Din anul 1996, comuna Bujoreni este condusă de primarul Alexandru Roşu, un primar care susţine că şi-a dedicat întreaga viaţă instituţiei pe care o conduce. S-au adunat 18 ani de când Alexandru Roşu gospodăreşte localitatea de lângă Râmnic. Realizările sale din localitate sunt numeroase şi menite să îmbunătăţească nivelul de trai al cetăţenilor. Faptul că se află la numai câţiva kilometri de municipiul Râmnicu Vâlcea l-a ambiţionat pe primarul Roşu să acceseze proiecte, pentru a transforma localitatea într-una europeană, cu drumuri asfaltate, utilităţi şi şcoli moderne. Tot ceea ce a realizat în comuna pe care o conduce s-a datorat echipei din primărie, fără de care obiectivele propuse nu ar fi putut lua contur, dar mai ales datorită sprijinului financiar primit de la Consiliul Judeţean. Toate acţiunile primarului de până acum, dar şi cele viitoare au avut şi vor avea drept scop creşterea nivelului de
trai al localnicilor şi ridicarea standardului de viaţă al acestora la nivelul oraşului vecin.
Prima investiţie, o punte peste malul Vârtop
Primarul Alexandru Roşu îşi aminteşte cu nostalgie de felul în care arăta comuna în urmă cu 18 ani. Fără utilităţi sau drumuri asfaltate, cu şcoli dărăpănate la doar câţiva kilometri de oraş, aceasta este fotografia pe care social-democratul şi-o aminteşte, după cinci mandate. Prima măsură pe care a luat-o atunci a fost amenajarea unei punţi peste malul Vârtop, pentru ca localnicii din zona respectivă să nu rămână izolaţi: „Nu era un metru de asfalt pe drumurile laterale, nu era telefonie sau cablu telefonic, nu aveam reţea de apă potabilă, iar în şcoala de la Gura Văii ploua. Am luat-o încet, şi prima mea investiţie a fost la Malu Vârtop, unde era o punte făcută pe cablu. Aceasta a fost prima mea grijă pentru cetăţenii de acolo, deoarece era iarnă, iar traversarea pe o astfel de punte era imposibilă. De multe ori trec pe această punte şi-mi aduc aminte că este prima mea investiţie.
Alexandru Roşu: „Cea mai mare realizare este alimentarea cu apă”
De-a lungul celor cinci mandate, primarul Roşu a reuşit implementarea mai multor proiecte, însă cel mai important ca utilitate îl reprezintă sistemul de alimentare cu apă. Investiţia a fost realizată cu bani de la bugetul local: „Cea mai mare realizare a mea consider că este introducerea sistemului de alimentare cu apă. În satul Bogdăneşti, oamenii stăteau la coadă la fântână, mai ales pe timp de secetă, iar acum au apă în casă, de la Brădişor. La Bujoreni toată lumea este acum branşată la reţeaua de apă. Avem sistemul predat Apavilului. Comunele care nu vor să adere nu ştiu ce le aşteaptă. Am avut şi noi gestionarea pe cont propriu. Când îţi era lumea mai dragă, venea Sanepidul să îţi ia probe de apă şi era normal ca la ultima casă să nu mai fie aceeaşi cantitate de clor ca la prima, şi atunci spuneau că apa nu este bună. În plus, eu ştiu că este o lege de la Metrologie care te obligă să controlezi apometrele. Apavilul are laborator şi le verifică ei, dar primăriile nu au”, a precizat primarul.
Rută ocolitoare cu bani europeni, la Bujoreni
După cinci ani de aşteptare în privinţa finanţării, primarul Alexandru Roşu a dat ordinul de începere a proiectului de modernizare şi reabilitare prin asfaltare a drumurilor agricole din satele Lunca, Bogdăneşti, Malul-Vârtop şi Gura-Văii, pe o lungime de 2,7 kilometri. Proiectul are o valoare de 24 de miliarde de lei vechi şi este depus prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, Măsura 1.2.5. A., privind îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea şi adaptarea agriculturii şi silviculturii. Potrivit primarului, termenul de execuţie al investiţiei este 18 luni. „Săptămâna trecută am dat ordinul de începere a lucrărilor de reabilitare şi modernizare prin asfaltare a drumurilor agricole cu fonduri europene, un proiect declarat eligibil din anul 2010. Avem virată în cont prima tranşă de bani, în valoare de 12 miliarde de lei vechi. Prin finalizarea acestui proiect va fi o zonă care descongestionează DN 7 prin două puncte, dar şi drumul judeţean spre localitatea Muereasca se va scurta cu aproximativ trei kilometri. Astfel, din DN7 se va merge spre Târgul Morii – Biserica din Gura Văii şi se va ieşi apoi direct la Bogdăneşti”, a spus primarul comunei Bujoreni.
Căminul cultural a primit aviz favorabil de finanţare
Primarul Roşu a mai precizat că proiectul de modernizare şi extindere a Căminului Cultural din satul Gura Văii, depus la Compania Naţională de Investiţii a fost aprobat în vederea finanţării, dar aşteaptă cu sufletul la gură apariţia ghidurilor solicitantului pentru programele europene, în vederea accesării fondurilor pentru dezvoltarea localităţii. În opinia sa, acestea reprezintă singura certitudine în vederea concretizării proiectelor propuse într-o localitate. Astfel, toate proiectele din localitatea Bujoreni, aflate acum în aşteptare în vederea finanţării prin diferite programe promise de stat vor lua calea noilor programe europene. „Avem proiectul de modernizare şi extindere a Căminului Cultural din Gura Văii, aprobat la CNI, care se află în aşteptare, în vederea finanţării. Veştile sunt bune pentru noi: am fost chemat la Bucureşti pentru ultimele detalii şi se pare că vor da drumul la finanţarea acestui
obiectiv. În situaţia în care, prin absurd, se va întârzia cu finanţarea, o dată cu deschiderea programelor europene îl voi plasa şi acolo”, a declarat primarul Alexandru Roşu. În cadrul proiectului a fost cuprinsă amenajarea unei săli de festivităţi, construirea unui grup sanitar modern, un oficiu, o scenă demontabilă, dar se va amenaja, de asemenea o parcare modernă, valoarea totală a proiectului fiind la 5 miliarde de lei.
Punctele strategice ale comunei, supravegheate video
Anul trecut, social-democratul Alexandru Roşu, primarul localităţii Bujoreni a extins sistemul de supraveghere de tip wireless cu încă 16 camere video. Scopul acestora este prevenirea şi descoperirea faptelor de natură penală, acolo unde acestea se produc. Camerele au fost amplasate în punctele strategice, mai ales în intersecţii, pentru monitorizarea traficului, dar şi în incinta şcolilor, a grădiniţelor şi a primăriei, pentru o mai bună siguranţă. Astfel, orice ilegalitate săvârşită pe domeniul public, în zonele în care se află montate aceste camere, va putea fi rezolvată mai repede. „Obiectivul a fost iniţiat în perioada în care nu aveam poliţist în comună, iar pentru o mai bună siguranţă a instituţiei am hotărât să amplasăm acest sistem, de „ochi vigilenţi”. Proiectul pentru extindere a fost finanţat din bugetul local, având o valoare de 30.000 de lei. Sistemul de supraveghere video este unul performant şi consider că, astfel, localitatea Bujoreni va deveni mult mai sigură. Cele 16 camere sunt amplasate în punctele strategice ale comunei, vizând astfel intersecţiile, şcolile, grădiniţele, căminul cultural şi primăria, cu scopul de a preveni, dar şi de a documenta activităţile ilicite ale celor care sunt certaţi cu legea, fiind, atât cât se poate, o reacţie faţă de violenţă, astfel încât cetăţeanul care va face vreo ilegalitate va fi descoperit de organele de ordine mult mai uşor. Sistemul îşi dovedeşte pe deplin utilitatea, rata infracţională în aceste zone reducându-se considerabil”, a afirmat primarul social-democrat al localităţii Bujoreni, Alexandru Roşu.
«Roşu» în toate
Primarul Roşu rămâne fidel PSD. Cu toate că „a experimentat” mai multe doctrine politice, primarul Alexandru Roşu crede că, în prezent, nu mai are nici un motiv să intre în graţiile altui partid. Devotat iniţial Partidului Umanist Român, Roşu a decis să treacă apoi în barca membrilor PSD, care s-au arătat interesaţi să îl atragă de partea lor. Lipsa de interes a reprezentanţilor zonali ai PUR faţă de comuna Bujoreni l-a determinat să renunţe, după două mandate, la această formaţiune politică şi să devină social-democrat. Alexandru Roşu spune că relaţia bună pe care o are cu reprezentanţii PSD, dar şi cu cei din Consiliul Judeţean Vâlcea i-a oferit suficiente garanţii pentru a rămâne fidel acestora şi de acum înainte, mai ales că are de gând să candideze la primărie şi în următorul mandat.