Sunteţi aici: Pagina principală // Actualitate

Ploile torentiale au facut ravagii la Lapusata

Ploile din ultima perioadă au măturat tot în calea lor, lăsând în urmă un adevărat dezastru în multe localităţi din judeţul Vâlcea. Nici comuna Lăpuşata nu a scăpat de furia apelor, fiind şi ea una dintre localităţile afectate de ploile torenţiale căzute în ultima perioadă. Bilanţul pagubelor include kilometri întregi de drumuri comunale distruse, hectare de culturi agricole aflate sub apă, oameni disperaţi, un pod rupt peste pârâul Cerna şi o gravă alunecare de teren în zona Surdoiou, care a blocat drumul care duce către gospodăriile din satul Scoruşu: „Ploile din ultima perioada au afectat şi localitatea Lăpuşata. Pârâul Cerna s-a umflat datorită viiturilor, creând probleme grave la o punte pietonală. A fost spulberat inclusiv unul dintre picioarele podului din satul Scoruşu. În acea zonă avem izolate cinci gospodării. Există într-adevăr o rută ocolitoare, dar pe o distanţă de peste 2 kilometri. Ne gândim că vom putea repara puntea cu bani alocaţi de la Guvern pentru Situaţii de Urgenţă. Nu cerem să construim o punte nouă, ştim că nu sunt bani, dar Guvernul ar trebui totuşi să ne aloce bani pentru repararea acesteia. Tot în această perioadă s-a activat în satul Scoruşu, zona Surdoiou o gravă alunecare de teren în urma căreia avem două familii izolate. În urma ploilor pământul a luat-o la vale, blocând drumul care ducea către gospodării. În prima fază vom încerca să facem o cale de acces cât de cât acceptabilă, iar apoi să găsim sursa de finanţare în vederea consolidării malului”, afirmă primarul Nicolae Joiţa.
Nicolae Joiţa a câştigat detaşat un nou mandat de primar

Potrivit rezultatelor numărătorii votului, Nicolae Joiţa a obţinut un scor de 51% în urma exprimării opiniei cetăţenilor din Lăpuşata, fiind astfel reconfirmat în funcţie cu o majoritate covârşitoare de voturi faţă de contracandidaţii săi. Liberalul din Lăpuşata le mulţumeşte tuturor cetăţenilor pentru încrederea pe care i-au demonstrat-o şi îi asigură de întreaga sa apreciere. Pentru următoarea perioadă, primarul liberal are în vedere noi proiecte locale, pe lângă cele realizate până în prezent, care au drept scop îmbunătăţirea calităţii vieţii şi creşterea nivelului de trai pentru toţi cetăţenii: „Am avut 519 voturi din totalul de 1100, adică un procent de 50%, în condiţiile în care următorul candidat, din partea PSD a avut 201 voturi, din partea PMP – 117 voturi, de la ALDE 103 voturi, PSRO – 60 şi restul au fost fărâmituri. Vom avea superioritate numerică în Consiliul Local, dar vom forma o majoritate şi prin alianţele pe care le vom face cu celelalte formaţiuni politice. Îmi doresc în continuare să continui ce am început, şi anume să finalizăm lucrările de asfaltare a celor 2,5 kilometri de drumuri comunale râmaşi din proiect. Apoi, vreau să continuăm şi demersurile pentru accesarea fondurilor prin Asociaţia Intercomunitară, „Cerna –Vâlcea”, asociaţie înfiinţată de curând, împreună cu cele trei localităţi: Roeşti, Amărăşti şi Pesceana, în vederea accesării fondurilor europene pentru dezvoltarea celor patru localităţi, pe Măsura 7.2. Destinaţia banilor este clar definită: modernizarea drumurilor comunale prin asfaltare. Tot în această primă parte a mandatului voi încerca să atrag fonduri pentru demararea ultimei extinderi de reţea de apă pe o lungime de 2 kilometri şi a extinderii de canalizare”, a mai afirmat primarul.

Bilanţ pozitiv, după primul mandat

Primarul din Lăpuşata este mândru de ceea ce a realizat în localitate în cei patru ani de mandat, afirmând că şi-a onorat cu cinste girul pe care comunitatea i l-a dat, în 2012. În această campanie, el a ieşit în faţa oamenilor cu lucruri concrete, oferindu-le localnicilor o broşură care a conţinut realizările, proiectele şi planurile sale după primul mandat, dar şi pentru viitorii patru ani. Despre primul mandat, Nicolae Joiţa spune că a fost unul în plină acţiune. Printre realizările liberalului din Lăpuşata se numără proiecte care au schimbat imaginea localităţii: „În primul mandat am reuşit să introduc 17,5 kilometri de reţea de apă potabilă şi să atrag fonduri de la stat pentru modernizarea drumurilor comunale prin asfaltare pe o lungime de 6,5 kilometri, proiect realizat în prezent în procent de 50%.
Am construit un pod nou şi am reparat altul, peste pârâul Cerna, cu fonduri din bugetul local. Peste pârăul Negrita, în satul Broşteni am construit un alt pod. Toate drumurile săteşti au fost întreţinute cu piatră spartă şi cilindrate, pentru că Lăpusata are în total 90 de kilometri de drumuri comunale. Tot în acest mandat am amenajat baza sportivă din localitate cu gazon, am construit vestiare şi tribune. La şcoala veche din centrul localităţii am alocat fonduri pentru repararea exterioară a clădirii, schimbarea uşilor şi ferestrelor termopan. La această şcoală în prezent se lucrează în interiorul clădirii pentru amenajarea clasei zero, a unui laborator şi a unei săli de sport. Tot în această perioadă am reuşit să construim o scenă în aer liber în curtea şcolii, unde copiii să îşi poată ţine serbările, la sfârşit de an, pentru că noi nu avem cămin cultural, unde să aibă loc astfel de evenimente. Tot în această perioadă se lucrează la un teren sintetic cu nocturnă în curtea şcolii, iar la grădiniţa din centru s-a amenajat un grup sanitar în interiorul clădirii. Acestea sunt proiectele mari, dar şi lucrurile mărunte care au cuprins întreaga localitate în primul meu mandat”, afirmă primarul Nicolae Joiţa.

Datoriile făcute de fosta administraţie au fost achitate

La Lăpuşata, în ultimii patru ani s-au realizat proiecte necesare pentru comunitate, care astăzi se văd cu ochiul liber. Localitatea beneficiază în prezent de alimentare cu apă şi canalizare, şcoli moderne şi drumuri comunale întreţinute. Cheia acestui progres a fost faptul că, înainte de a prelua frâiele administraţiei locale, Nicolae Joiţa a fost membru în comisia economică a Consiliului Local timp de opt ani, cunoscând astfel problemele cu care se confrunta localitatea şi administraţia locală. Cu toate acestea, primarul liberal a preluat primul mandat cu o situaţie financiară a primăriei nu foarte convenabilă, deoarece unele investiţii au fost făcute la preţuri exagerate de fosta conducere, noul primar reuşind să descurce, într-un final, toate iţele. Administraţia locală din Lăpuşata datora la preluarea mandatului său aproximativ 4,5 miliarde de lei vechi către diverse firme care realizaseră lucrări de investiţie în comună: „Acum patru ani am luat în primire proiecte mai puţine, dar am preluat şi o datorie de aproximativ 4,5 miliarde de lei vechi, din care o factură în valoare de trei miliarde de lei vechi, în urma lucrărilor efectuate la căminul cultural şi o altă factură, de peste un miliard de lei vechi pentru lucrări efectuate la baza sportivă. Mulţi au spus atunci că nu a fost o datorie mare, însă, pentru o administraţie cum este a noastră, care colectează la bugetul local 1,8 miliarde de lei vechi anual a fost o valoare mare”, a mărturisit primarul.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.