contravaloarea investiţiei, 6 milioane de euro. Primăria comunei Scundu a atras, în anul 2010, în asociere cu localitatea învecinată, Orleşti, cea mai mare sumă din fondurile europene din judeţul Vâlcea, pentru un proiect dat multă vreme ca exemplu de pus în ramă, în materie de accesare a fondurilor în judeţ. Cu toate acestea, potrivit primarului, povestea de succes începe să se coclească uşor. Finalizarea lucrărilor este acum compromisă de firma constructoare, care nu a reuşit să se încadreze în termenul de execuţie. Astfel, dacă, până la finele lunii martie, nu reuşeşte să finalizeze proiectul, lucru, practic, imposibil, ţinând cont de faptul că lucrarea este executată în proporţie de numai 70%, cele două administraţii locale riscă să returneze întreaga sumă. „Lucrările au început în anul 2012, dar constructorul nu şi-a făcut treaba. Termenul de finalizare a lucrărilor, dat de proiectant şi de APDRP Craiova, expiră la finele lunii martie. Căutăm să mai găsim o soluţie, altfel vom acţiona în instanţă. Când a venit la Orleşti, la sediul asociaţiei, administratorul societăţii a promis că se va achita de toate obligaţiile la data consemnată în contract. Cu toate acestea sunt sceptic, nu cred că are capacitatea de a încheia această investiţie la termenul stabilit, adică la 31 martie.”, a mai declarat primarul Dumitru Blejan.

Dumitru Blejan: „Pierdem timp şi bani din cauza unor legi neperformante”

Ca orice investiţie specific românească, proiectul a fost cu ghinion încă de la început. În urma evaluării ofertelor depuse la licitaţie a fost declarată câştigătoare o altă societate înscrisă. Împotriva rezultatului procedurii de atribuire, SC Vicexpert a formulat contestaţie şi, timp de un an, investiţiile deosebit de importante pentru cele două localităţi au bătut pasul pe loc. Potrivit primarului, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a respins ca nefondate contestaţiile şi a dispus continuarea procedurii de atribuire firmei declarate în mod corect câştigătoare. Însă, împotriva deciziei CNSC, firma SC Vicexpert a formulat şi o acţiune în instanţă, fiind declarată ulterior câştigătoare a proiectului. În concluzie, marea modernizare, care ar fi trebuit să se finalizeze luna aceasta, aşa cum anunţase primarul PSD, se amână din nou, în mod specific românesc, până la rezolvarea problemelor. „Timp de aproape un an de la data susţinerii licitaţiei, Vicexpert s-a plimbat prin tribunale. Ambele comune au fost afectate şi, mai mult decât atât, colegul meu, primarul din Orleşti, Constantin Cârstina, este mai supărat decât mine, el fiind şi preşedinte al asociaţiei. Amândoi am plecat la drum, deci împreună răspundem. Cu toate acestea, am o premoniţie: cred că tot la instanţă se va ajunge. Uniunea Europeană ne va executa, iar noi va trebui să fim acoperiţi, deci vom acţiona în instanţă constructorul. După data de 31 martie ne vom aştepta la lucruri neplăcute. În primul rând, ni se vor bloca şi conturile. Legislaţia este foarte stufoasă, lasă de foarte multe ori portiţe de atac şi, în concluzie, tot acolo ajungem. În prezent, se lucrează haotic, cu viteza melcului, la căminul de bătrâni sunt doar doi băieţi care montează nişte uşi. Cu această societate ne-am judecat 11 luni, pentru că nu a fost la început desemnată câştigătoare. CNSC Bucureşti le-a respins cererea, dar apoi ne-a acţionat în
judecată la Piteşti, unde a câştigat, venind cu o hotărâre judecătorească. Am fost forţaţi de situaţie să facem contract cu aceasta. Puteam s-o dăm în judecată, dar trebuia să sistăm lucrările, iar, până când instanţa ne dădea câştigători, expira termenul de execuţie, iar Uniunea Europeană nu ne mai aloca banii. Pierdem timp şi bani din cauza unor legi neperformante.”, a mai declarat primarul din Scundu.

Vicexpert a încasat penalităţi la fiecare întârziere

Termenul constructorului este presant, dar, cu toate acestea, mobilizarea este foarte slabă. Primarul localităţii Orleşti, Constantin Cârstina, din calitatea sa, de preşedinte al asociaţiei, spune că măsurile de penalizare asupra constructorului au fost constituite şi redactate la timp, iar nerespectarea termenului de finalizare a proiectului va duce în mod sigur la acţiuni în instanţă. „În situaţia în care aceste lucrări nu sunt finalizate conform contractului, îl vom acţiona în judecată. Până acum, i-am calculat penalităţi la fiecare întârziere, deci suntem acoperiţi din punctul de vedere al hârtiilor. Problema este că, atunci când faci licitaţia, nu ştii cu cine lucrezi. Acest constructor s-a judecat un an cu cel care câştigase de drept lucrarea. Pe noi, acest aspect nu ne-a interesat, la momentul respectiv ne doream să se apuce de treabă şi să dovedească faptul că este serios, ceea ce nu s-a adeverit. Nici nu am studiat faptul că ar exista posibilitatea ca noi să dăm banii înapoi, nu vreau să mă gândesc la acest lucru. Noi, ca administraţie locală, suntem total descoperiţi, pentru că, în intervalul contractului, nu avem dreptul să luăm măsuri, în afară de a-l penaliza pe constructor. Nu putem întrerupe lucrarea, deoarece nu ne permite legea. O parte din vină o purtăm şi noi, pentru că, din dorinţa de a face bine, la căminul de bătrâni am mărit capacitatea de la 10 locuri, pe care o avea iniţial, la 33, diferenţă de fonduri pe care a suportat-o cele două localităţi.”, declară primarul din Orleşti.

Alunecările de teren de pe DJ 645 pun în pericol reţeaua de apă şi canalizare

După demararea acestui proiect din fonduri europene, pentru înfiinţarea reţelei de apă şi canalizare, ambele localităţi, Scundu şi Orleşti, sunt acum legate ombilical. Astfel, din cauza faptului că pe drumul judeţean 645, în localitatea Scundu, sunt acum alunecări de teren destul de grave, fiind pusă în pericol reţeaua de apă şi canalizare, potrivit primarului din Orleşti, în cel mai scurt timp, vor începe lucrările de consolidare a malurilor. „Pe drumul judeţean din localitatea Scundu „a plecat pământul”, iar cablul electric a ieşit la suprafaţă, existând riscul ca şi conductele de apă şi canalizare să cedeze, iar, la bazinele de apă, situaţia este mult mai gravă. Trebuie să se intervină în locurile unde avem alunecări de teren, altfel reţeaua de apă şi canalizare se va rupe. Am depus un dosar pentru cheltuieli neprevăzute, care este aprobat la Bucureşti, pentru că au intervenit nişte alunecări de teren la investiţii. Comuna Scundu, din cauza reliefului şi a ploilor din ultima perioadă este afectată, iar în viitor trebuie demarate cu seriozitate lucrări de consolidare a malurilor. Am făcut deja licitaţia şi urmează să mai prelungim contractul cu încă două sau trei luni. Acest aspect nu ar fi trebuit să reprezinte un impediment pentru constructor, întregul proiect trebuie finalizat pe data de 31 martie. Noi nu suntem puşi în situaţia de a da banii înapoi Uniunii Europene.”, a spus Constantin Cârstina.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.