• Un versant, în pericol de prăbuşire la Olăneşti
Din cauza precipitaţiilor abundente din data de 29 iulie, când întreaga staţiune Băile Olăneşti a fost inundată, o alunecare de teren mai veche a fost reactivată, punând în pericol de prăbuşire întregul versant situat în amonte de strada Izlazului. Mai mult decât atât, în orice moment pândeşte pericolul de a fi afectate atât blocurile de locuinţe aflate la baza străzii Forestierilor, dar şi clădirea primăriei, sediile instituţiilor publice aflate în zonă, inclusiv Liceul Iustinian Marina. Sorin Vasilache, primarul oraşului Băile Olăneşti, a întocmit, din vara acestui an, proiectul tehnic pentru lucrările de stopare a alunecării de teren, pe care l-a trimis instituţiilor abilitate din judeţul Vâlcea, inclusiv vicepremierului Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. „Din cauza ploilor din vara acestui an, în zona Izlaz Epureşti, unde exista deja din luna februarie o alunecare de teren, aceasta s-a accentuat, fiind practic în pericol de prăbuşire întregul versant. Am întocmit din vară proiectul tehnic, studiile geotehnice, ridicările topografice, pe care le-am trimis către Instituţia Prefectului Vâlcea, la Consiliul Judeţean şi la Ministerul Agriculturii şi aş vrea să-i mulţumesc domnului preşedinte al CJ Vâlcea, Ion Cîlea, pentru implicarea avută, discutând personal cu vicepremierul Daniel Constantin şi determinându-l să înţeleagă faptul că sunt absolut necesare lucrări de consolidare a zonei Izlaz Epureşti. În momentul de faţă, finanţarea proiectului a fost discutată în cadrul compartimentului de specialitate al Ministerului Agriculturii, deoarece zona, fiind de izlaz, ar putea exista posibilitatea alocării de fonduri pentru astfel de situaţii. În cadrul proiectului sunt incluse lucrări pentru colectarea apei, în primul rând, şi apoi drenarea acesteia pe rigole, până în strada
Epureşti, pentru a încetini practic şi a stopa alunecarea de teren, urmând ca noi, autoritatea locală, să realizăm un zid de sprijin pe marginea străzii Izlazului.”, a declarat primarul social-democrat Sorin Vasilache, din Băile Olăneşti. Valoarea acestui proiect este de un milion de lei (10 miliarde de lei vechi). Deoarece în zonă sunt foarte multe izvoare subterane, în cadrul proiectului au fost incluse lucrările de montare atât a puţurilor colectoare, cât şi a tubulaturii subterane pentru colectarea apei prin puţuri. „Vor exista foraje subterane unde se vor introduce tuburi, în funcţie de soluţia tehnică dată, din zona de amonte a izlazului, până în strada Izlazului, şi de acolo, prin rigole, apa va fi colectată şi dusă în rigola din strada Forestierul, către râul Olăneşti.”, a declarat primarul Sorin Vasilache.
Drumurile au fost afectate de ploi
O altă greutate care apasă pe umerii primarului din Olăneşti, în urma precipitaţiilor abundente din vara acestui an, este ruperea drumului judeţean 656, care asigură accesul către două localităţi componente ale oraşului: Tisa, cu 50 de gospodării, şi Gurguiata, cu 30 de locuinţe. „Fără acest drum, practic, cetăţenii sunt în imposibilitatea de a ajunge acasă.”, declară primarul social-democrat Sorin Vasilache. Accesul rutier fiind imposibil, primarul a găsit o soluţie salvatoare, de moment, realizând o rută ocolitoare, prin pădure. „Este o rută care, în momentul de faţă, poate fi folosită, însă, în condiţiile în care timpul va deveni nefavorabil, va fi foarte greu de ajuns în aceste localităţi. Vom interveni de fiecare dată şi vom asigura accesul.”, spune primarul. Pentru reabilitarea şi consolidarea drumului judeţean 656, administraţia locală din Băile Olăneşti a întocmit documentaţia proiectului, pe care a înaintat-o către Ministerul Dezvoltării, în vederea evaluării şi alocării de fonduri pentru realizarea, în primul rând, a proiectului tehnic şi a lucrării propriu-zise. „Din evaluarea specialiştilor în urma întocmirii proiectului pentru lucrările de reabilitare a drumului judeţean s-a ajuns la valoarea de două milioane de lei (20 de miliarde de lei vechi). Ca situaţie în sine, valoarea este destul de mare.”, a declarat primarul.
Singura cale de acces spre Comanca a fost distrusă
Ploile au măturat totul în calea lor, lăsând în urmă un adevărat dezastru. Bilanţul pagubelor include zeci de kilometri de străzi făcute una cu pământul, drumuri rupte sau punţi pietonale spulberate. „Avem cinci punţi pietonale afectate, una în Olăneşti Sat, una în Olăneşti Băi şi alte trei în localitatea Cheia, pe care trebuie să le reabilităm. Practic, tot centrul a fost inundat, iar pe străzile care asigură accesul către localităţile componente, Tisa, Gurguiata, Mosoraoasa, Comanca şi Pietriş, am intervenit la momentul oportun, dar au fost afectate.
Inclusiv strada Comanca, fiind singura cale de acces către localitate Comanca, a fost făcută una cu pământul. Astăzi, situaţia este sub control, dar avem nevoie de fonduri pentru a consolida platforma străzilor afectate cu balast, macadam, pentru a compacta zona şi a executa rigolele. Am făcut o evaluare pentru fiecare stradă şi am ajuns la concluzia că suma totală necesară este de 5 miliarde de lei vechi. Nu este o sumă foarte mare, practic, orice bani sunt bineveniţi.”, crede primarul social-democrat.
Sorin Vasilache cere sprijinul Administraţiei Bazinale de Apă Olt
Primarul social-democrat Sorin Vasilache cere sprijin din partea Administraţiei Bazinale de Apă Olt, în vederea efectuării lucrărilor de consolidare a malurilor, care reprezintă o urgenţă, şi de curăţare a aluviunilor pe întreaga lungime a pârâului Olăneşti, care s-au depus în mijlocul râului, formând în multe locuri mici insuliţe. „Avem sprijinul Administraţiei Bazinale de Apă Olt, dar este clar că trebuie să executăm lucrări de consolidare a malurilor, de curăţare a aluviunilor pe întreaga lungime a pârâului Olăneşti, pe o lungime de 10 kilometri. Nu putem interveni noi, am făcut o documentaţie şi am precizat locurile unde sunt imperios necesare lucrări de amenajare a malurilor şi de consolidare a lor. Administraţia Bazinală de Apă Olt a intervenit în anumite locuri, iar, în momentul de faţă, se lucrează la un proiect prin care se solicită sume către minister, în vederea executării lucrărilor. S-a intervenit în regim de urgenţă atunci când au fost probleme, însă, în momentul de faţă, nu s-a mai întâmplat nimic.”.
Proiecte în derulare: Extinderea reţelei de apă şi canalizare pentru întregul oraş
Administraţia oraşului Băile Olăneşti implementează, în prezent, mai multe proiecte de dezvoltare a staţiunii balneoclimaterice de interes naţional. Astfel, în primăvara acestui an, au început lucrările la proiectul de „Extindere şi reabilitare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Vâlcea”, realizat prin ADI Apa Vâlcea, Consiliul Judeţean Vâlcea şi Autoritatea Locală Băile Olăneşti. Valoarea proiectului este de 15 milioane de euro. „După o lungă perioadă, încep să se mişte lucrurile şi la Băile Olăneşti. Avem în derulare, în momentul de faţă, proiectul „Extinderea şi reabilitarea reţelei de apă şi apă uzată”, care cuprinde lucrări de reabilitare, dar şi de extindere a reţelei de apă şi canalizare în localităţile Livadia, staţiunea Băile Olăneşti, Olăeşti Sat şi Cheia. Proiectul vizează construcţia staţiei de epurare, care este în fază finală în localitatea
Valea Cheii, şi unde va avea loc epurarea apelor uzate, modernizarea staţiei de captare de la Comnaca şi modernizarea staţiei de tratare de la Epuroasa. O dată cu acest proiect vom prinde toată localitatea în reţeaua de apă şi canalizare. Dacă au fost situaţii când nu s-au executat lucrări pe toată lungimea străzilor, prin acest proiect întocmit de Apavil din fonduri europene, practic, se vor finaliza lucrările pe întreaga lungime a străzilor. Astfel, localitatea va fi conectată 100 % la reţea.”, a spus primarul din Olăneşti.
Sorin Vasilache: „Am executat lucrări în limita fondurilor disponibile”
Cu fonduri guvernamentale, primarul oraşului Băile Olăneşti, Sorin Vasilache, a reuşit să demareze proiectul de asfaltare a străzilor Pleaşa, Mura, Păcii şi Vâlcele. Pe fiecare stradă se realizează în paralel şi lucrări de reabilitare a rigolelor pentru preluarea apei şi a podeţelor, dar şi de consolidare a zidurilor de sprijin. Valoarea proiectului este de 2,5 milioane lei, însă, pentru aceste lucrări, până în prezent, Primăriei Băile Olăneşti i s-a alocat suma de 5 miliarde de lei vechi. „Prin acest proiect am executat cu banii primiţi lucrările de modernizare prin asfaltare a platformei drumului pe strada Vâlcele şi reabilitarea rigolelor, urmând ca, în perioada viitoare, să executăm un zid de sprijin, acolo unde este cazul, atât pe strada Pleşa, cât şi pe strada Mura.
Nu putem să intervenim în platforma drumului cu asfaltare, deoarece vor fi executate mai întâi lucrări la reţeaua de apă şi apă uzată, prin POS Mediu, pentru că nu există reţea de apă şi canal pe aceste străzi. Prin acest proiect am executat lucrări în limita fondurilor disponibile.”, a mai spus primarul din Olăneşti.