Sunteţi aici: Pagina principală // Administraţie

Perisaniul, o zona de o frumusete rara, putin cunoscuta de turisti

IMG_20150414_175910Primarul are de gând să promoveze turistic zona prin distribuirea a 5000 de pliante în prima fază şi prin crearea a două noi locuri de muncă. La centrul de informare se vor găsi hărţi edificatoare şi indicatoare care vor crea o orientare corectă a întregii zone, venind în sprijinul celor din afara localităţii. Toate punctele de atracţie turistică din Ţara Loviştei vor fi promovate: Castrul Roman de la Titeşti, Castrul Roman de la Racoviţa, castrul Roman de la Berislăveşti, Castrul Roman de la Perişani, locul luptei de la Posada din anul 1330, cele două trasee turistice montane Perişani – Cabana Cozia şi pârtia de schi Dalia, crescând astfel atractivitatea localităţii: „Prin intermediul acestui centru de informare, turiştii vor fi informaţi şi despre cele şapte minunate cascade aflate pe Valea Roşie, în munţii Cozia. Spun asta pentru că puţini ştiu că, pe această vale, te întâmpină un peisaj de vis, unic în felul său, un loc în care ai prilejul să vezi cum toată piatra din jurul acestor cascade este îmbrăcată, indiferent de anotimp, într-un muşchi de piatră unic, având o culoare deosebită. Perişaniul este o zonă virgină din punct de vedere turistic, dar toate aceste frumuseţi trebuie cunoscute, pentru a atrage turişti. „Cuvintele frumoase pe care le am eu pentru localitatea aceasta cred că nimeni nu le are. În permanenţă, în zilele mele libere plec pe teren, pe firul văilor, prin pădure, pe munte, să o descopăr. Este un miracol, o zonă virgină care nu se lasă descoperită dintr-o singură plimbare, nu se lasă dezvăluită. De fiecare dată găsesc ceva nou şi studiez cu profunzime ce s-a întâmplat în originea veche a locuitorilor de aici. Aici sunt lucruri care nu există în altă parte, zona este unică, în felul ei. Mai mult, tot ceea ce s-a făcut nou din partea administraţiei locale, în special a mea, a fost din dragoste faţă de această localitate”, mai spune primarul.

Pârtia de schi are nevoie de finanţare suplimentară

Primarul Sandu nu vrea să includă în programul său electoral pentru următorul mandat finalizarea pârtiei de schi din zonă, deşi afirmă că are de gând să o termine în următorii ani. „Proiectul finalizării pârtiei de schi de la Perişani nu va fi trecut în oferta electorală pentru viitorul mandat, şi fac lucrul acesta pentru că, în momentul în care promit şi nu duc la finalizare făgăduinţa, creez dezamăgire şi deziluzie comunităţii. Acest proiect de suflet al meu face parte din investiţiile care nu mi s-au concretizat şi nu mi-a reuşit până în prezent, din motive independente de voinţa mea. În primul an de mandat mă angajasem că voi construi o biserică în satul Poiana, dar nu am reuşit. Atunci am simţit că ceva nu s-a îndeplinit, cu toate că am avut alte realizări multiple. A fost o lecţie şi, de atunci, sunt mult mai rezervat în a face făgăduieli, mai ales comunităţii. Nici nu accept să nu o realizez în acest mandat, dar fără promisiuni făcute electoratului. Referitor la turism, chiar dacă pârtia nu este finalizată, o mare realizare va fi pentru noi asfaltarea drumului Simniceanu, până la Cabana Cozia, care o lungime de 10 kilometri. După ce vom reabilita acest drum, înseamnă că zona va avea o valoarea turistică în plus, chiar şi fără pârtie, în privinţa turismului. Referitor la pârtie am achiziţionat un teleschi pentru care intenţionez să schimb funcţionarea. Sistemul este pe crose şi poate fi folosit numai iarna, pe zăpadă, dar vreau să fac în aşa fel încât să-l transform în telescaun şi să-l putem folosi şi vara, iar sus să amenajăm un loc de belvedere. În felul acesta creştem valoarea zonei. Pentru finalizarea acestui proiect aş mai avea nevoie de aproximativ 200.000 de euro. Tot ce am cheltuit până acum nu ne-a costat mai mult de 50.000 de euro. Proiectul pârtiei de schi, nu este o investiţie abandonată, îi va veni sorocul curând. Deocamdată mi-am axat atenţia asupra investiţiilor pentru dezvoltarea localităţii pe segmentele cheie. Degeaba localitatea dispune de pârtie de schi, dacă nu are asfalt pe drumurile comunale şi zone de primire a turiştilor”, a mai spus liberalul din Perişani.

Finalizarea pârtiei Dalia s-ar putea realiza cu fonduri europene

Pentru a putea termina lucrările la pârtia de schi, administraţia locală este posibil să acceseze chiar şi un proiect european. „Pe fonduri europene a apărut o axă care finanţează în procent de 70% astfel de proiecte. Este pentru prima dată când din fondurile europene se permite să se finanţeze proiecte generatoare de profit. În suma necesară ar intra lucrările de montare a stâlpilor, achiziţionarea a două tunuri de zăpadă, o reţea de apă pentru tunuri, un utilaj pentru tasarea omătului şi de furnizare a energiei electrice. În tot acest timp am mizat şi pe atragerea unui investitor, care să accepte încheierea unui contract în parteneriat public-privat. Promisiuni au fost, însă cei interesaşi au plecat şi nu s-au mai întors”, afirmă primarul comunei Perişani, Ion Sandu.
Promovarea turismului, o prioritate pentru administraţia locală

În toamna anului trecut s-a finalizat Centrul de informare turistică din comună. Scopul proiectului a fost acela de promovare a potenţialului turistic zonal, crescând astfel atractivitatea zonei respective, prin crearea unei baze de date care să includă structurile de primire turistică locale, obiectivele turistice din zona vizată, evenimentele cultural-artistice, serbările folclorice, etc., toate acestea prin acţiuni de promovare şi informare, care vor avea loc în cadrul acestui proiect. Locaţia obiectivului a fost stabilită pe insula amenajată artificial de conducerea administraţiei locale Perişani, pe cursul pârâului Băiaşu. Potrivit primarului localităţii, Ion Sandu, aceasta este o premieră naţională, întrucât aici va funcţiona şi un muzeu în aer liber, cu o impresionantă colecţie de sculpturi în piatră realizate de mâna omului în ultimii 2000 de ani, de pe vremea dacilor.

Insula artificială, o idee excentrică pusă în practică de primar

Accesul pe insulă se face pe un pod betonat, amenajat cu traverse şi balustrade din lemn. Aici se vor distribui hărţi şi pliante cu puncte de reper precise pentru căile de acces în zonele dorite, care vor prezenta aspecte şi particularităţi din Ţara Loviştei, dar şi trasee montane în Masivul Cozia: „Am hotărât ca această locaţie să fie amplasată pe această insuliţă, pe care am amenajat-o sub formă de corabie. Locaţia este în maximă siguranţă, zidul de susţinere are o lăţime de 4 metri pe un metru, fiind băgat în beton şi încastrat în stâncă. Eu întotdeauna am mers pe ideea că, dacă nu rişti nu câştigi, sau dacă nu faci lucruri trăsnite, nimic nu are importanţă. Ca să te evidenţiezi trebuie să faci ceva trăsnit, şi acest aspect mă caracterizează. Centrul de informare şi promovare a turismului este finalizat. La jumătatea insulei voi amenaja un mic muzeu în aer liber, unde vor fi expune pietrele pe care le tot strâng de foarte multă vreme, dovezi pe care le găsesc în zonă, lucruri foarte interesante, pietre inscripţionate cu scriere slava şi slavonă. Toate acestea vor avea loc de cinste pe această insulă, fiecare fiind inscripţionate cu datarea şi ce anume reprezintă. O dată cu finalizarea lucrărilor la insulă vor apărea şi lucrurile de efect. Vreau să împrejmuiesc partea gabioanelor după ce le betonez cu o mână curentă din lemn, care va da impresia că urci pe o punte de vas. Pentru deschiderea muzeului în are liber, în momentul de faţă se lucrează la documentaţia de obţinere a avizului de la Ministerul Culturii. Am vorbit la Muzeul Huniazilor, la Muzeul Bruchental şi la Muzeul Astra şi am stabilit să încheiem protocoale de colaborare cu ei, pentru că aşa se cere, ca să putem deschide muzeul. Partea de obiecte de muzeu va fi expusă la Centrul de Informare Turistică, iar partea cealaltă, pe care o avem noi ca obiecte istorice, vor fi amplasate în aer liber, pe insulă. Am aprobat un regulament de funcţionare a colecţiei în Consiliul Local şi mai avem nevoie doar de un protocol şi de autorizarea colecţiei publice. Ceea ce vreau să fac în viitorul mandat, pe linie de turism, o să surprindă pe multă lume. În primul rând, tot ce se va construi în localitate se va face cu gust, din piatră şi lemn specific zonei. Ce mă bucură este faptul că cetăţenii au înţeles acest lucru, iar, prin modificările pe care le aduc în gospodării pun în valoare piatra şi lemnul, şi cu acest fapt mă mândresc”, a mai declarat primarul.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.