Sunteţi aici: Pagina principală // Social

Primaria Livezi nu mai are datorii

primarieDupă un an şi jumătate cât a avut conturile blocate

Reinstalată în fruntea administraţiei publice din comuna Livezi, în urma scrutinului din 10 iunie 2012, Alexandrina Ivancu şi-a propus continuarea proiectelor pe care le-a lăsat neterminate în 2008, când a fost îndepărtată de la conducere de Ştefan Verdeş. Alexandrina Ivancu a mai fost primar încă două mandate, în perioada 2000-2008. În 2008 a fost îndepărtată de la primărie de Ştefan Verdeş, care a obţinut mai mult cu 22 de voturi. În ultimii patru ani, fosta primăriţă nu s-a debarasat totuşi în totalitate de primărie, ci a ocupat şi postul de asistent social, post pe care l-a avut şi înainte de a ajunge primar, în anul 2000. În 2012 a candidat din nou, iar oamenii au înţeles că au făcut o greşeală în alegerea primarului Verdeş, în perioada 2008-2012, astfel încât i-au acordat încrederea pentru exercitarea celui de-al treilea mandat.

Alexandrina Ivancu a preluat primăria cu conturile blocate
Primăriţa susţine că nu i-a venit să creadă când a văzut ce datorii i-a lăsat moştenire fostul primar. În urmă cu doar câteva luni, primarul Alexandrina Ivancu a reuşit să achite, cu ajutorul celor trei ordonanţe de Guvern pentru plata arieratelor, datoria publică de 24 de miliarde de lei vechi, moştenită de la fosta administraţie din Livezi. Alexandrina Ivancu susţine că cea mai mare parte din această datorie este aferentă lucrărilor de consolidare a DC 75. Unul dintre proiectele pentru care primăriţa aşteaptă bani de la Guvern îl reprezintă asfaltarea DC 75 A Pleşoi – Boru, pe o lungime de 1,2 kilometri: „22 de miliarde din această datorie sunt aferente lucrărilor de consolidare a DC 75. Din cauza proastei administrări din perioada lui Ştefan Verdeş, am avut conturile blocate timp de aproape un an şi jumătate. Asta a însemnat că, în toată această perioadă, nu am putut organiza nici o licitaţie, adică nu am putut face nici o lucrare importantă. Aşteptăm acum fonduri pentru a putea continua asfaltarea DC 75 A Pleşoi – Boru, pe o lungime de 1,2 kilometri.”, a spus Alexandrina Ivancu.

Proiecte ignorate de fostul primar

Alexandrina Ivancu lăsase câteva proiecte în derulare, în momentul în care a plecat de la primărie, în 2008, proiecte care nu au mai fost continuate de primarul din acea legislatură, Ştefan Verdeş. Un proiect de alimentare cu apă a fost modificat în toate felurile posibile de primarul Verdeş, dar fără rezultat, astfel încât, astăzi, comuna Livezi nu are alimentare cu apă şi nici canalizare: „Am asfaltat drumul comunal care face legătura între Pârâieni şi Grădiştea, pe 7,7 kilometri, din fonduri europene, în anul 2008, prin programul SAPARD, drum paralel cu cel naţional. Am făcut un proiect, tot în acea perioadă, pentru alimentarea cu apă, şi l-am lăsat pe masa fostului primar, care mi-a spus că el nu pune în practică planuri întocmite de mine. A fost mai bine că nu l-a făcut, pentru că apoi lumea nu ştia că eu îl iniţiasem şi credea că domnul Verdeş le-a introdus apă. Proiectul era pentru toată localitatea, adică 42 de kilometri de reţea de apă. A fost modificat, l-a fărâmiţat, a mutat bazinele în alt punct, apoi l-a schimbat din nou, susţinând că nu mergea apa fără canalizare, şi l-a restrâns doar pe 11 kilometri. În final, l-a modificat până s-a ales praful de el.”, a precizat primăriţa. Când a ajuns din nou în fruntea administraţiei locale, Alexandrina Ivancu a reactualizat proiectul şi a făcut în aşa fel încât să obţină aprobare prin HG 577, până în alegerile parlamentare. Aleasa UNPR susţine că, pe lângă acest proiect, de alimentare cu apă, mai există în derulare un altul care vizează 1,2 kilometri de asfalt: „Pe lângă proiectul de alimentare cu apă realizat pe Ordonanţa 28 mai am unul de asfaltare pentru 1,2 kilometri. Proiectul este aprobat, a fost licitat, şi în această perioadă facem infrastructura, pregătirea pentru asfaltare. În primăvară vom turna şi asfaltul. Proiectul pentru alimentarea cu apă a rămas pe o distanţă de aproape 20 de kilometri, cu o valoare de un milion de euro.”, a mai adăugat Ivancu.

În curând, extindere de proiect
Primăriţa şi-a propus inclusiv o extindere la proiectul de alimentare cu apă, pentru a acoperi şi restul de 22 de kilometri din localitate: „Vom începe de la primărie către comuna Grădiştea şi tot satul Tina, pe 5,5 kilometri. În total, sistemul de alimentare cu apă se va realiza pe o distanţă de 15 kilometri. Ultima dată vom ajunge în satele Pleşoiu şi Părăuşani, pe 4 kilometri, adică în zona în care a fost asfaltat drumul de mine, în anul 2008. Apoi, vom mai face extindere de proiect şi sper să mai am încă un mandat, deoarece nu putem finaliza un obiectiv de o asemenea anvergură în doar doi ani.”, a afirmat Alexandrina Ivancu. Proiectul de asfaltare a intrat spre finanţare ca deja început, mai ales că Guvernul Ponta finanţează cu prioritate lucrările începute. Pentru cel de alimentare cu apă, Alexandrina Ivancu a precizat că nu ştie cum a fost prins, ca lucrare în desfăşurare sau neîncepută: „Avem un băiat care se ocupă de acest proiect. El l-a pus pe SEAP, dar nu am primit până acum un răspuns oficial de la Bucureşti, în acest sens. Dacă nu vom avea nici o veste în următoarea perioadă pentru acest proiect, de alimentare cu apă, atunci vom încerca să-l realizăm pe fonduri europene, un mod mult mai sigur şi mai rapid.”, a mai spus primăriţa.

Şcolile au fost reabilitate

În privinţa unităţilor de învăţământ, primăriţa Ivancu are numai cuvinte de laudă, dar şi aceste obiective au fost modernizate tot în perioada celor două mandate ale sale: „Şcolile sunt făcute tot în perioada 2000-2008. Am avut noroc cu fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Dumitru Buşe, care tot timpul m-a sprijinit. Dacă ar mai exista măcar cinci oameni la conducerea judeţului de tipul domnului Buşe, am fi departe. A fost un om extraordinar. Am reabilitat o şcoală prin Banca Mondială, de la Tina, iar pe cea de la Pârâieni, pe vremea lui Tăriceanu, când primeam bani prin Ministerul Educaţiei.”, a spus primăriţa de la Livezi.

Grădiniţă construită cu bani din buzunar

Primăriţa din Livezi a fost nevoită, fără să vrea, să susţină din propriul buzunar reabilitarea unei grădiniţe din localitate, după ce a avut ambiţia de a împrumuta bani în nume personal, doar pentru a termina construcţia mai repede. A rămas ulterior şi fără scaunul de primar, dar şi cu datoria neplătită către un localnic, cu care s-a judecat timp de patru ani. În perioada mandatelor sale, Ivancu îşi propusese construirea unei grădiniţe. A realizat documentaţia necesară, a scos lucrarea la licitaţie, dar a găsit un constructor neserios, care nu dorea să înainteze cu lucrarea decât după ce primea banii de la minister. Primăriţa s-a văzut nevoită atunci să se împrumute bani pentru finalizarea obiectivului înainte de alegerile locale. Astăzi plăteşte ponoasele unei decizii neinspirate, la momentul respectiv: „Am vrut să termin mai repede grădiniţă şi, pentru că acel constructor susţinea că nu are bani să înainteze cu lucrarea, deoarece ministerul îi trimitea în tranşe, am luat împrumut de la un sătean 200 de milioane de lei vechi, pentru a finaliza această grădiniţă înainte de alegeri. Nu am făcut nici o chitanţă de mână atunci, cu gândul că vor ajunge banii de la minister şi că îi voi înapoia omului. Nu am mai ieşit primar, iar noul primar nu a fost în nici un fel de acord să-i oprească banii constructorului, ca să-i pot înapoia săteanului, iar eu am rămas să mă judec din 2009 cu acel om. Acum a câştigat procesul şi trebuie să-i înapoiez eu banii, 200 de milioane de lei vechi. Mă doare acest lucru, pentru că eu am împrumutat bani pentru comunitate, nu pentru mine. A fost un proces dificil, timp de patru ani, şi era destul de greu, pentru că aveam un salariu mic, ocupam postul de asistent social la primărie şi, în plus, aveam şi soţul bolnav.”, a povestit primăriţa.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.