Sunteţi aici: Pagina principală // Social

Pensionarii valceni salvati de imprumuturi

pensionariZilele friguroase, dar şi banii tot mai puţini înmulţesc numărul pensionarilor care apelează la împrumuturile acordate de către Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Vâlcea.

Tot mai mulţi vâlceni care au pensii de până la 600 de lei se îndreaptă către CARP, aici găsind singura soluţie pentru a-şi plăti facturile la diferite utilităţi sau pentru a-şi achiziţiona lemne pentru iarnă sau medicamente. Dacă în decursul anului trecut se împrumutaseră 13.235 vâlceni, anul acesta, numai până în momentul de faţă, numărul celor care au apelat la această soluţie a ajuns la 10.874.

Mare afluenţă la împrumuturi

În această perioadă, în care frigul şi-a făcut apariţia, iar ajutoarele sunt din ce în ce mai puţine, persoanele care se descurcă cel mai greu sunt pensionarii. Aceştia se văd în imposibilitatea ca dintr-o pensie de maxim 600 de lei să îşi plătească facturile, medicamentele, alimentele sau lemnele pentru foc. Motiv pentru care tot mai mulţi vâlceni apelează la ajutorul oferit de către CARP Vâlcea prin acordarea unui împrumut. În această perioadă, cozile sunt în permanenţă îngroşate de către astfel de persoane, care nu văd altă soluţie pentru a supravieţui. “Am venit pentru un împrumut pentru a-mi plăti medicamentele, pentru că dintr-o pensie de 360 de lei nu îmi pot permite. Nu-mi ajung banii şi pentru altceva”, ne-a spus o pensionară.

O altă persoană ne-a spus că este jignitor că după atâţia ani de muncă au ajuns să apeleze la împrumut: “E jignitor situaţia în care suntem puşi. Am venit să mă împrumut pentru lemne de foc. Asta este singura şansă pentru a-mi asigura căldura, întrucât la pensiile noastre mici nu mi-aş fi permis fără acest împrumut”.

Doar 700 de norocoşi

Dacă a crescut numărul celor care se împrumută, nu acelaşi lucru se poate spune despre membrii CARP Vâlcea, care primesc anual ajutoare material. În acest an, nu toţi dintre cei care au avut pensii mai mici de 600 de lei au beneficiat de acest ajutor, din cauza sumei mult prea mici acordate pentru cei peste 16.000 de pensionari care se încadrează în această categorie. Astfel, în 2009 numai 700 dintre ei au beneficiat de ajutoare cuprinse între 30 şi 50 de lei. “S-au creat multe nemulţumiri în rândul pensionarilor şi ni s-au adus foarte multe jigniri. Ni s-a reproşat că am dat aceste ajutoare pe ochi frumoşi, lucru pe care nu ni-l putem permite cu o categorie socială dată la o parte de toţi”, a spus Grigore Răban, preşedintele CARP Vâlcea.

Se refuză ajutorul material

Pentru ca situaţia de anul acesta să nu se mai repete şi pe viitor, preşedintele CARP Vâlcea a iniţiat o adresă către Ministerul Muncii, prin intermediul căreia a solicitat anularea prevederilor conform cărora de acest ajutor material foarte mic beneficiază numai cei cu pensii sub 600 de lei. “Noi, dacă mai primim astfel de sume la anul, le vom restitui. Nu vrem să mai vedem oamenii încăierându-se. O sumă atât de mică, respective 33.000 lei, nu îi poate cuprinde pe toţi cei peste 16.000 de pensionari”, a încheiat Grigore Răban.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.