Sunteţi aici: Pagina principală // Actualitate

Pesceana, localitatea cu nume de imparateasa

IMG_5575Pesceana este un meleag străvechi, care aminteşte de existenţa geto-dacilor atestaţi în mărturiile găsite în zonă, pe locul unde se înălţa cândva semeaţa cetate antică vestită, „Râpa Cărămizii”. Localnicii spun că aici, la Râpa Cărămizii, dacii au descoperit un izvor puternic, şi acesta le-a servit la construcţia vestitei cetăţi. Tot aici, legendele amintesc despre faptul că un bou a fost înghiţit de apele acestui izvor puternic la „Izvorul Boului”, locul de unde izvorăşte pârâul Pesceana. Alcătuită din satele Lupoaia, Ursoaia, Cermegeşti şi Negraia, aşezate de-a lungul văii Pescenei, localitatea este un loc pitoresc, ascuns printre dealurile pădurii Cotoşmanului, cu nume de împărăteasă, aşa cum o numeşte, în monografia localităţii, profesorul Costea Marinoiu: „Pesceana este un nume de împărăteasă pe care îl şopteşte cu emoţie râul ce-i brăzdează pieptul stâncos”, descrie profesorul Costea Marinoiu localitatea: Primarul Ion Vasile spune că şi Pesceana face parte din mănunchiul de localităţi al judeţului, cu potenţial turistic : „În judeţul nostru, turismul poate fi un domeniu care să atragă, pentru că în foarte multe localităţi se poate vorbi despre obiective importante, sau staţiuni renumite. De aceea, tot mai mulţi primari îşi pun pe lista cu priorităţi dezvoltarea turismului. Specialiştii locali în turism rural dau foarte mari şanse de creştere a capacităţii judeţului de a atrage într-un timp relativ scurt un număr semnificativ de turişti, în fiecare localitate. Şi Pesceana este o localitate cu o mare încărcătură istorică. Satele de pe Valea Pescenei sunt menţionate într-un hrisov din vremea lui Radu de la Afumaţi. Avem o mănăstire, în satul Ursoaia, declarată monument istoric categoria B. În partea de Nord a comunei avem altă atracţie, şi anume punctul „Izvorul Boului”, de unde izvorăşte Pesceana. Este o zonă pe care, după ce vom finaliza toate utilităţile în localitate, o vom pune în valoare. Acolo, după cum spun localnicii, este locul de obârşie a comunei, cu o istorie deosebită, deoarece dacii au descoperit acest izvor puternic, şi el a servit la construcţia vestitei cetăţi antice de la Râpa Cărămizii”, a declarat primarul social-democrat Ion Vasile.

Drumul judeţean Şirineasa – Pesceana, o legătură scurtă de la Evul Mediu la civilizaţie

Din cauza precipitaţiilor şi a celor peste 45 de ani de când nu a mai fost reabilitat, dar şi a nepăsării celor de la Consiliul Judeţean Vâlcea, DJ 677 Pesceana-Şirineasa arată în continuare ca după bombardament, fiind peticit în mii de locuri. Mai rău este faptul că o porţiune din drum, pe o lungime de peste doi kilometri a fost decopertată din vara anului trecut, făcând în aşa fel încât traversarea pădurii Şirineasa să devină o aventură pentru cei care îşi doresc să ajungă la destinaţie cu maşina întreagă. În anumite zone, drumul a mai fost cârpit de-a lungul ultimilor ani, dar este departe de ceea ce locuitorii din Pesceana se aşteaptă. Şi acum, traseul este de fapt o înşiruire de gropi aliniate în asfaltul măcinat de timp, un drum bun pentru off road, care este un permanent pericol pentru şoferi. Supărate pentru că trebuie să îşi repare periodic maşinile, cetăţenii se plâng autorităţilor locale.
Păsat a venit, a văzut şi a plecat

Primarul a luat legătura cu conducerea Consiliului Judeţean, pentru ca acest drum extrem de important să poată fi practicabil, dar răspunsul a fost de fiecare dată acelaşi: drumul este luat în calcul, dar în prezent nu sunt fonduri: „A venit în zonă preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea şi, referitor la porţiunea care este decopertată, a spus că o să se pietruiască, şi au mai spus că o să şi asfalteze drumul, dar când se va întâmpla asta, nu au mai spus. În ceea ce priveşte Strategia Regiei Judeţene de Drumuri şi Poduri, aceasta nu are cuprins acest drum, printre drumurile judeţene pe care vrea să le reabiliteze prin asfaltare. Asta însemnă că traseul nu a prezentat interes pentru conducerea Consiliului Judeţean. Sunt, într-adevăr, trei drumuri judeţene de interes major prinse pentru modernizare, dar ne-au informat că aceasta se va produce în timp, dar nu se ştie când va fi asfaltat şi acest drum, până la Creţeni. Drumul judeţean traversează localitatea pe o porţiune de 7 kilometri, dar porţiunea cea mai rea este în pădure, în zona unde s-a decopertat asfaltul din vara anului trecut. Pe o porţiune de peste doi kilometri, drumul este groaznic. Problema noastră este că cetăţenii nu ştiu că este un drum în administrarea Consiliului Judeţean şi vin supăraţi la noi, pe bună dreptate, să ne întrebe care este situaţia, şi ce avem de gând să facem în viitor. Noi nu le putem spune nimic, din păcate”, a declarat primarul din Pesceana, Ion Vasile. Drumul judeţean 677, Pesceana-Şirineasa este cea mai scurtă rută spre Râmnic, extrem de importantă, circulată zilnic de zeci de autoturisme, dar, de fapt, este un adevărat coşmar pentru şoferii care îl tranzitează.

Drumul dintre Pesceaca şi Scundu arată ca în epoca primitivă

Un alt drumul judeţean care leagă comuna Pesceana de localitatea Scundu este DJ 645, un drum care, în cea mai mare parte, prezintă un grad de degradare avansat, datorită alunecărilor de teren. Ultimele lucrări executate pe acest drum s-au făcut înainte de anul 1985. Astăzi, după mai bine de 30 de ani de la ultima modernizarea a drumului, asfaltul arată ca după bombardament, deoarece îmbrăcămintea de ciment este degradată, spartă, fisura în asfalt fiind, în unele locuri, cât roata de la tractor, iar în unele zone ale drumului partea din aval şi o parte din acostamentul drumului au cedat, în urma ploilor şi a circulaţiei autovehiculelor de mare tonaj. Asfaltul prezintă şi alte crăpături, aşa că următoarele ploi care vor cădea pe DJ 645, care leagă Pesceana de Scundu vor pune în mare pericol circulaţia: „Drumul judeţean care leagă localitatea Pesceana de Scundu s-a degradat, datorită faptului că se lucrează în zonă la nişte poduri. Chiar dacă, în prezent, s-a pus limitare de tonaj pentru autovehiculele care depăşesc 7,5 tone, acele maşini au stricat drumul spre Scundu, care nu era nici înainte foarte bun, dar era, totuşi, un drum pe care se putea circula. Acum, în foarte multe porţiuni, drumul are un grad de degradare ridicat”, a mai declarat primarul din Pesceana, Ion Vasile.

Alimentarea cu apă, un proiect reuşit al primarului

În localitate sunt în prezent trei şantiere care au început cu fonduri alocate conform O.G. 28: asfaltarea pe o lungime de 5,2 kilometri a drumului comunal din satul Negraia, înfiinţarea sistemului de alimentare cu apă şi construirea a două poduri: „Alimentarea cu apă a început pentru 15 kilometri, deoarece în localitate nu era introdus nici un metru de conductă de apă, până acum. Pentru această investiţie am mers la început „la trei capete” – spune primarul. Mai întâi, proiectul a fost depus pe O.G. 28, s-a făcut licitaţia dar, cu toate acestea, nu am primit ordinul de începere a lucrărilor de la Ministerul Dezvoltării”. Primarul spune că, între timp, a iniţiat, împreună cu localitatea Glăvile o Asociaţie Intercomunitară pe considerentul că un proiect întocmit într-o asociaţie primeşte finanţare mult mai repede. Localitatea vecină, Glăvile a renunţat între timp la asociere, deoarece a fost anunţată că este prinsă la finanţare pentru proiectul integrat pe Măsura 3.2.2, din fonduri europene. A treia variantă era ADI Apa Vâlcea: „Pentru ca acest proiect să prindă finanţare, de peste şapte ori am fost la cabinetul ministrului, după care mi-au aprobat să reintru proiectul de apă pe O.G. 28, pentru că noi aveam făcută licitaţia, dar nu aveam finanţare. Anul trecut mi-au dat 1,5 miliarde de lei, dar cu banii aceştia constructorul nu a avut curajul să înceapă lucrările. Anul acesta ne-au prins în program din nou, în vederea finanţării până în anul 2018, valoarea totală fiind de 30 de miliarde de lei vechi. Vom primi bani în funcţie de lucrările efectuate, în urma devizelor de la constructor. Astfel, cu data de întâi februarie au început lucrările pentru înfiinţarea reţelei de apă şi la noi în localitate. În prezent avem peste trei kilometri de reţea realizaţi, dar, din păcate, timpul nefavorabil nu ne dă voie să înaintăm cu lucrările. Referitor la reţeaua de apă, pentru că facem parte din ADI Apa Vâlcea, extinderile de reţea se vor face prin master planul judeţului, pe o lungime de 16 kilometri, investiţie care se va derula până în 2020. Însă, pentru reţeaua de canalizare am fost informaţi de ADI Apa Vâlcea că suntem prinşi abia în etapa a treia, şi nu îmi dau seama ce înseamnă asta, ca dată de realizare. În localitatea Pesceana sunt mai puţin de 2000 de locuitori, şi nu ne încadrăm în vederea accesării fondurilor europene pentru reţeaua de canalizare”, a mai declarat primarul.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.