Şcolile au fost reabilitate
Administraţia locală a comunei Tomşani se poate mândri cu numeroase proiecte finalizate, printre care modernizarea şcolilor, considerând că este necesar ca elevii să beneficieze de aceste facilităţi, pentru a nu fi nevoiţi să meargă în oraş să studieze: „Avem două şcoli pe raza comunei şi am avut întotdeauna în vedere ca acestea să funcţioneze în mod corespunzător. Tocmai din acest motiv, ambele au suferit lucrări de reabilitare şi de igienizare în fiecare vacanţă. Pentru modernizarea şcolilor am primit mai multe proiecte: unul a fost pe calculatoare, altul cu Ministerul Învăţământului la şcolile din Tomşani şi Foleşti, iar prin Banca Mondială am avut un proiect pentru şcoala de la Tomşani, care s-a realizat în 11 luni. Într-un an calendaristic, copiii au intrat astfel să înveţe din şcoala veche în cea nouă.”, a mai precizat pesedistul. Şi în privinţa grădiniţelor, primarul a făcut demersurile necesare pentru ca micuţii să îşi desfăşoare activitatea în condiţii moderne: „În Tomşani avem şi trei grădiniţe, în satul Bogdăneşti, Tomşani şi Foleştii de Sus şi toate au suferit lucrări de reabilitare.”, a adăugat primarul.
Două baze sportive în localitate
Primarul comunei Tomşani este un iubitor al fotbalului de calitate, iar acest lucru se vede nu numai din cauza faptului că există două echipe de fotbal care activează la nivel de comună, ci şi prin prisma atenţiei acordate amenajării a două baze sportive moderne, care să găzduiască meciurile mult-aşteptate de localnici. Sportul este foarte bine reprezentat în localitate, acest lucru observându-se pe stadionul din Tomşani, unde la fiecare meci disputat de echipa „Unirea Tomşani” numeroşi localnici de diferite vârste vin să-şi susţină favoriţii: „În ceea ce priveşte sportul pot să vă spun că la nivelul comunei fiinţează două echipe de fotbal care activează la nivelul Ligii a V-a. Avem foarte bine reprezentat sportul în localitate şi ne mândrim cu acest fapt şi cu rezultatele meritorii obţinute. Acordăm o atenţie deosebită sportului.”, a precizat primarul.
Dumitru Pearcu se mândreşte cu cele două baze sportive pe care le-a modernizat treptat, cu bani de la bugetul local: „Terenurile de sport le modernizam cu finanţare din fonduri proprii. Lucrez acum la tribunele terenului de sport de la Tomşani, acolo am făcut şi vestiare. A doua bază se află la Foleşti. Avem şi un sponsor al echipei, de la care am primit echipament în fiecare an, mingi, mijloc de transport (un autocar). Este vorba de SC AsTrans SRL, domnul Şoavă fiind originar de aici, din Tomşani. Întotdeauna, am găsit sprijin şi susţinere financiară din partea dumnealui.”, a adăugat primarul Pearcu.
Obiective uşor de realizat în următorul mandat
Primarul Dumitru Pearcu susţine că este mulţumit de realizările pe care le-a avut pe parcursul celor 22 de ani cât a fost în fruntea administraţiei locale a comunei. Social-democratul se gândeşte că obiectivele cele mai îndrăzneţe au fost deja atinse, „ce a fost greu a trecut”, iar în următorul mandat are în vedere finalizarea infrastructurii rutiere şi construirea sediului primăriei: „Cu alte cuvinte, eu sunt mulţumit de cât s-a făcut în ultima perioadă în comuna Tomşani şi cred că şi cetăţenii sunt mulţumiţi. Pentru mandatul următor sunt probleme mult mai simple care se vor face, şi anume terminarea asfaltării comunei 100 %, drumurile sunt pregătite, căminul Foleştii de Jos, dar şi puntea de la Băltăţeni, care este o necesitate pentru cetăţenii din sat, indiferent de situaţie. De săptămâna viitoare ne apucăm de lucrare şi de sediul primăriei, pentru care am proiectul şi-l voi pune în practică”. În timp ce majoritatea primarilor se plâng de lipsa banilor, prim-gospodarul din Tomşani are în derulare numeroase proiecte, pe care le-a demarat cu bani din bugetul local: „Am foarte multe lucrări şi aş putea să finalizez toate urgenţele. Bani am, chiar din bugetul local, chiar TVA-ul pentru proiectul pe Măsura 3.2.2. mi l-am plătit din bugetul local, nu am făcut împrumut la bănci. Primăria Tomşani nu are datorii şi nici restanţe şi, la ultima tranşă, toţi banii pe care îi plătisem din bugetul local acum îi am şi pot să-i folosesc. La lucrarea de ap[ – canal, TVA-ul a fost de 18 miliarde, iar eu i-am avut din buget şi i-am plătit, iar acum mi-au venit pe segmentul dezvoltare în bugetul local.”, a mai precizat primarul.
„Munca de primar este dificilă”
Deşi se află la al cincilea mandat la cârma administraţiei locale din Tomşani, primarul Dumitru Pearcu susţine că munca de primar nu este una tocmai uşoară, că trebuie să pui pe primul loc cetăţeanul, şi varianta cea mai bună pentru el este să fie în permanenţă la dispoziţia lui: „Munca de primar este destul de dificilă, eu am posibilitatea să măresc impozitele locale până la 50% plus inflaţia, din 1999 până acum, dar totdeauna am pus numai inflaţia, iar între alte localităţi taxele şi impozitele locale sunt diferenţiate. Într-o comună vecină, la o casă de 100 de metri pătraţi este 100 de lei impozitul, în timp ce la mine este 48 de lei. Avantajul este că mi-am refăcut PUG-ul, mi-am mărit intravilanul, iar acolo unde este teren construibil, nu cu probleme, s-au făcut studii geo. Aici este o formulă matematică, dar Tomşaniul este o comună mare, este mărimea intravilanului care mă ajută şi mai este şi gradul de absorbţie mare a taxelor. Aici, în privinţa colectării mergem cu o absorbţia către maxim.”, a precizat Dumitru Pearcu.
Primarul îşi face campanie în fiecare zi
Încă de când a preluat frâiele administraţiei locale, primarul Pearcu şi-a făcut campanie în fiecare zi, prin proiectele finalizate pe raza comunei şi prin modul în care a ştiut să-şi apropie oamenii care l-au susţinut mandat după mandat: „Trebuie să te dăruieşti comunităţii, trebuie să sacrifici din timpul liber, dacă ţi-ai dorit să fii primar. Arată că îţi doreşti, iar campania nu se face în lunile acestea, se face tot timpul şi în funcţie de posibilităţi, dar şi cu multă muncă.”, a concluzionat Dumitru Pearcu.
Şi bisericile au fost reabilitate
În cei 22 de ani de administraţie locală, primarul Pearcu îşi cunoaşte comuna „ca-n palmă” şi ştie cu prisosinţă care sunt necesităţile localnicilor. O atenţie cel puţin atât de mare precum în cazul şcolilor a acordat-o şi locaşelor de cult. Pe raza localităţii se află nouă biserici, pentru care a încercat de fiecare dată când a fost nevoie să prevadă bani în bugetul local, pentru reabilitarea acestora „Întotdeauna, am acordat o importanţă deosebită celor nouă biserici din comună. Am fost alături de preoţi şi le-am sărit în sprijin cu tot ce a fost nevoie pentru a-şi desfăşura activitatea în condiţii normale. Bisericile sunt foarte frumoase şi tot timpul, împreună cu Consiliul Local, am fost receptivi în limita posibilităţilor noastre la problemele acestea. Am făcut tot ce este posibil, deoarece conştientizam cât de importante sunt aceste locaşe de cult pentru localnici.”, a adăugat Pearcu.