Sunteţi aici: Pagina principală // Actualitate

Primăria Perişani, în topul localităţilor cu cele mai multe proiecte europene accesate

La nivel regional, localitatea Perişani are cele mai multe proiecte europene.

 

Autorităţile locale vor reuşi şi în acest an să demareze o serie de lucrări noi, care au drept scop comun îmbunătăţirea condiţiilor de trai ale locuitorilor. Primarul este de părere că un adevărat colac de salvare, mai ales pentru proiectele de anvergură, îl reprezintă fondurile europene: „Mi-am dat seama că nu trebuie să stau cu mâna întinsă la Guvern. Noi avem 7 proiecte depuse, dintre care 6 sunt finanţate pe tema propusă de mine şi a specialistului care a întocmit documentaţia. Din păcate, absorbţia fondurilor europene necesită multă muncă, fiindcă un proiect european cuprinde aproximativ 20 de bibliorafturi care sunt aferente investiţiei europene plan – proiect. Avem experienţă în accesarea fondurilor europene, iar această cunoaştere mi-a dat-o primul proiect pe Măsura 2.1. SAPARD din primul mandat. La nivel regional, localitatea Perişani are cele mai multe proiecte europene”, spune primarul.

 

Bilanţ: paisprezece ani cu Ion Sandu la cârma Primăriei Perişani

Ion Sandu spune că, de fiecare dată, la finalul celor patru ani şi-a făcut un bilanţ al activităţilor pentru a-l prezenta cetăţenilor în campania electorală. Prin urmare, în fiecare mandat a atras în localitatea aproximativ 200 de miliarde de lei vechi, bani obţinuţi pentru investiţii în modernizarea infrastructurii locale şi obţinuţii fie din bugetul naţional sau din cel european.

„Din bugetul european am avut alimentarea cu apă, prima modernizare a drumului forestier Groşi – Berislăveşti prin pietruire, un drum care acum intră într-un amplu proiect de asfaltare. În cadrul acestui proiect avem două drumuri: drumul care duce către Berislăveşti şi cel de-al doilea, care duce în cea mai frumoasă zonă, acolo unde sunt acei soldaţi înmormântaţi din primul Război Mondial, victime ale bombardamentelor provocate de nemţi”, a declarat primarul.

 

Locul unde a fost înmormântat prinţul Bavariei

Drumul duce chiar pe lângă mormântul prinţului Bavariei, locul unde a fost împuşcat de soldaţii români şi totodată duce şi la cea de-a doua gospodărire de apă, cea de pe partea răsăriteană, care alimentează satele Poiana şi Pripora.

Tot prin accesarea fondurilor europene s-a accesat un proiect pentru asfaltarea a două drumuri comunale: Perişani – Mlăceni şi Spinu – Podeni, precum şi pentru dotarea căminelor culturale din satele Perişani şi Mlăceni cu echipamente audio video şi aparatură electronică. Bani europeni au fost atraşi şi pentru proiectul de asfaltare a celor 16 uliţe, investiţie care este în derulare:

„Pe lângă aceste proiect urmează acum cel de-al şaptelea proiect european prin GAL „Castra Traiana”, depus în vederea obţinerii amenajării recreaţional – sportive în zona centrală a centrului civic, mai exact lângă şcoala din centru, care presupune construirea unui teren multifuncţional de sport, lângă care se va construi şi o clădire în cadrul căreia va fi încorporată o sală de fitness, o sală pentru tenis de masă şi alte sporturi de sală. Prin GAL „Castra Traiana” acest proiect este a patra accesare. În fosta sesiune, administraţia locală a obţinut trei finanţări pentru achiziţionarea unui utilaj şi echipamentele respective şi dotarea căminului cultural cu costume populare. Al doilea proiect priveşte restaurarea bisericii din satul Mlăceni. Biserica, construită în anul 1840, este cea mai veche biserică din localitate, declarată monument istoric şi restaurată pentru turismul monahal”, afirmă primarul.

 

Trei sate sunt în pericol de a rămâne izolate

O alunecare de teren riscă să rupă DN7D şi, în acest caz, satele Surdoiu, Poiana şi Pripoare ar putea rămâne izolate. Pentru evitarea acestui lucru este necesar să se intervină urgent pe DN7 D, la kilometrul 24, pe raza localităţii Perişani, pentru repararea drumului. Administraţia locală a luat măsuri pentru a asigura provizoriu accesul, dar circulaţia se desfăşoară cu dificultate în zonă. Primarul localităţii Perişani este supărat fiindcă, în ultimii 15 ani, reprezentanţii Drumurilor Naţionale nu au mişcat un deget pentru amenajarea DN 7D, iar ploile abundente din ultima lună pun în pericol circulaţia în zonă. Două alunecări de teren au dus la limitarea circulaţiei maşinilor mai grele de 3,5 tone. O eventuală ploaie torenţială ar putea duce chiar la închiderea accesului către cele trei sate: „Eu am depus de fiecare dată adrese către Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă la Instituţia Prefectului şi i-am informat pe cei de la Administraţia Drumurilor Naţionale despre starea acestui drum. Au venit în teren şi au semnalizat drumul cu indicatorul „Interzicere pentru utilajele de peste 3,5 tone”, dar nu este o măsură viabilă, deoarece pe acest drum trebuie să treacă maşinile care transportă produse alimentare în cele trei sate din localitate, inclusiv maşina de colectare a deşeurilor trebuie să ajungă o dată pe săptămână în satele respective şi trebuie să facem ceva. Zilnic am fost nevoit să merg cu utilajele primăriei să completăm terenul luat de alunecare, pentru a asigura o trecere provizorie, uneori trebuia să acţionăm şi de două ori pe zi, pentru că alunecarea producea o ruptură de circa 50 – 70 de centimetri zilnic. Drumul este rupt de două săptămâni. Aici, în zona drumului naţional DN 7D, la kilometrul 24, dar şi în alte zone ale comunei avem alte câteva alunecări. În satul Podeni, pe drumul comunal 4 avem mari probleme din cauza ploilor abundente care au căzut în aceste zile. Eu ştiu că nu numai noi suntem afectaţi, sunt şi alte localităţii care au probleme mult mai grave şi mult mai grele de rezolvat. Problema este că acest drum naţional DN 7D riscă să fie într-un viitor foarte apropiat închis definitiv, iar partea cea mai grea şi cea mai gravă este că, dacă nu se mai poate trece din cauza acestor alunecări, în acest punct, la kilometrul 24, nu se mai poate ajunge nici în cele trei sate, iar aceste sate vor rămâne izolate. O rută de ocolire este drumul Groşi, care trece prin comuna Berislăveşti, dar şi acolo, din cauza unei alunecări de teren şi acest drum este în prezent impracticabil”, declară primarul.

 

Bani din fondul de rezervă vor veni şi la Perişani

Primăria Perişani primeşte din Fondul de Rezervă suma de 3,5 miliarde de lei pentru refacerea drumurilor în satul Mlăceni – Uliţa Câmpului şi 1,5 miliarde de lei pentru drumul comunal 5 Perişani – Mlăceni: „Vreau să-i felicit pe domnii de la Prefectură fiindcă au fost prompţi cu documentele, am văzut că şi la nivel naţional stau foarte bine. Ne-au ajutat inclusiv cu motorină, noi am primit 4 tone de motorină pentru intervenţiile făcute”, a declarat primarul Ion Sandu.

 

Investiţii cu fonduri de la stat

În afară de proiectele care vor demara în această perioadă cu bani europeni atraşi, dar şi cu fonduri alocate de Guvern din fondul de rezervă al statului, la Perişani urmează ca, peste o săptămână, cu bani alocaţi de la Ministerul Dezvoltării, administraţia locală să emită autorizaţia de construcţie şi ordinul de începere a lucrărilor pentru construirea celui de-al nouălea pod din localitate şi pentru modernizarea grădiniţei: „Lucrările pentru acest pod vor începe prin PNDL-2 şi au o valoare de 19 miliarde de lei. Celelalte opt sunt construite prin investiţia OG7, cu finanţare naţională. Cred că va fi ultimul pod necesar în localitate, şi mai avem un proiect pentru modernizarea grădiniţei din satul Mlăceni, pentru care trebuie să emitem autorizaţia de construire la valoarea de 400 de mii de lei”, declară primarul.

La Ministerul Dezvoltării, administraţia locală are depus un proiect pentru asfaltarea altor două drumuri din satul Mlăceni. Cu acest proiect, la Perişani se va încheia modernizarea prin asfaltare a drumurilor comunale din toate satele localităţii: „Pentru acest proiect avem promisiuni din partea conducerii Consiliului Judeţean că acest proiect va intra în vederea asfaltării la următoarea finanţare”, afirmă Ion Sandu. Din bugetul local s-au alocat fonduri pentru modernizarea iluminatului public stradal, un proiect care se va închide în această perioadă: „În urmă cu doi ani am modernizat iluminatul public în trei sate ale comunei: Băiaşu, Pripoarele de Jos şi Perişani – zona centrală, iar în următoarele două săptămâni vom finaliza celelalte cinci sate cu echiparea lămpilor de tip economic cu leduri în toate satele comunei”, a declarat primarul.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.