Dacă anul 2017 a fost anul proiectărilor, anul 2018 este anul investiţiilor, declară primarul din Perişani. Deşi spune că nu este foarte mulţumit de modificarea legislaţiei care a dus la scăderea bugetului, primarul Ion Sandu consideră că anul acesta administraţia locală va reuşi să pună în practică multe dintre investiţiile proiectate anul trecut:
„Anul acesta va fi un an al modernizării infrastructurii la Perişani. Deja se lucrează pentru asfaltarea a 16 uliţe. Termenul de punere în funcţiune a obiectivului este luna mai 2019, iar valoarea investiţiei este de un milion de euro. Proiectul va demara din fonduri europene, pe Măsura 7.2., iar startul lucrărilor s-a dat în urmă cu trei luni. În prezent avem deja patru străzi unde se lucrează din plin, urmând ca săptămâna viitoare să fie asfaltate, şi fiecare uliţă va fi finalizată într-o ordine firească, până în luna mai 2019. Este anul investiţiilor, chiar dacă legislaţia fiscală aplicată la începutul anului ne-a secătuit bugetul”, afirmă primarul Ion Sandu.
Ion Sandu va reda în circulaţie varianta de ocolire a Văii Oltului
Poate cea mai mare realizare a primarului Ion Sandu din cel de-al patrulea mandat este faptul că drumul Groşi va intra într-un amplu proiect de modernizare prin asfaltare.
Primăria Perişani anunţă demararea lucrărilor de asfaltare pentru un drum strategic al judeţului: „În momentul de faţă, pe birourile din primărie se află în lucru evaluarea ofertelor depuse de constructorii care vor să înceapă lucrarea la execuţia drumului forestier din Perişani. Investiţia are valoarea de 1,5 milioane de euro din fonduri europene şi, în opinia mea, cel mai târziu în două săptămâni se va desemna constructorul şi vom emite ordinul de începere a lucrărilor. Este drumul care face legătura cu Berislăveşti, drumul care scurtează calea de mers pentru oamenii mei din Perşani spre Râmnicu Vâlcea cu 20 de kilometri. Această cale de acces poate fi folosită de fiecare dată când Valea Oltului este blocată”, declară primarul.
Drumul Groşi – Berislăveşti, unul dintre traseele strategice ale judeţului
În prezent pe drumul Groşi, drumul care traversează localitatea Perişani spre Berislăveşti se circulă cu mare greutate, deoarece drumul este doar pietruit. Traseul este unul strategic, fiind o soluţie salvatoare pentru a nu se mai crea ambuteiaje şi blocaje pe Valea Oltului, fiind singura variantă de ocolire a DN7. Valea Oltului unul dintre cele mai aglomerate drumuri naţionale din România, dar şi cel pe care se petrec cele mai multe şi cele mai grave accidente de circulaţie: „În anul 2007 a fost modernizat drumul prin pietruire, fiindcă este unul forestier, dar am făcut treaba asta pentru a obţine finanţare şi pentru a lucra în paralel cu măsurile de infrastructură ale SAPARD. Drumul în prezent este tot forestier şi, pentru modernizarea lui aşa cum scrie la carte, am obţinut finanţare europeană”, a precizat primarul.
Ion Sandu a avut în vedere modernizarea drumului obţinând finanţarea proiectului cu fondurilor europene, prin Măsura 4.3. „S-a finalizat etapa de proiectare şi de elaborare a documentaţiei. Sperăm ca în cel mai scurt timp să finalizăm aceste proceduri, dacă nu vor fi contestaţii, aşa cum se întâmplă de obicei”, a subliniat primarul din Perişani. Drumul are o lungime de 4,8 kilometri, iar lucrările sunt destul de ample, incluzând ziduri de sprijin, drenări, rigole, valoarea totală a investiţiei fiind de 1,5 milioane de euro: „În cuprinsul proiectului sunt două obiective: în primul rând prin asfaltarea drumului Groşi – Berislăveşti, prin care legăm cele două localităţi, iar în acelaşi timp scurtăm distanţa de mers cu aproximativ 23 de kilometri, fiind şi un drum pe care se poate ocoli Valea Oltului. În prezent drumul de la Berislăveşti până la graniţa cu localitatea Perişani este asfaltat cu bani alocaţi de la Ministerul Dezvoltării dar, în urma precipitaţiilor din această perioadă, dar şi a terenului destul de problematic a plecat tot drumul la vale”, ne-a declarat primarul.
Oamenii locului îmbracă aceleaşi veşminte de pe Columna lui Traian
Primarul Ion Sandu spune că, o dată finalizat acest drum, este convins că se va putea vorbi şi despre o promovare turistică. Traseul Perişani – Berislăveşti este de o frumuseţe unică. Este important, deoarece pe aici trec mulţi turişti care doresc să evite aglomeraţia de pe Valea Oltului. Pe acest traseu se poate face ciclism, picnic şi poate fi un traseu recomandat pentru turiştii de week-end care urcă spre Cozia. Mai mult, pe drumul de la Berislăveşti spre Perişani se află izvoare cu ape sulfuroase asemănătoare unor izvoare din Călimăneşti-Căciulata, iar oamenii din zonă sunt crescători de animale, astfel încât aici există un real potenţial turistic şi s-ar putea dezvolta o zonă agroturistică montană. Localitatea Perişani este aşezată pe tărâmul de basm al Ţării Loviştei, fiind locul pe care-l poţi cuprinde cu privirea de sus, din înălţimea munţilor Făgăraş şi Cozia, care îi stau de strajă. Este locul al cărui contur îl acopereau cândva cu arcul haiducii, faimoşii „lotri”, care au dat numele unei ape şi unor munţi. Este o aşezare puţin cercetată, unde trăiesc loviştenii, oameni străvechi amestecaţi cu ciobanii veniţi de dincolo, de peste Carpaţi, care nu au renunţat la tichia neagră şi la straiele lor alb-negre din demnitate şi mândrie: „Noi suntem unici aici, deoarece sus, la munte, oamenii par a trăi în eternitate. Ei se îmbracă în veşminte strămoşeşti, aceleaşi de pe Columna lui Traian, iar legendele lor sunt de nepreţuit, fiindcă păstrează ca în nişte cufere vii comorile neamului”, a punctat primarul.