Sunteţi aici: Pagina principală // Actualitate

Primăriile trebuie să scape de încasarea amenzilor rutiere

Problema cu care se confruntă administraţia locală Costeşti sunt amenzile de circulaţie. Legea spune că neplata sau amânarea plăţii unei amenzi de circulaţie, ori a altor taxe, în contul administraţiilor publice locale, indiferent de valoarea acesteia poate avea consecinţe nefavorabile pentru cei în cauză. Primarul din Costeşti, Toma Peştereanu precizează că lucrurile nu stau chiar aşa, din cauza demersurilor destul de anevoioase: „O dată penalizată persoana respectivă, amenda este înregistrată la primărie şi trecută ca debit. Legislativ, dacă sunt lăsate în cârca primăriei, trebuie schimbat Codul Fiscal, în aşa fel încât să se specifice clar că, în situaţia în care amenzile de circulaţie nu sunt plătite în termen de 60 de zile, ar trebui să se interzică circulaţia pe drumurile publice. La fel este şi pentru impozitul pe maşină, în situaţia în care nu-l achiţi la primărie. Dacă aceste două măsuri s-ar lua, am avea încasări mult mai mari. În situaţia în care suntem, primăria trebuie să facă toată procedura fiscală pentru a obliga persoana respectivă să îşi plătească datoria. Aceste proceduri se întind pe o perioadă de aproximativ doi ani, fiindcă trebuie să facem adrese la ITM, adrese la bănci şi la instituţii, pentru a vedea dacă un om este sau nu angajat. Apoi se fac somaţii executorii, iar dacă persoana respectivă are venituri se face procedura de poprire. În situaţia în care persoana respectivă nu are nici un venit, primăria rămâne cu datoria în debit. Urmează o procedură specială de plasare din evidenţele contabile, într-o altă categorie, cu regim special, din care să reiasă ca are datorii la primărie, fiindcă pe tot parcursul acestei perioade, statul va urmări persoana respectivă şi, în situaţia în care va plăti datoria, banii vor intra în evidenţa zilnică. Primăriile trebuie să scape de povara acestor găuri fiscale”, este de părere primarul Peştereanu.

 

Şoferii străini care tranzitează Costeştiul rămân datori la primărie

Problema gravă care apasă pe umerii primăriilor sunt mai ales amenzile şoferilor care tranzitează localitatea, având domiciliul în alte ţări: „În situaţia asta, normal ar trebui să se plătească amenda pe loc sau să fie trimisă la domiciliul respectivei persoane somaţia. Ultimul caz pe care îl avem este situaţia unui ucrainean. Unde ar trebui să îl somez eu pe acest om, dacă adresa este falsă? Cel mai grav lucru este că noi rămânem cu amenda în debit. Trebuie să aştept emiterea unei ordonanţe în vederea amnistiei fiscale pentru a radia toate datoriile. Prin modificarea Codului Fiscal s-a precizat faptul că, dacă o persoană are amenzi neachitate nu poate să plătească impozitul până nu achită amenda. Această decizie o consider o mare greşeală, fiindcă cetăţeanul respectiv nu plăteşte nici amenda, şi nici impozitul. Sunt mulţi care preferă să plătească impozitul, dar nu vor să plătească amenda, dar programul nu ne lasă să le încasăm banii. Astfel, datoria persoanei respective către primărie creşte, iar în multe cazuri sumele sunt colosale. Trebuie separate aceste lucruri. În primul rând, cei care au amenzi rutiere trebuie obligaţi să şi le achite. În al doilea rând, impozitul pe maşină achitat ar trebui să ducă la interdicţia de a circula pe drumurile publice şi ar trebui să se plătească separat impozitul faţă de amenzi”, mai spune primarul.

 

Proiecte de peste 260 de miliarde de lei vechi

În toamna anului trecut, primarul comunei Costeşti, Toma Peştereanu a semnat primul contract de finanţare prin PNDL-2. Este vorba despre proiectul de modernizare a mai multor străzi din comună, o investiţie în valoare de 36 de miliarde de lei vechi: „Avem în derulare un proiect în vederea asfaltării drumurilor comunale care este realizat în procent de 90%. Proiectul cuprinde asfaltarea drumurilor comunale pe o lungime de aproximativ 4 kilometri. Lucrările au început în luna noiembrie, au mai rămas de executat rigolele, bordurile şi partea de semnalizare. Pentru următoarea alocare de fonduri PNDL-3, voi mai depune un singur proiect în vederea asfaltării drumurilor comunale. În cadrul proiectului este prins drumul de sub munte, care leagă Bistriţa de satul Romani, „Drumul Mănăstirilor”, drumul comunal pe care l-am declasat pe o lungime de 6 kilometri până la Pietreni, şi cele două străduţe din centru. În total, proiectul cuprinde asfaltarea drumurilor comunale pe o lungime de 8 kilometri, care nu au aceeaşi geografie. În proiect intră şi amenajarea trotuarelor şi aleilor din centrul localităţii. Cu acest proiect infrastructura drumurilor comunale importante se va închide. Mai rămân câteva ulicioare mici şi drumurile de tarla. Sunt bucuros că, în cel de-al doilea mandat al meu am reuşit să demarez lucrări importante, pentru ca locuitorii comunei Costeşti să circule pe drumuri moderne, la standarde europene!”, a declarat primarul Peştereanu.

Tot prin PNDL-2, comuna Costeşti va mai beneficia de un proiect de reabilitare, modernizare şi dotare a Şcolii Gimnaziale Costeşti, precum şi de asfaltarea unor drumuri de legătură cu localităţile vecine, Bărbăteşti şi Pietrari, investiţie care se ridică la peste 200 de miliarde de lei vechi. Pentru aceste proiecte administraţia locală aşteptă semnarea contractelor de finanţare.

 

Asociaţia Grupul de Acţiune Locală „Microregiunea Horezu”, un model de succes

Cele zece localităţi înscrise în GAL Horezu vor depune pentru a patra oară proiecte în vederea atragerii fondurilor europene. Administraţia locală din Costeşti va amenaja cu fondurile respective o zonă de relaxare şi agrement dotată cu toate utilităţile, care va permite cetăţenilor să petreacă ore de relaxare în aer liber. Parcul se va întinde pe o suprafaţă de 600 de metri pătraţi şi va avea alei, locuri de joacă, terenuri de sport, spaţiu pentru concerte în aer liber, spaţii verzi sau fitness outdoor. Valoarea proiectului este de 45.000 de euro. „Este un grup de acţiune locală care a funcţionat foarte bine. Printre utilajele pe care le-am obţinut în acest fel se numără un utilaj de stins incendii, un buldoexcavator, dar şi renovarea primăriei. Amenajarea unui spaţiu de agrement este a patra investiţie care se va derula în localitate prin GAL. În total am reuşit sa atragem fonduri în sumă de peste 225 de mii de euro în localitate, prin acest GAL Horezu. Proiectul de suflet al meu este construirea bazei sportive, un adevărat complex de agrement sportiv, cu tot ce înseamnă teren de fotbal, bazin de înot, terenuri de tenis, volei şi handbal. Ne dorim să transformăm acest spaţiu într-un loc în care să se dezvolte sportul de masă, unde orice tânăr să se poată recrea, practicând sportul dorit. Prioritară pentru mine este construirea unui complex sportiv la Costeşti”, a declarat primarul Toma Peştereanu.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.