Dacă situaţia nu îi va fi rezolvată favorabil, primarul Mihai Ionescu riscă să plătească 8 miliarde de lei vechi din bugetul local pentru un proiect pe fonduri europene. Un drum care duce la staţia de apă a fost asfaltat şi trecut ca lucrare neprevăzută în proiectul finanţat pe Măsura 3.2.2. a POR, de 2,5 milioane de euro. Deşi proiectul a fost finalizat, administraţia publică nu se poate bucura „la propriu” de investiţie, deoarece se află într-un proces care a ajuns la Curtea Supremă de Justiţie. Astfel, dacă Primăria Cernişoara pierde procesul, riscă să intre chiar în insolvenţă, suma fiind mult prea mare pentru a fi suportată din bugetul local.
În perioada 2008 – 2012, primarul Mihai Ionescu a realizat un proiect integrat, pe Măsura 3.2.2., cu fonduri europene în valoare de 2,5 milioane de euro, constând în alimentare cu apă şi canalizare în comuna Cernişoara, în satele Armăşeşti, Groşi, Modoia pe o distanţă de 10 kilometri, precum şi modernizarea prin betonare a doi kilometri de drum în satul Obârşia. După finalizarea investiţiei s-a trezit cu nişte controale de la Craiova, urmate de altele, de la Bucureşti. Ceea ce i se impută administraţiei locale este faptul că a fost asfaltat un drum al cărui cost depăşeşte cele 10-15% procente disponibile pentru lucrări neprevăzute.
Mihai Ionescu: „Riscăm insolvenţa dacă nu suntem ajutaţi”
Primarul se apără, susţinând că nu ar fi făcut niciodată mai mult decât trebuia, dacă i s-ar fi comunicat lucrul acesta: „După ce am terminat această investiţie au venit nişte inspectori de la Agenţia de Plăţi de la Craiova şi apoi şi de la Bucureşti, spunând că am făcut mai multe lucrări şi că trebuie să dăm 8 miliarde de lei vechi înapoi. Acum suntem la Curtea Supremă de Justiţie, mă judec cu ei. Eu nu am făcut nimic altceva decât ce au zis dânşii, au venit şi au verificat fiecare lucrare, ei au semnat toate recepţiile. Noi am licitat legal, contractul a fost legal, ce or fi găsit ei că am făcut în plus nu pot să-mi închipui, deoarece lucrările de care zic dânşii că au fost în plus erau strict necesare. Unde a fost amplasat bazinul de 600 de metri cubi trebuia să facem un drum betonat până acolo, nu? Ei ne impută de ce am făcut drumul acela, deoarece în contract era prevăzut că nu trebuie să depăşeşti ca situaţie de lucrări neprevăzute 10-15%, dar noi nu am depăşit. Ne-am judecat la Piteşti şi am pierdut procesul. Ei susţin că la lucrări neprevăzute am făcut mai mult, dar au verificat la momentul respectiv şi au decontat banii atunci. Dacă am făcut mai multe lucrări neprevăzute, de ce nu le-au oprit?”, se întreabă primarul. Alesul local este însă încrezător că Guvernul Ponta va da o nouă ordonanţă de urgenţă prin care să se poată achita aceste „neprevăzute”. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, Primăria Cernişoara riscă să intre în insolvenţă: „Se pare că se va da o ordonanţă prin care se vor achita aceste cheltuieli neprevăzute, deoarece în situaţia mea mai sunt o grămadă de astfel de proiecte. Dacă pierdem procesul, riscăm să intrăm în insolvenţă.”, a completat primarul. Indiferent cine are dreptate, cert este că dosarul a ajuns la Curtea Supremă de Justiţie, urmând a se definitiva, în următoarea perioadă.
Două proiecte sunt blocate din lipsă de fonduri
• Extinderea alimentării cu apă şi canalizare pe 15 kilometri, precum şi asfaltarea celor 7 kilometri de drumuri comunale sunt în stand-by, din lipsă de fonduri guvernamentale.
Nu mai este o noutate faptul că Guvernul Ponta va finanţa doar lucrările deja începute în comunităţile din mediul rural pentru a da o „gură de aer” firmelor care au câştigat licitaţiile respective. Această măsură pusă în practică nu ajută deloc administraţia din Cernişoara, care are în stadiul de licitaţie două proiecte vitale pentru localnici, unul de alimentare cu apă şi canalizare, iar celălalt de asfaltare a unor uliţe comunale. Proiectul declarat eligibil pentru extinderea alimentării cu apă în satele Obârşia, Mădulari şi Cernişoara pe o lungime 15 kilometri a fost sistat tocmai din cauza lipsei fondurilor. Alesul PSD speră totuşi ca proiectul pentru această investiţie, aşteptată cu nerăbdare de comunitate, să fie cât mai repede postat pe SEAP în vederea atribuirii lucrărilor, astfel ca, în primăvara anului viitor, lucrarea să fie demarată fără probleme. „Avem proiectul făcut, dar nu am reuşit să-l scoatem la licitaţie din cauza lipsei fondurilor. Aşa a hotărât Guvernul: mai întâi, să se finalizeze lucrările începute şi abia din anul 2014 să demareze proiectele declarate eligibile în 2013. Oricum, nu va fi o situaţie foarte uşoară nici de anul viitor.”, a precizat Mihai Ionescu. Potrivit afirmaţiilor primarului, proiectul prins pe HG 577, pentru modernizarea drumurilor locale pe o lungime de 7 kilometri, cuprinde 18 uliţe în toate satele localităţii. Nici în acest caz, lucrările nu pot începe, tot din cauza lipsei fondurilor. Proiectul a fost scos la licitaţie şi a fost desemnată firma câştigătoare. „Am făcut un proiect pentru modernizarea prin asfaltare a drumurilor locale pe uliţele cele mai grav afectate, în toate satele din comună. A avut loc licitaţia, dar lucrarea s-a blocat din cauza lipsei fondurilor. În continuare, din banii primiţi pentru proiectare sperăm să demarăm totuşi nişte lucrări la această investiţie, aşa m-am înţeles cu firma constructoare, cea care a câştigat licitaţia. S-ar părea că Guvernul, în cazul în care ducem nişte situaţii de lucrări executate, ne-ar putea da bani, aceasta este singura soluţie.”, a mai precizat primarul.
De asemenea, Mihai Ionescu a reuşit, de-a lungul anilor, să mai asfalteze încă 4,5 kilometri de drumuri comunale cu fonduri europene: „Am lucrat mult, am mai avut un proiect cu fonduri europene care a vizat asfaltarea a 4,5 kilometri de drumuri comunale şi uliţe în satul cel mai oropsit, Cernişoara. Este cel mai populat sat, aveam acolo peste 700 de familii, cât este toată comuna Măldăreşti la un loc.”, a adăugat social-democratul.
Patru biserici ridicate din temelii
Ceea ce îi poate aduce lauri meritaţi primarului Mihai Ionescu este, fără îndoială, domeniul cultelor. Pe teritoriul comunei există şapte biserici, dintre care patru au fost construite din temelii, cu sprijinul primarului Mihai Ionescu şi al administraţiei locale din Cernişoara: „Am făcut din ‘92 şi până în prezent patru biserici noi, ortodoxe, cu sprijinul comunităţii din satele respective. De exemplu, la Modoia am făcut un consiliu de coordonare al bisericii, care s-a dus prin ţară după bani. Aşa am procedat şi pentru satul Cernişoara, unde s-au construit două biserici, dar şi pentru satul Obârşie.”, a precizat primarul. Cu toate acestea, alesul PSD susţine că veneau mai mulţi oameni la biserică pe vremea lui Ceauşescu decât acum şi se simte foarte afectat de lucrul acesta. În afară de cele patru biserici construite din temelii, administraţia locală a mai contribuit şi la reabilitarea unei biserici ale cărei picturi erau într-un stadiu avansat de degradare: „Am alocat 1,5 miliarde de lei vechi din bugetul local pentru refacerea picturilor în satul Mădulari. Acolo a fost biserica în care eu m-am botezat şi am ţinut cont de lucrul acesta, este locaşul meu de cult favorit.”, a mai adăugat alesul PSD.