Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Petre Iordache: Sare este destula la Ocnele Mari, iar piperul este la mine

petreiordachePetre Iordache se luptă să aducă Ocnelor Mari faima de odinioară, prin atragerea de investitori în localitate. În prezent, primarul este de părere că imobilul, aflat acum în paragină, care a găzduit pe vremuri Centrul de Odihnă şi Tratament din Ocnele Mari, va deveni o bază de tratament permanentă, ca pe vremuri, când se făceau 30.000 de proceduri acolo. Spune că îşi mai doreşte un mandat doar pentru a vedea principalele utilităţi din localitate rezolvate, după care o va preda cu aproape toate problemele rezolvate. Se caracterizează ca fiind un „primar jucător”, şi afirmă acest lucru deoarece întotdeauna a impus ritmul lucrărilor din zonă. Confirmă că a format o echipă bine închegată la primărie şi asta pentru că are talentul de a echilibra situaţia.

Impact Real: Există o strategie de dezvoltare a oraşului?
Petre Iordache: Strategia este în lucru, o facem pe un program european, dar nu este gata, cred că într-o săptămâna va ieşi. Am participat le cursuri, suntem şcoliţi, şi ne vom face singuri strategia.

Impact Real: Este, Ocnele Mari un oraş – şantierelor, în 2015?
Petre Iordache: Se lucrează, dar lucrările sunt în continuare întârziate. În zilele următoare abia încep pe strada principală. Reţeaua de apă şi canalizare o văd, totuşi, terminată până în luna iunie. Cu toate acestea, comunitatea va mai avea de suportat câteva luni acest supliciu, cauzat de lucrări, însă, la final, cu siguranţă că toţi cetăţenii vor avea parte de cele mai bune condiţii, şi vor trăi cu adevărat într-un oraş european.

Impact Real: În strategia de dezvoltarea a oraşului intră şi construcţia a 52 de apartamente ANL, în zona Ocniţa?
Petre Iordache: Acest proiect l-am prins de pe vremea doamnei Elena Udrea, când am inaugurat primul bloc ANL, cu 12 apartamente. Am rugat-o şi, până când a plecat, am determinat-o să îmi promită continuarea construirii altor 52 de apartamente ANL. Avem terenul pregătit, iar utilităţile sunt duse pană la acel teren. În primul rând, Agenţia Naţională pentru Locuinţe face totul, începând de la proiectare şi până la finalizarea lucrărilor. Eu am obligaţia să deţin terenul şi să asigur utilităţile. Chiar dacă nu este gaz în zonă, eu mă străduiesc ca, paralel cu lucrările lor, să duc şi conducta de gaz acolo. Nu am reuşit să fac acest lucru până acum pentru că s-a făcut un calcul economic, iar acolo sunt numai 30 de familii, iar, pentru atât de puţini oameni cei de la gaze nu sunt de acord cu investiţia, spun că nu prezintă rentabilitate. Există chiar o porţiune unde s-au dărâmat construcţiile, unde nici
nu mai sunt case. În agenda mea am notat ca proiect de urmărit îndeaproape, construcţia acestor apartamente ANL. Programul este în desfăşurare, dar ei insistă acum pe nişte lucrări începute şi neterminate. Au venit mai nou cu o nouă reglementare, precizând că apartamentele le putem vinde într-o perioadă de un an chiriaşului respectiv, deşi legislaţia specifica înainte o perioadă de cinci ani. Eu fac acum o evaluare şi încep să le vând. Pentru noile apartamente sunt înregistrate peste 150 de cereri, dar, dintre acestea, nu toţi solicitanţii se încadrează, conform cerinţelor legale.

Impact Real: În ce stadiu mai este reabilitarea casei de cultură, unul dintre proiectele dumneavoastră de suflet?
Petre Iordache: Proiectul este aprobat, au început lucrările. Am predat amplasamentul, prin Compania Naţională de Investiţii. Am gazul al poartă, pentru că m-am îngrijit de asta, chiar dacă investiţia la clădire era incertă. Am dus, totuşi, reţeaua până la limita proprietăţii. Se lucrează, iar termenul lucrărilor este de 8 luni. Astfel, deschiderea campaniei electorale, adică lansarea mea şi a colegilor de la alte partide se va face acolo, în acea casă de cultură reabilitată, consolidată, într-o sală de conferinţe modernă, şi cu un cinematograf 3D. Aici vor fi amenajate spaţii pentru ateliere tehnico-aplicative, a unui atelier de croitorie, iar copiii pot învăţa să cânte la un instrument, o limbă străină, sau să descopere tainele calculatorului. Casa de cultură este un proiect pe care îl aveam în suflet, deoarece vedeam cum trece timpul, iar cădirea se deteriora, o dată cu vremea.

Impact Real: Una dintre promisiunile făcute în campania electorală a fost continuarea introducerii reţelei de gaze naturale. La finele acestui mandat, este un proiect realizat?
Petre Iordache: Acum 15 ani au început să se introducă ţevi pentru gaz metan, la Ocnele Mari.
Investiţia nu s-a finalizat, în sensul că nu s-a băgat gaz pe ţeavă. A fost un proiect care, pe atunci, a demarat în trombă, în procent de 70% statul şi 30% clientul, iar, pe parcurs, a murit din diverse motive. Ulterior, când a venit vremea să aibă nevoie de terenl, eu şi preotul Veţelenu, când să facă strămutarea la Ocnele Mari, i-am presat puţin, în sensul că le-am spus că le dăm pământul acela gratis dacă ne ajută să introducem reţeaua de gaz pe ţevile pe care le aveam în pământ. Prefectul de atunci a fost de acord, şi aşa s-a introdus reţeaua de gaze în localitate. Acum am în atenţie blocurile ANL. Dacă îmi vine aprobarea proiectului, am promisiunea, şi am atuul să merg cu ultima etapă, către Ocniţa, acolo unde se amplasează blocurile. Cu gazele suntem în linie dreaptă, după ce stagnase proiectul, în momentul când s-au întâmplat aceste alunecări, de la Ocnele Mari. Acum am început să asfaltăm, să introducem reţeaua de apă şi canalizare în locurile unde altă dată era sub semnul întrebării, pentru că toţi se întrebau dacă nu cumva urma să se dărâme zona unde se lucra.

Impact Real: Care este stadiul lucrărilor de asfaltare?
Petre Iordache: Mi s-a aprobat partea a doua a programului, primul având 13,8 kilometri, din care am făcut 6,5 kilometri, pe care i-am terminat. Nu am toţi banii, dar nu o să mai fac ce am făcut înainte, când m-a luat Curtea de Conturi în primire, adică îi voi da în avans constructorului. Atunci am dat avans pentru că, altfel, pierdeam banii. Acum am ajuns la zi, nu mai au obiect de cercetare. Acum, dacă am bani pentru 500 de metri, doar pe atât fac lucrări. În cazul în care voi avea bani în bugetul local, pot să cheltui mai mult, iar factura este apoi decontată. Problema este că lucrările se vor întinde pe o perioadă de trei sau patru ani, pentru cei 6 kilometri, pe care îi mai am în proiect. Prin acest program vom asfalta drumurile care duc la pădure.

Impact Real: Ce proiecte doriţi să accesaşi din fonduri europene?
Petre Iordache: Încă nu mă aventurez, pentru că şi aici treaba trebuie gândită. Sunt fonduri europene aducătoare de venit, pentru care trebuie să aui o contribuţie de 30% sau, uneori, chiar 50%, şi dacă eu accesez 3 milioane de euro şi dau 50 de milioane, nu pot suporta o asemenea sumă. De aceea nu mă aventurez. Am deocamdată acest proiect, prin Compania Naţională de Investiţii, pentru casa de cultură, dar am şi apă şi canalizare cu fonduri europene, cu o valoare de 7 milioane de euro, deocamdată aştept să se deruleze acestea.

Impact Real: Cât de tentantă mai poate fi postura de primar, în condiţiile în care DNA şi ANI sunt pe urma tuturor aleşilor locali?
Petre Iordache: Pentru mine este tentantă, dar pentru alţii nu mai este aşa. În primul rând, ca primar, nu ai nici un şef, doar prefectul te mai poate controla, în rest, ai autonomie, eşti un şerif la tine pe proprietate. Eu sunt un primar jucător, nu ascult muzica altora ca să joc. Eu sunt cel care le dau muzica, le dau ritmul. Primarul care nu o duce bine înseamnă că nu ştie să îşi facă programul de aşa natură. Un primar are libertatea, care nu trebuie greşit înţeleasă, să ia decizia, are putere deplină şi trebuie să îşi atragă colectivul, să îşi facă nişte nuclee. Îmi doresc încă un mandat, pentru că am foarte multe proiecte. Dar, până nu termin apa, canalizarea şi asfaltul, nu pot să spun cu voce tare proiectele pe care mi le doresc pentru această localitate. Ele sunt doar puse în agenda şi în mintea mea. Noi, aici, suntem o echipă, şi asta pentru că eu am talentul de a echilibra situaţia.
În ceea ce priveşte procesul cu cei de la Curtea de Conturi, aceste aspecte presupuse „negative” mă întăresc. Se spune în raport că prejudiciul este „presupus, şi se stimează”. Aici a interpretat numai finanţistul, deşi este treabă de inginer, în procent de 90%, de constructor, să ne judece cu probe, cu expertize tehnice, şi acestea vor doborî practic, concretul.

Impact Real: Primăria Ocnele Mari beneficiază de o cotă-parte din sumele încasate de Salina Ocnele Mari?
Petre Iordache: Activitatea economică a lor este comună cu activitatea turistică şi fizic, dar şi financiar. Fizic, în sensul că intrăm pe aceeaşi intrare, apoi se bifurcă, se duce economicul la un kilometru pe stânga, şi turismul pe dreapta. Ei pun problema în sensul că le trebuie asistenţă de specialitate. La sfârşit de săptămână au un utilaj, un ridicător mare de copturare, cu care mai bagă câte un levier în sare, ca să cadă, deci au mineri angajaţi. Însă, o dată cu noul Cod Fiscal, voi prinde şi eu taxa de 2% din încasări, pentru că, în acest sezon, au fost şi sfârşituri de săptămână cu peste 8000 de turişti. Eu le propusesem să le trec pe factură taxa asta, dar ei sunt comandaţi de la Bucureşti, de Societatea Naţională a Sării, subordonată Ministerului Industriilor şi Comerţului. Până la urmă mă mulţumesc cu 2%, cu toate că întotdeauna i-am ajutat şi m-au ajutat şi ei pe mine, fiindcă
scot în faţă activitatea asta, ca şi cum ar fi a mea. Nu am pus problemă ce luăm noi, ca primărie din această activitate. Mai mult decât atât, i-am ajutat pentru că eu gândesc că tot ce este în localitate bun sau rău ţine de oraş, de primar.

Impact Real: La Ocnele Mari, Consiliul Local nu prea a fost de acord cu propunerile dumneavoastră, din acest mandat. Cum aţi reuşit, totuşi, să faceţi faţă acestor sincope?
Petre Iordache: Campania asta electorală a început mai devreme. Este bine, pentru că epuizează cartuşele, iar când va veni adevărata campanie, o să dea cu gloanţe oarbe, sau cu alice chioare. Sunt pe cale de a restabili situaţia, după ce m-a trădat chiar fostul viceprimar. Eu ştiu că localitatea are suficientă sare, acum este nevoie de piper, iar piperul este la mine.

Impact Real: Ce vă deranjează cel mai mult, legat de legislaţie?
Petre Iordache: Una peste alta, nu îmi convin unele lucruri generate de mine, altele generate de legislaţia prea stufoasă, care exagerează responsabilităţile primarului, de aceea zic unii că este greu să fii primar. Trebuie să ştii că o semnătură de-a ta are exclusivitate. Eu am avut ocazia să ies de foarte multe ori din ţară şi am pus întrebarea de ce în România avem o legislaţie foarte stufoasă, şi mi s-a răspuns că noi o facem. Polonia lucrează după norme europene, şi au atras fonduri mai mult decât li s-a acordat, datorită unei doamne ministru pe care, de altfel, am avut ocazia să o întâlnesc.

Impact Real: Locurile de parcare sunt o problemă a fiecărui oraş. Există în strategia de dezvoltarea a oraşului o astfel de viziune?
Petre Iordache: Am discutat acest aspect împreună cu reprezentanţii Societăţii Naţională a Sării şi cu privatizaţii, este un punct pe care nu avem cum să-l omitem. Căutăm soluţii. La Ocnele Mari se adună în fiecare zi de weekend peste 10.500 de oameni, de patru ori mai mult decât populaţia localităţii. Pe mine nimeni nu trebuie să mă judece după cei 3.000 de locuitori, pe care îi avem, pentru că aici socoteala trebuie să pornească de la peste 10.000. O altă problemă este a maşinilor care cară sarea, distrugând drumurile.

Impact Real: Câinii comunitari sunt o problemă şi la Ocnele Mari?
Petre Iordache: Este o notă proastă pentru mine, deoarece abia am luat aprobarea. Te lasă legea să împuşti câinii, dacă sunt în haită, contractând o firmă care are ca domeniu de activitate acest serviciu, dar nu poţi să o faci. Eu iubesc animalele, însă, dacă nu o fac, în situaţia în care un câine al nimănui muşcă pe cineva, persoana lezată ne poate da în judecată. Este un capitol pe care îl stăpânesc doar teoretic, practic nu am făcut mare lucru. Este un punct sensibil, dar nu uitat de mine. În acest sens, am văzut că primarul de la Brezoi, un om pe care pot să-l iau ca exemplu, a făcut paşi importanţi. Am fost în Austria şi în Germania şi nu am văzut un câine fără stăpâni, iar proprietarii de animale stăteau în spatele lor şi le strângeau mizeriile. Am întrebat şi mi-au spun că, prin sterilizare, au distrus generaţii, şi acum nu se mai nasc alţii.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.