Sunteţi aici: Pagina principală // Actualitate

Pe scurt din Orlesti

Bază sportivă modernă la Orleşti
Primarul comunei Orleşti este şi un mare iubitor al fotbalului de calitate, iar acest lucru se vede nu numai din faptul că există două echipe de fotbal care activează la nivel de comună, ci şi prin prisma amenajării unei baze sportive ultramoderne, care să găzduiască meciurile mult-aşteptate de localnici. Sportul este foarte bine reprezentat în localitate, acest lucru observându-se pe stadionul din Orleşti, unde în fiecare zi vin numeroşi tineri, dar mai ales femei de diferite vârste, să facă sport: „În ceea ce priveşte sportul, pot să vă spun că la nivelul comunei activează două echipe de fotbal, una la nivelul Ligii a IV-a şi cea de-a doua la nivelul Ligii a V-a. Avem foarte bine reprezentat sportul în localitate şi ne mândrim cu acest fapt, dar şi cu rezultatele meritorii obţinute. Acordăm o atenţie deosebită sportului şi dacă vreţi să vă faceţi o imagine, aflaţi că la orele serii sunt foarte mulţi tineri care aleargă sau joacă fotbal, vin şi domnişoare sau doamne şi pentru o jumătate de oră sau o oră fac exerciţii fizice pe pista din jurul stadionului. Sunt foarte mulţumit şi împăcat cu acest stadion. Cât merg eu prin ţară am observat că un teren ca al nostru creează emulaţie şi alte manifestări care conduc exact spre acea minte sănătoasă într-un corp sănătos şi de aceea a trebuit să avem şi noi unul pentru orleştenii noştri.”, a precizat primarul. Constantin Cârstina se mândreşte cu baza sportivă care arată foarte bine, lucru observat chiar şi de echipele adverse cu care se confruntă pe teren propriu etapă de etapă, care au numai cuvinte de laudă la adresa administraţiei locale: „Avem o bază modernă şi, până să apară şi altele, mă mândresc că am fost primul care am rezolvat problema cu stadionul, şi laudele vin întotdeauna din partea echipei adverse, care joacă şi îşi dă seama de condiţiile în care au loc întrecerile sportive, condiţii care ar trebui să fie peste tot. Este o mândrie pentru comună.”, a mai spus Constantin Cârstina.
Şcoli şi grădiniţe moderne
Unul dintre obiectivele prioritare ale primarului Cârstina a fost cel legat de învăţământ, atât cel şcolar, cât şi cel preşcolar. Acesta a acordat o atenţie deosebită copiilor deoarece soţia sa, fiind cadru didactic, l-a îndrumat în această direcţie. În momentul de faţă, orleştenii beneficiază de şcoli moderne, dotate cu aparatura necesară desfăşurării în condiţii optime a activităţilor de învăţământ: „Când am intrat în administraţia publică locală, soţia mea, fiind cadru didactic, mi-a sugerat două lucruri – să am grijă de şcoală şi de oameni. Eu cred că am reuşit, după cum aţi văzut. M-am chinuit foarte mult să le aduc pe toate la nivelul la care sunt, pentru că le-am luat, practic, de la zero. Copiii din Orleşti învaţă acum în condiţii normale, cum ar trebui să fie în 2012, şi cam aşa aş dori să fie în toată România, condiţii decente, iar ei să nu aibă altă grijă decât să înveţe. A fost o muncă titanică şi încă mai este de lucru. Nu sunt încă mulţumit, dar sper că, împreună cu profesorii şi conducerea şcolii, copilul din Orleşti sau de unde mai vine să simtă că este protejat, iar lui să-i rămână doar datoria normală, potrivit statutului său, aceea de a învăţa carte.”, a spus primarul din Orleşti.
Şi în privinţa grădiniţei, primarul a făcut demersurile necesare pentru ca micuţii să îşi desfăşoare activitatea în condiţii moderne, demne de o comună occidentală. Potrivit acestuia, a fost reabilitată grădiniţa cu program prelungit din satul Silea printr-un proiect realizat cu bani de la Ministerul Muncii şi Familiei, care a fost inaugurată în 2011: „Mi-am propus să creez toate condiţiile necesare, de la preşcolari, şcoala primară, până la gimnaziu. Am dorit să le creăm condiţii şi acest lucru înseamnă că ne ocupăm aşa cum trebuie de învăţământul de toate categoriile din Orleşti. Aş menţiona că aceste lucruri s-au realizat fără sprijin şi doar din fondurile bugetului local. Nu ne-a dat nimeni nimic gratis, am rezolvat problemele comunei prin forţe proprii şi prin această mană cerească – fondurile europene. Am continuat şi am finalizat grădiniţa cu program prelungit din satul Silea în care vin cu 15 copii. Grădiniţa s-a realizat cu bani de la Ministerul Muncii şi Familiei, având o valoare de 3 miliarde de lei vechi, fiind inaugurată anul trecut.”, a concluzionat primarul.
Dispensarul din Orleşti, dirijat de medicul Folea
Potrivit primarului comunei Orleşti, şi la dispensarul comunal s-au realizat lucrări de reabilitare şi modernizare, dar omul „care sfinţeşte locul”, în acest caz, este medicul Gheorghe Folea, coleg de partid cu primarul din Orleşti şi actual consilier judeţean: „Dispensarul este modern, într-adevăr. Acolo este şi un medic de excepţie, Gheorghe Folea, care se implică în activitate şi chiar suntem foarte mulţumiţi de serviciile medicale care se efectuează. Acum mai intervine şi criza prin care trecem, iar sistemul sanitar este şi el văduvit, dar încercăm să fie primit cetăţeanul într-un spaţiu modernizat. Noi n-am beneficiat nici aici de fonduri să facem sedii impunătoare, iar activitatea din incinta lor să lipsească cu desăvârşire. Prin activitatea sanitară care se desfăşoară consider că este un pas mare în comparaţie cu anii trecuţi.”, a concluzionat primarul comunei Orleşti.
În viitor, iluminat public bazat pe energie solară
În privinţa iluminatului public, primarul susţine că a depus un proiect bazat pe celule fotovoltaice care a fost eligibil, dar, din lipsă de fonduri, acest demers va fi amânat: „Pentru iluminatul public am depus un proiect la Ministerul Economiei şi Dezvoltării pentru celule fotovoltaice, care a fost eligibil, dar fără bani, pentru că la nivel de ţară s-au aprobat doar 12 proiecte din 1000 şi ceva şi noi eram pe poziţia 80. Acel proiect ar fi asigurat independenţa energetică în toată localitatea, însemnând iluminat public şi în cazul instituţiilor. Se baza pe energia solară. Mai sunt programe pe alte măsuri şi o să-l depunem iar, pentru că sunt costuri destul de mari. La capitolul ăsta mai avem de lucru.”, a precizat primarul din Orleşti.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.