Eforturile primarului Ion Sandu pentru a da o nouă faţă localităţii Perişani sunt răsplătite cu rezultate vizibile. Încă din anul 2004, de când a devenit primar, acesta a iniţiat câteva proiecte menite să îmbunătăţească viaţa consătenilor. Nemulţumirile primarului au fost în special legate de infrastructura rutieră, deoarece, în comună, foştii administrator locali nu au reuşit nici măcar să toarne un metru de asfalt. Liberalul Ion Sandu a transformat însă localitatea într-un adevărat şantier, având în prezent numeroase proiecte în desfăşurare.
Proiecte numeroase în derulare
Când vine vorba de comuna pe care o gospodăreşte, liberalul Ion Sandu este foarte exigent. Acesta are numeroase obiective în curs de realizare, pe care doreşte să le ducă la bun sfârşit. Dacă totul decurge conform calculelor sale, la finalul anului viitor, se va putea lăuda cu alte câteva noi investiţii în infrastructură. Una dintre acestea vizează asfaltarea drumului Perişani – Mlăceni, pe o lungime de 4 kilometri, şi a DC 4 Spinu – Podeni, pe o lungime de 2 kilometri. Pentru această investiţie are nevoie de 1,5 milioane de euro. A doua vizează o extindere a alimentării cu apă în satul Poiana, de 9 kilometri. Proiectul are o valoare de un milion de euro, bani pe care primarul speră să-i obţină prin OG 28. Tot la pachet cu această sumă şi pe acelaşi program, liberalul îşi doreşte şi asfaltarea uliţelor din Mlăceni, care însumează 5 kilometri. Proiecte propuse pentru finalizare în anul 2013 vor fi şi baza sportivă din satul Mlăceni, montarea noii instalaţii de schi, darea în funcţiune a căminului cultural din centrul comunei şi, nu în ultimul rând, amenajarea prin exterior a sediului primăriei.
Alimentare cu apă în toată comuna
În perioada mandatelor sale a reuşit să introducă alimentarea cu apă pe o suprafaţă de 23 de kilometri, care adăposteşte 5 sate. Deşi nu a reuşit să introducă sistemul de canalizare, primarul Sandu susţine că a depus numeroase proiecte în acest sens, pe care le-a pierdut însă, din cauza ghinionului, dar şi a lipsei de interes din partea politicului de la guvernare, cu care nu corespunde, neavând aceeaşi „culoare”: „În toţi aceşti ani am promovat şi finalizat o investiţie pe SAPARD, de alimentare cu apă a 5 sate din comună, pe o distanţă de 15,7 kilometri. După finalizare am extins reţeaua respectivă la încă trei sate ale comunei, cu încă 7 kilometri de reţea, cu fonduri din bugetul local. Comuna Perişani beneficiază de o reţea de alimentare cu apă de 23 de kilometri.”, a precizat primarul.
Proiect de canalizare de 100 de miliarde de lei vechi
După ultima informare primită de la Ministerul Dezvoltării, proiectul de canalizare are undă verde pentru finanţare. Dacă acest lucru va fi dus la îndeplinire, toţi cetăţenii vor beneficia de canalizare.
Comuna Perişani nu are canalizare. Proiectul care i-a dat cele mai mari bătăi de cap primarului poate fi considerat cel prin care cetăţenii pot beneficia de canalizare. După nenumărate încercări eşuate de a obţine finanţare prin diverse programe, iată că primarul Ion Sandu a mai primit o promisiune că va fi inclus pe cea mai recentă listă de investiţii pentru canalizare: „Nu avem canalizare, dar, în schimb, am depus de trei ori proiecte de canalizare, prima dată prin Măsura 3.2.2. a PNDR, proiectul a fost declarat eligibil, dar am fost depunctaţi cu 10 puncte pentru că ne-am permis şi am mai avut două proiecte finanţate prin fonduri europene şi o localitate nu are voie să beneficieze de asta. Din acest motiv, proiectul nostru a fost reportat la finanţare pentru o dată ulterioară, când se va putea intra la o finanţare cu punctele pe care le-am obţinut noi. Mi s-a spus din partea specialiştilor de acolo că avem unul dintre cele mai bune proiecte din judeţ, printre cele 57 depuse. Am încercat să-l redepun la Fondul de Mediu, dar acolo, din cauza faptului că nu am trecut o cotă de cofinanţare mare, nu am obţinut un punctaj maxim. Am văzut că au existat comune care au depus proiecte cu o cotă de cofinanţare de până la 90% şi nu le-au fost aprobate. Ştiind ce implică acest lucru, m-am gândit că nu avea rost să trec o cofinanţare atât de mare, deoarece era aproape imposibil de realizat proiectul, din lipsă de fonduri proprii. M-am gândit astfel să trec o cofinanţare de 10%, care însemna cam 10 miliarde de lei vechi din valoarea totală. Mi s-a părut destul de mult să aduc aceşti bani printr-un împrumut bancar sau din altă parte pe o vreme de ape tulburi, când politicul îşi face treaba în administraţiile locale şi centrale. L-am redepus a treia oară prin programul PNDI, iniţiat de Elena Udrea, dar fără rezultat. Ultima informare este că suntem prinşi pe ultima listă de investiţii noi ale judeţului cu cea mai mare sumă la canalizare, 10,57 milioane de le.”, a adăugat primarul Sandu.
Pârtia de schi, investiţie blocată din lipsa fondurilor
Deoarece comuna Perişani se poate lăuda cu o poziţie favorabilă pentru turism, aflată la poalele celor două masive, Cozia şi Făgăraş, primarul Ion Sandu şi-a propus să valorifice acest lucru în scopuri turistice, dar pentru asta are nevoie de fonduri. Atât pârtia, cât şi localitatea Perişani sunt introduse în proiectul de popularizare intitulat „Schi în România”, depus la Ministerul Turismului. Pârtia Dalia are o lungime de 800 de metri şi o lăţime de 100 de metri, înclinaţia de 40 de grade şi este la o altitudine de 1.100 de metri, dar aceste condiţii nu sunt suficiente pentru ca localitatea să devină destinaţie turistică.
Pentru pârtia de schi din Perişani s-a achiziţionat din Austria, în toamna anului trecut, un sistem de teleschi modern. Deocamdată, această investiţie achiziţionată din bugetul local, în valoare de 37.000 de euro fără TVA, stă în curtea primăriei. Din păcate, sistemul nu a putut fi montat, deoarece primarul avea nevoie de o sumă substanţială pentru acest serviciu. „Preşedintele Ion Cîlea ne-a promis că vine la Perişani şi, împreună, trebuie să găsim o soluţie de finanţare în vederea instalării acestui echipament de schi modern, care în acest moment stă în curtea primăriei. Dacă nu-l montăm, este păcat de investiţie. Din păcate, acum câtva timp, Ion Cîlea mi-a transmis într-una dintre şedinţele de consiliu că nu mai are bani să îmi dea pentru această investiţie.”, a declarat Ion Sandu. Primarul susţine că sistemul de teleschi va fi montat cu siguranţă în următoarea perioadă cu bani de la bugetul local, chiar dacă nu va primi nici un sprijin financiar: „Am încheiat deja un contract cu o firmă specializată în pârtii de schi, pentru a-mi face un proiect de montare a instalaţiei de teleschi. Anul acesta voi instala şi echipamentul, necondiţionat. Proiectul ne costă 10.000 de lei, în aceşti bani fiind incluse proiectul şi documentele necesare pentru a obţine autorizaţia ISCIR. Toţi banii pe care îi avem alocaţi pentru pârtia de schi anul acesta sunt 70.000 de lei şi sper că îmi rămân şi pentru montaj.”, a mai adăugat Ion Sandu.
Toate şcolile, reabilitate
În şcolile din comuna Perişani învaţă aproximativ 400 de elevi, o cifră foarte mare, raportată la numărul de locuitori. În acest sens, primarul Sandu a făcut toate demersurile necesare pentru ca şcolile să funcţioneze corespunzător. Potrivit acestuia, comuna Perişani are patru şcoli, dintre care doar una nu mai funcţionează la capacitate maximă: „Prin hotărârea mea şi a Consiliului Local, am decis că nu mai are rost să cheltuim banii degeaba şi am comasat o şcoală de centru. Şcoala de centru se află lângă baza sportivă şi funcţionează cu aproape jumătate dintre elevii din comună. În Perişani se află 400 de şcolari şi preşcolari, un număr deosebit de mare raportat la populaţia localităţii, de 2.222 de persoane. La toate şcolile din comună, în perioada 2008-2010 s-au făcut lucrări de reabilitare şi modernizare, mai exact de refacere a clădirii pe exterior şi interior, dar şi amplasarea unui nou parchet din lemn masiv. Am reuşit să construim grupuri sanitare încorporate cu apă curentă, am introdus centrale termice, avem laboratoare de informatică cu 15-20 de calculatoare de ultimă generaţie şi cu internet. Avem centru de informare, bibliotecă şi biblionet. Am achiziţionat mobilier nou acum patru ani, din lemn stratificat, care poate avea o durabilitate destul de mare. La fiecare şcoală există canalizare, cu fosă septică separată.”, a adăugat primarul Sandu.