Sunteţi aici: Pagina principală // Actualitate

Primarul a amenajat un atelier al artei populare

IMG_5577Tinerii vor avea ocazia să înveţe îndeletnicirile populare direct de la artiştii care încă le păstrează vii, datorită noului atelier de creaţie, amenajat în incinta bibliotecii comunale.
În urmă cu doi ani, în comuna Pesceana a fost amenajat un atelier de creaţie pentru meşteşuguri tradiţionale. Arta tradiţională, care s-a născut din nevoia practică a omului de la sat şi-a pierdut de mult amploarea, o dată cu expansiunea lumii mecanizate. Administraţia locală din Pesceana a răspuns totuşi afirmativ cererii iubitorilor de tradiţie, a oamenilor satului care încearcă să păstreze vii obiceiurile strămoşeşti care tind să dispară în negura timpului. Tradiţiile sunt uitate tocmai din cauza tineretului, care nu mai manifestă interes pentru arta populară. Atât primarul, cât şi viceprimarul şi-au dat acceptul pentru înfiinţarea unui atelier de creaţie, unde câteva localnice au dorit să-şi expună ţesăturile pe care le-au cusut de-a lungul timpului şi care prezintă o însemnătate sufletească aparte. Aceste doamne încearcă din răsputeri să transmită pasiunea lor pentru arta populară tineretului
din comună, redus la număr şi oarecum reticent în ceea ce priveşte această tradiţie, păstrată vie datorită pasiunii lor pentru meşteşugărit: „Ideea i-a aparţinut unei doamne, Lucreţia Moatăr, din localitate. Dânsa a adus de acasă toate ţesuturile şi, împreună cu alte femei care se pricep, lucrează ocazional la acest atelier. Am achiziţionat cu banii proprii un război de ţesut şi am asigurat din buget fonduri pentru materiale, pentru ca doamnele să-i înveţe pe doritori să ţeasă.”, a afirmat primarul localităţii Pesceana.

Război de ţesut de 100 de ani

Primarul Ion Vasile este, fără îndoială, un împătimit al păstrării tradiţiilor din comună. În campania electorală le promitea oamenilor că va face ceva pentru ca tradiţia să fie păstrată vie la Pesceana. A promis că va înfiinţa un atelier de creaţie a costumelor populare şi că va achiziţiona, cu bani din propriul buzunar, un război de cusut, tocmai pentru a evidenţia această îndeletnicire a localnicelor din comună. A căutat prin localităţile învecinate şi a găsit un război de cusut vechi de 100 ani, pe care l-a montat în atelierul proaspăt amenajat.
Deşi nu mai învaţă tradiţia meşteşugărească acasă, se pare că tinerilor li se oferă totuşi cercuri şi cluburi de civilizaţie tradiţională. Munca micuţelor mâini poate fi admirată mai ales cu ocazia marilor sărbători creştine, cu prilejul cărora se confecţionează numeroase obiecte cu parfum tradiţional, sau prin amenajarea unor astfel de ateliere de creaţie, unde, în orice moment, doritorii pot admira şi învăţa să lucreze la războiul de cusut, aşa cum făceau odinioară bunicii noştri.

Cursuri de croitorie pentru femeile din Pesceana
De curând au fost finalizate, prin fonduri europene, cursuri de croitorie pentru femeile din comuna Pesceana. Potrivit spuselor primarului, o parte dintre beneficiare vor lucra chiar la atelierul de creaţie: „Am avut organizate cursuri de croitorie pe fonduri europene aici, în localitate. Prin proiectul respectiv au fost achiziţionate şi câteva maşini de cusut, pe care le-am dus în atelierul de creaţie. Trei femei vor fi angajate prin acest proiect şi vor primi comenzi din străinătate. Partea bună este faptul că se creează locuri de muncă în localitate. Din păcate, tot persoanele care au depăşit vârsta de 40 de ani sunt interesate să lucreze, şi mai puţin tineretul, care preferă să plece în străinătate”, a mai argumentat primarul.

Pesceana, comuna fără cămin cultural

La capitolul cultură, comuna Pesceana stă destul de prost. În localitate nu există un cămin cultural unde tinerii să-şi poată desfăşura activităţile culturale: „Avem zone care pot fi transformate în părculeţe, cu locuri de joacă pentru cei mici. Am avea nevoie şi de o sală de sport, pentru ca tinerii să poată juca fotbal, dar şi handbal, baschet, volei sau tenis de câmp. Un complex de agrement s-ar potrivi de minune, în cadrul natural deosebit de la noi. Trebuie făcută neapărat şi o casă de cultură, astfel încât să-i putem implica pe copii, pe tineri în cât mai multe tipuri de activităţi constructive. Mulţi dintre ei sunt talentaţi în diverse domenii, dar nu sunt sprijiniţi în acest sens. De aceea, avem nevoie neapărat şi de o casă de cultură. Există una, dar se află într-un avansat stadiu de degradare.”, a mai specificat primarul.

O singură şcoală pentru toată localitatea
În comuna Pesceana există o singură şcoală, în care îşi desfăşoară activitatea 156 de elevi. Transportul elevilor se face cu ajutorul unui microbuz şcolar. Tot în interiorul şcolii funcţionează şi grădiniţa: „Din fericire, copiii care merg la grădiniţă au intrare separată faţă de elevii care îşi desfăşoară activitatea în aceeaşi clădire. Singurul loc unde toţi copiii se întâlnesc este curtea şcolii, unde au acces în recreaţii.”, a afirmat Ion Vasile. Potrivit spuselor primarului, şcoala este reabilitată şi nu necesită, deocamdată, lucrări de întreţinere: „Şcoala am găsit-o modernizată atunci când am ajuns în funcţia de primar. Are încălzire centrală, grupuri sanitare interne şi apă curentă. În timp, probabil, va necesita câte o reparaţie măruntă, dar acest lucru se va rezolva fără probleme. Şcolile, după cum ştiţi, au fost desfiinţate una după alta. A mai rămas doar una, în satul Pesceana.”, a mai spus social-democratul Ion Vasile.

Dispensarul uman a fost reabilitat
Un obiectiv important realizat în comuna Pesceana de noul primar, Ion Vasile, este tocmai reabilitarea interioară şi exterioară a dispensarului uman, care nu mai fusese reparat din anul 1973: „Un lucru bun pe care am reuşit să-l realizăm în comună este reabilitarea dispensarul medical, unde avem farmacie şi cabinet stomatologic. Dispensarul l-am făcut cu fonduri proprii, cu 12.000 de euro, am pus geamuri termopan şi am amenajat grupuri sanitare în interior. Anul trecut am reabilitat şi exteriorul. Clădirea nu a mai fost reparată din anul 1973, de când a fost construită. Chiar am avut parte şi de aprecierile medicului de familie de acolo, care este foarte mulţumit de investiţia făcută”, a precizat primarul.

Baza sportivă este acum modernizată

Administraţia locală din comuna Pesceana a finalizat lucrările pentru baza sportivă din localitate. Suma de bani necesară pentru realizarea investiţiei a fost pusă la dispoziţie de consiliul local al comunei, cu sprijinul Consiliului Judeţean Vâlcea, valoarea investiţiei ridicându-se la 12.000 de euro. În cadrul proiectului au fost incluse lucrările pentru construirea unei clădiri multifuncţionale cu vestiare pentru arbitri, gazde şi oaspeţi, dar şi cu grupuri sanitare. S-a montat deja o centrală termică, iar deasupra s-a montat o scenă, având o capacitate de peste 50 de persoane, care poate să funcţioneze şi ca tribună pentru manifestări cultural-artistice.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.