Sunteţi aici: Pagina principală // Actualitate

Primarul a iesit din situatia de incompatibilitate cu functia din consiliul de administratie al scolii

08 scoala PerisaniPrimarul comunei Perişani, Ion Sandu, s-a aflat până de curând în situaţie de incompatibilitate, la fel ca mulţi alţi omologi din ţară. Până în vara acestui an, el a deţinut, simultan cu funcţia de primar, şi calitatea de membru în consiliul de administraţie al şcolii, încălcând, astfel, dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003. „Făceam parte din consiliul de administraţie al şcolii din comună pentru că nu puteam, ca primar şi om de acţiune, să iau informaţii despre ce se întâmplă în unitate de la femeia de servici.”, spune primarul. Peste 1.000 de primari se aflau în aceeaşi situaţie, pe „muchie de cuţit”, dar au scăpat de situaţia incompatibilităţii o dată ce Ordinul 4619/2014 a fost consimţit pentru aprobarea metodologiei-cadru de organizare şi funcţionare a consiliului de administraţie din unităţile de învăţământ preuniversitar, intrat în vigoare în forma aprobată inclusiv de Senat.
După mulţi ani în care Agenţia Naţională de Integritate a acuzat de incompatibilitate zeci de primari, acum legea le permite aleşilor locali să facă parte din consiliul de administraţie. Guvernanţii au făcut rectificarea cuvenită abia după ce şi-au data seama că au comis o greşeală prin instituirea Legii 161, fiind menţionaţi şi primarii în situaţia unui conflict de interese, dacă sunt membri ai consiliului de administraţie. „Ce venituri îşi poate aronda primarul, dacă este membru într-un consiliu de administraţie, sau ce interes?”, întreabă acum primarul din Perişani. În vara acestui an s-a votat legea care prevede că aleşii locali nu mai sunt incompatibili dacă fac parte din consiliile de administraţie, în ciuda faptului că Agenţia Naţională de Integritate nu a fost de acord, motivând că, odată admis ordinul, va fi afectat interesul public. „Sunt membru în consiliul de administraţie al şcolii şi
nu sunt în nici un conflict de interese, dacă fac parte din acest for. Abia acum, după mulţi ani, în lege s-au produs modificări, şi se spune că primarul sau reprezentantul lui poate să facă parte din consiliul de administraţie al şcolii. Agenţia Naţională de Integritate a transmis deja o adresă, prin care întrebă directorii şcolilor din localitate dacă au făcut parte sau fac din consiliul de administraţie. La adresa primită din partea ANI, directorii au comunicat faptul că eu am făcut şi fac parte din consiliul de administraţie al şcolii. Noi nu minţim, pentru că şcolile acestea sunt făcute pe timpul meu, am muncit la ele „pe brânci” şi nu pot să nu fac parte din consiliul de administraţie. În acest fel urmăresc administrarea şcolii, nu am cum să fiu în altă parte. Ordonanţa de Urgenţă care modifica Legea Educaţiei a fost publicată inclusiv în Monitorul Oficial.”, spune primarul.

Clasa profesională de la Perişani, o iniţiativă pentru noi locuri de muncă

Într-o perioadă când majoritatea localităţilor din mediul rural se plâng că nu mai au copii, primarii fiind nevoiţi să comaseze şcoli, pentru că tinerii pleacă masiv către oraş sau spre alte locuri unde îşi pot găsi de lucru, la Perişani, din toamna acestui an, Şcoala Generală din centru poate să găzduiască cursurile unei clase profesionale, menită să-i ţină acasă pe fiii satului. Ideea deschiderii acestei noi forme de învăţământ a adus bucurie în rândul multor familii, pe de-o parte, pentru că îşi ştiu copiii acasă, iar pe de altă parte, pentru că nu mai sunt nevoiţi să suporte cheltuielile de transport şi cazare. Astfel se poate rezolva problema majoră cu care se confruntă de mulţi ani autorităţile locale, aceea că tinerii din zona de nord a judeţului preferă să plece, după finalizarea ciclului de opt clase, la Sibiu, pentru a-şi continua studiile. Agentul economic care le va oferi celor interesaţi cursurile la ei acasă a dotat şcoala inclusiv cu maşini de cusut şi a suplimentat costurile cu un milion de lei vechi pentru fiecare elev. „În localitate funcţionează în prezent trei şcoli, iar în acest an am înfiinţat o clasă profesională, singura din judeţ, cred că sunt doar trei de felul acesta în ţară. La aceste cursuri sunt înscrişi 27 de elevi, sunt şi din localităţile vecine – Câineni, Boişoara, Titeşti şi inclusiv din Sibiu. Clasa este cu profil textil – croitorie.”, a spus primarul.

Şcolile din Perişani îi pot ţine acasă pe tinerii satului

Majoritatea şcolilor din mediul rural se închid pentru că nu mai sunt copii care să le frecventeze, nu pentru că aşa vor primarii şi nici în urma unei decizii a ministrului de resort. Cu toate eforturile administraţiei locale, făcute în acest sens, pentru ca şcolile să funcţioneze corespunzător, la Perişani învaţă în acest an şcolar 300 de elevi, un număr destul de mic, comparativ cu anii precedenţi. Cu toate acestea, primarul nu se arată deloc îngrijorat, ci trăieşte cu speranţa că localitatea Perişani va deveni, în cel mai scurt timp, cea mai populată zonă turistică a judeţului. Potrivit lui Ion Sandu, comuna mai are în prezent trei şcoli şi patru grădiniţe. Toate clădirile au apă curentă, canalizare şi sunt încălzite cu centrale proprii. Vechile sobe de teracotă au dispărut din absolut toate unităţile de învăţământ. Şcolile sunt renovate total, au ferestre termopan şi acoperişuri noi, au laboratoare de informatică, astfel încât copiii din localitate să nu-şi „ia zborul” în lume fără a şti să lucreze pe un calculator. „Toate unităţile de învăţământ din localitate sunt moderne. În nici o locaţie nu mai este nevoie vreo investiţie. Am pretenţia să se administreze aşa cum se cuvine fiecare şcoală. Toate au fost reabilitate, modernizate şi comasate, pe timpul lui Tăriceanu. Am făcut investiţii de aproape 18 miliarde de lei vechi. Prin hotărârea mea şi a Consiliului Local, am decis că nu mai are rost să cheltuim banii degeaba şi am comasat o şcoală. La toate şcolile din comună, în perioada 2008-2010, s-au făcut lucrări de reabilitare şi modernizare, mai exact, refacerea clădirii pe exterior, dar şi în interior, respectiv amplasarea unui nou parchet din lemn masiv. Am reuşit să construim grupuri sanitare încorporate, cu apă curentă, am introdus centrale termice, avem laboratoare de informatică cu 15-20 de
calculatoare de ultimă generaţie şi internet. Avem centru de informare, bibliotecă şi biblionet. Am achiziţionat, de asemenea, mobilier nou acum trei ani, din lemn stratificat, care poate avea o durabilitate destul de mare. La fiecare şcoală există canalizare, cu fosă septică separată.”, a adăugat primarul Sandu.

Pagubele în urma calamităţilor nu mai au valoare la Perişani

La finalul lunii iulie, localitatea Perişani a fost lovită de precipitaţiile abundente. Ploile au măturat totul în calea lor, lăsând în urmă un adevărat dezastru în localitate. Furia apelor a generat scurgeri importante de pe versanţi, cu antrenarea de material aluvionar, precum şi erodări masive provocate de pâraiele de pe raza localităţii. „Ploile au fost însemnate, cu cantităţi foarte mari de precipitaţii.”, îşi aduce aminte primarul. Pâraiele au depăşit cotele de atenţie, în unele zone ale localităţii fiind de peste 100 litri pe metru pătrat. Astfel, toate drumurile comunale ale localităţii, care nu de multă vreme fuseseră asfaltate, în mai puţin de o oră, au fost făcute una cu pământul.
„Drumul Groşi a fost reabilitat în perioada anilor 2005-2007 din fonduri europene. Înainte, era un drum care nu putea fi folosit nici de căruţe, iar, după punerea în funcţiune, era cel mai modern traseu din comuna Perişani. Ploile mi-au stricat o treime din el, făcând-l praf. L-am refăcut, dar nu aşa cum a fost, pentru că nu am avut bani. Ploile din 29 iulie au ţinut în mare măsură şi cu noi, administraţia locală, pentru că, dacă ar fi plouat pe toată aria localităţii, cel puţin în bazinul hidrografic al intravilanului şi extravilanului din centul comunei, cred că tot satul Băiaşu era, mai mult de jumătate, măturat de ape, iar casele erau luate de viitură. Norocul nostru a fost că unul dintre afluenţii mari ai râului Băiaş nu a avut atâta apă, pentru că nu a plouat foarte mult în partea Făgăraşului, adică în partea estică a comunei. În schimb, celălalt afluent, Poiana, care trece prin trei sate – Poiana, Pripoare, până în satul Băiaşu, a adus atâta apă câtă nu au văzut niciodată locuitorii comunei. Cei care au peste 80 de ani spun că acum 73 de ani s-a mai întâmplat acest lucru. Apa a măturat tot ce a găsit în cale, inclusiv DN 7D, pe care încă se mai lucrează de atunci.”, spune primarul.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.