La Guşoeni se va amenaja un parc fotovoltaic. Investiţia se va realiza printr-un parteneriat al administraţiei locale cu companiile Petrom şi Transgaz. Astfel, montarea panourilor fotovoltaice este o investiţie prin care administraţia locală va recupera întreaga cheltuială generată de consumul de energie electrică din comună: „Pe copertinele târgului săptămânal se vor monta panouri fotovoltaice care vor pompa energie în reţeaua de medie tensiune şi, la sfârşitul anului, ne vom recupera toţi banii cheltuiţi pentru curent. Proiectul valorează aproximativ şase miliarde şi se vor monta pe copertine 320 de panouri de 250 de volţi. În prezent contractul este în derulare, s-au adus materialele. Centrala este racordată la sistemul naţional, iar consumatorii noştri publici rămân în continuare racordaţi la sistemul naţional urmând ca, după un timp, să se facă o compensare a energiei furnizate în sistem naţional, iar banii astfel recuperaţi din cheltuiala cu energia o să-i redirecţionăm către şcoli”, spune primarul din Guşoeni, Nicolae Concioiu.
Părinţii, încurajaţi să îşi înscrie copiii la şcoala din Guşoeni
Pentru a stopa decizia părinţilor, de a-şi înscrie copiii la şcolile din Dragăşani, dar şi de a opri exodului tinerilor spre ţările occidentale primarul s-a gândit să sprijine cu anumite facilităţi familiile care hotărăsc să îşi înscrie copiii la şcoala din Guşoeni: „Avem în plan proiecte pentru a încuraja părinţii să îi înscrie la şcoala din localitate pe „micuţi”. Fac acest lucru pentru că şcoala trece prin momente foarte dificile, datorită scăderii demografice. Tinerii aleg să plece în străinătate după un loc de muncă mai bine plătit şi constatăm că, o dată plecaţi cu copiii, îi integrează în şcolile de acolo şi nu se mai întorc în sat. Suntem pe un drum cu sens unic în care noi am considerat că, dacă nu luăm măsuri de a aduce nişte avantaje copiilor noştri care mai sunt în localitate, vom pierde sate întregi”, a subliniat primarul comunei .
Facilităţi pentru copiii înscrişi la şcolile locale
Banii care se vor economisi de la energie prin demararea proiectului de montare a panourilor fotovoltaice se vor direcţiona spre şcoli, în vederea creării un cadru atractiv şi modern care să le ofere copiilor din localitate posibilitatea de a se integra inteligent şi eficient într-o lume în continuă mişcare: „Cu prima tranşă de bani am discutat cu directorul şcolii şi vom achiziţiona laptopuri sau tablete. Vom încerca să facem facilităţi, în ideea de a-i atrage pe copii la şcolile din sat. Mai mult, încercăm să luăm în calcul şi alte avantaje directe ale familiilor, prin scutiri de impozite pe care teoretic le-aş considera posibile, dar practic sunt mai greu de realizat, pentru că ajungem din nou al problema cheie a localităţii, adică la fondurile care se compun din colectarea impozitelor şi taxelor care constituie adevăratele venituri proprii. Ne învârtim într-un cerc care se rezumă la bani şi la încercarea noastră de a rezolva problemele oamenilor, iar, legat de problema şcolii mă îngrijorează, pentru că numărul copiilor este în scădere continuă, şi cel mai grav este faptul că se studiază în clase simultane. La Guşoeni în prezent mai sunt numai 65 de copii, şi este trist. Acest număr nu înseamnă numărul copiilor din localitate, fiindcă o mare parte a copiilor merg la şcolile din Drăgăşani, din diverse motive”, mai declară primarul.
Nicolae Concioiu a câştigat lupta cu ANI
Primarul din Guşoeni, Nicolae Concioiu a câştigat procesul cu Agenţia Naţională de Integritate, printr-o decizie definitivă, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În timpul procesului Nicolae Concioiu a demonstrat în faţa judecătorilor că nu a obţinut alte venituri în afară de salariul de la primărie, astfel încât decizia ANI a fost anulată: „Am început cu anul 2018 cu strângere de inimă, pentru că ANI s-a ţinut de mine până la faza finală, prin declararea recursului împotriva deciziei Curţii de Apel. Cu toate acestea, pe data de 26 ianuarie am reuşit să arătăm că nu am nici o vină referitoare la acuzaţiile aduse, cum că aş fi fost incompatibil, prin faptul că aveam calitatea de mediator”, ne-a declarat primarul.
În urma procedurii de evaluare, ANI a constatat că primarul comunei Guşoeni ar fi încălcat regimul juridic al incompatibilităţilor, prin ocuparea simultană a altor funcţii, în paralel cu cea de la primărie. Astfel, inspect5orii de integritate l-au acuzat pe Nicolae Concioiu că s-ar fi aflat în stare de incompatibilitate din data de 20 mai 2011, întrucât deţinea, simultan cu funcţia de primar, şi calitatea de mediator în cadrul „Concioiu Nicolae – birou de mediator” şi al Asociaţiei profesionale de mediatori „Asociaţia Centrul de Mediere Vâlcea”, încălcând, astfel, dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. k) din Legea nr. 161/2003. ANI a identificat astfel elementele de încălcare a regimului juridic, prin desfăşurarea de activităţi de mediere concomitent cu funcţia de primar în anul 2013 şi cerea pe atunci un punct de vedere în acest sens. Conform declaraţiilor primarului, în momentul acela, Nicolae Concioiu a transmis o adresă către inspectorul de integritate, în care menţiona faptul că nu a desfăşurat activităţi de mediere şi nu a realizat venituri din activitatea de mediator, anexând inclusiv adeverinţa în original, eliberată de ANAF, în care se specifica faptul că Nicolae Concioiu, ca urmare a cererii, nu figura în adeverinţa fiscală cu venituri de mediator. „Calitatea de mediator este ca şi cea de avocat, o profesie. Nu am câştigat bani din asta, fiindcă nu am desfăşurat activitate, dar nu puteam să renunţ la profesia mea doar pentru faptul că am devenit primar, mai ales că nu am activat ca mediator. Pot spune că justiţia este cu adevărat independentă. Chiar dacă am simţit cum îmi trece glonţul pe la cap, m i-am dat seama de acest aspect,”, a declarat primarul Nicolae Concioiu.