Bisericile, în atenţia primarului
În cei 20 de ani de administraţie locală, primarul Drăghici îşi cunoaşte comuna „ca-n palmă” şi ştie exact care sunt necesităţile localnicilor. O atenţie cel puţin atât de mare precum în cazul şcolilor a acordat-o şi locaşelor de cult. În localitate se afla patru biserici, pentru reabilitarea cărora a încercat de fiecare dată când a fost nevoie să prevadă bani din bugetul local. Cert este că primarul a avut întotdeauna o vocaţie pentru religie care, o dată cu trecerea timpului, s-a transmis la cei doi fii ai săi: „Întotdeauna, am acordat o importanţă deosebită celor patru biserici din comună, am fost alături de preoţi şi le-am sărit în sprijin cu tot ce a fost nevoie pentru a-şi desfăşura activitatea în condiţii normale. Cei doi fii ai mei sunt preoţi şi poate şi de aceea am fost mai apropiat locaşelor de cult.”, a mai precizat Gheorghe Drăghici. Cei doi fii ai primarului au parohii în comuna Cernişoara, respectiv Copăceni.
Staţie de reciclare a deşeurilor menajere
Proiectul ar putea aduna 77 de localităţi ale judeţului, de unde vor fi selectate deşeurile.
Poate unul dintre cele mai importante proiecte în derulare ale primarului Drăghici este construirea unei staţii de reciclare a deşeurilor: „Toate proiectele sunt importante pentru locuitorii acestei comune, dar pot spune că cel mai măreţ, dar şi îndrăzneţ, este staţia de reciclare a deşeurilor menajere. Am întocmit un dosar pentru ca în satul Cuieni, Punct Olteanca, la trei kilometri de locuinţele săteşti, să se construiască o astfel de staţie cu toate dotările, inclusiv sediu. Am trimis dosarul la Bucureşti, am cerut toate avizele de funcţionare şi construire a unui astfel de obiectiv, s-a demarat licitaţia, iar în acest moment aşteptam timp de 15 zile contestarea, pentru ca apoi să demarăm lucrările. Am inclus în proiect şi asfaltarea drumului care duce la staţie. Valoarea proiectului este de 25 de milioane de euro şi va asigura strângerea deşeurilor pentru jumătate din judeţ.”, a mai declarat primarul. În ultima perioadă, Gheorghe Drăghici este preocupat de prelungirea drumului care duce la fabrica de reciclare, distanţa în plus fiind de doi kilometri, iar fondurile pentru asfaltare sunt asigurate prin hotărâre de Guvern. Totodată, achiziţionarea terenului (locul de amplasare a staţiei) este trecută pe Ordonanţa 7. Până la această dată, dosarul a acumulat cel puţin 70 de puncte: „Important este că nu există obstacole în aprobarea acestui proiect, cu atât mai mult cu cât vizează angajarea a cel puţin 100 de oameni. Investiţia se ridică la circa 34 de milioane de euro şi presupune crearea, în primă fază, a cel puţin 120 de noi locuri de muncă. Nu afectează mediul înconjurător şi aduce numai beneficii comunităţii noastre. Fabrica pe care o vom face la Roeşti va deservi 77 de localităţi vâlcene, printre care se numără şi comuna noastră, ceea ce înseamnă că în aceste zone albiile râurilor şi pâraielor nu vor mai fi sufocate de gunoaie, iar gradul de poluare va fi redus foarte mult”. În plus, fabrica poate produce şi energie electrică, prin mărirea capacităţii instalaţiei de biogaz. Aceasta nu este singura modalitate prin care Primăria Roeşti îşi propune să devină producător de energie electrică. Un alt proiect al administraţiei locale vizează achiziţia a cel puţin o mie de panouri solare. „În legătură cu acest subiect pot să vă spun că s-au făcut studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic. Următorul pas este formularea cererii de finanţare. Există un program destul de complex în care am putea fi incluşi cu această investiţie. Uniunea Europeană asigură 98 la sută din costuri, adică în jur de 1,5 milioane de euro, dar trebuie să participăm şi noi cu 2%. Nu mă las până nu văd şi acest proiect pus în practică, pentru că m-am săturat să plătesc câte 2-300 de milioane de lei lunar pentru curentul electric pe care îl consumăm fie cu iluminatul public, fie cu staţiile de pompare sau cu alte servicii publice de care nu ne putem lipsi. În prezent, avem 130 de gospodarii care au ales această metodă, a panourilor solare”.
Bază sportivă modernă… cu piscină
Cert este faptul că primarul Gheorghe Drăghici este un pasionat al sportului şi a încercat de fiecare dată să le vină în sprijin tinerilor din comună, susţinând cu bani de la bugetul local o echipă care activează la nivelul Ligii a 5-a. Astăzi, comuna Roeşti are o bază sportivă modernă, cu vestiare, dar şi cu o piscină de care se pot bucura localnicii în zilele însorite de vară.