Baze sportive moderne
• În Guşoeni, există patru terenuri de fotbal
Potrivit spuselor primarului, problemele cu care se confruntă comuna pe care o administrează sunt întâlnite în majoritatea localităţilor limitrofe. Acesta încurajează tinerii să rămână în comună prin crearea unor spaţii de recreere şi amenajarea unor baze sportive unde să se poată relaxa în timpul liber. Astfel, în comuna Guşoeni există patru terenuri de fotbal: două de dimensiuni standard şi două mini-terenuri. De asemenea, aici activează şi o echipă de fotbal înscrisă la nivelul Ligii a V-a în carul AJF Vâlcea, care se menţine în fruntea clasamentului: „Avem o echipă de fotbal foarte bună, la Liga a V-a. Am noroc cu fiul meu, care joacă şi fotbal la această grupare şi care se ocupă îndeaproape de aceasta. De trei ani încoace am reuşit să reînfiinţez echipa de fotbal „CS Guşoeni” pe care o susţinem financiar. De când am rămas primar în comună am reactivat formaţia de fotbal a localităţii care, cu mulţi ani în urmă era o echipă cu fotbalişti foarte cunoscuţi. În aceşti trei ani ne-am poziţionat, în special, în fruntea clasamentului.
Revigorarea sportului în localitate s-a realizat în ultimii trei ani şi prin lucrări de întreţinere şi reamenajare, acolo unde a fost necesar: „Am amenajat şi împrejmuit terenul de mini-fotbal din satul Valea Rudarilor şi pe cel din satul Burdăleşti. La unul dintre terenuri se lucrează şi la amenajarea vestiarelor, unde vor fi toate condiţiile necesare: duşuri, toalete, vestiare etc. Este nevoie de bani pentru a face toate lucrurile acestea, dar, având patru terenuri de fotbal, două mici şi două mari, eu cred că este un lucru încurajator pentru tineri.”, a adăugat primarul. Acesta mai susţine că nu s-a decis până acum dacă va înscrie echipa de fotbal la nivelul Ligii a IV-a începând cu noul sezon competiţional. Social-democratul susţine că acest lucru necesită atât eforturi financiare suplimentare, cât şi jucători profesionişti: „Noi suntem obişnuiţi să fim în fruntea clasamentului, iar dacă ne înscriem la Divizia D, atunci, pe lângă costuri suplimentare, ne trebuie şi jucători experimentaţi. Trebuie căutaţi aceşti fotbalişti şi nu ştim de pe unde să-i luăm.”, a precizat Nicolae Concioiu.
Obiective îndrăzneţe în noul mandat
Primarul şi-a propus, în următoarea perioadă, să reabiliteze atât dispensarul medical, cât şi şcoala din comună. Nicolae Concioiu susţine că şcoala nu a mai fost reabilitată din anul 1967 şi este necesar acest lucru deoarece în această clădire învaţă peste 100 de elevi: „Avem o singură şcoală în localitate care nu a suferit nici o investiţie de cel puţin 40 de ani. Se impune schimbarea acoperişului şi sper să găsesc în curând o sursă de finanţare în acest sens. Deşi suntem situaţi destul de aproape de Drăgăşani, avem peste 100 de elevi care învaţă aici şi trebuie să găsim un mod de a reabilita şcoala.”, a precizat primarul.
Tot în incinta şcolii, într-una dintre clase funcţionează şi grădiniţa din comună: „Nu avem grădiniţă, ea funcţionează într-una dintre clasele de la şcoală. O grădiniţă nouă cu program prelungit este cuprinsă în proiectul depus pe Măsura 3.2.2. a PNDR”.
La referendumul din 29 iulie, prezenţă mare la vot
Social-democratul Nicolae Concioiu susţine că la Guşoeni prezenţa la vot va fi una foarte mare, deoarece se bazează pe încrederea pe care cetăţenii o au în primarul lor: „După cum bine ştiţi, la alegerile locale, eu am avut o ieşire la vot de 85% şi am câştigat cu un procent de 92%. Oamenii au încredere în mine şi, de data aceasta, o să profit de acest lucru şi o să-i rog să iasă la vot. Legat de decizia pe care o vor lua, eu am convingerea că şi-au format o părere foarte clară despre ceea ce au de făcut.”, a specificat primarul.
Crearea de locuri de muncă, principalul obiectiv
În urmă cu o lună, primarul Nicolae Concioiu a venit în faţa cetăţenilor cu un program electoral bine pus la punct, care are drept scop îmbunătăţirea vieţii cetăţenilor din comuna Guşoeni: „Primul punct cu care am venit în 2012 este crearea de noi locuri de muncă, dar nu toate pârghiile ţin de mine, de administraţia locală, ci doar o parte. Eu voi face tot posibilul să încurajez şi să atrag investitori. Un prim pas este crearea de facilităţi: m-am concentrat pe infrastructură, să creăm condiţii – apă, canalizare, acoperirea semnalului de telefonie mobilă -, deoarece investitorii nu vor veni dacă nu avem aceste utilităţi. Mai dispunem şi de câteva spaţii pe care le putem pune la dispoziţie.”, a adăugat Concioiu.
Toate bisericile au fost reabilitate
Administraţia locală din Guşoeni a fost preocupată, în ultima perioadă, şi de amenajarea bisericilor din localitate. Pe teritoriul comunei Guşoeni se află patru biserici, două parohiale şi două complementare acestora. Primarul a ţinut să reabiliteze, în primul rând, Biserica Parohială Spârleni prin asfaltarea aleii de la intrarea în locaş, pe o lungime de 300 de metri, prin refacerea gardului deteriorat şi construirea unei porţi de intrare potrivite stilului. De asemenea, au fost curăţaţi pomii şi plantaţi alţi arbori: „O atenţie deosebită am acordat aleilor şi rigolelor. Tot din bugetul local am mai amenajat şi cele două biserici complementare, respectiv Biserica Sf. Nicolae din Guşoianca şi Biserica Sf. Paraschiva din Măgureni”.
Cămin cultural construit din temelii
În momentul de faţă se lucrează la reconstruirea unui cămin cultural lângă sediul Primăriei: „O investiţie foarte importantă considerăm că este construirea unui nou cămin cultural. Am avut un cămin vechi de o sută de ani, l-am demolat, am făcut expertizele necesare şi am observat că reabilitarea lui ar însemna o cheltuială mult mai mare decât reconstruirea. Avem un proiect depus, ni s-a comunicat că am fost luaţi în evidenţă, iar la deschiderea unei noi sesiuni de finanţare vor avea în vedere şi această lucrare.
Alimentarea cu apă, la stadiul de proiect
Social-democratul Nicolae Concioiu şi-a început noul mandat de primar al comunei Guşoeni cu gândul că va încerca să realizeze toate obiectivele incluse în programul cu care a candidat în 10 iunie. Pe lista sa de priorităţi se regăseşte şi proiectul privind introducerea reţelei de alimentare cu apă în localitate. Documentaţia în acest sens a fost întocmită încă de acum doi ani, fiind depusă pentru finanţare prin Măsura 3.2.2. a PNDR. Deşi nu a fost selectată în prima sesiune, Concioiu este convins că lucrurile se vor schimba în perioada următoare şi, până la finalul acestui mandat, locuitorii din Guşoeni vor beneficia de reţea la alimentare cu apă în toată comuna.
Numeroase proiecte pe lista de aşteptare
Una dintre marile dezamăgiri ale primarului Nicolae Concioiu este tărăgănarea proiectului integrat prin PNDR, depus pe Măsura 3.2.2., care cuprinde: alimentarea cu apă, canalizarea şi staţia de epurare, modernizare DC 85 Guşoianca, o grădiniţă cu program prelungit în satul Spârleni şi dotarea cu costume populare a ansamblului folcloric al Căminului cultural Guşoianca. Proiectul a fost declarat eligibil, dar a fost reportat: „Acest proiect este foarte important pentru cetăţeni. Dacă reuşim să obţinem finanţare, prin finalizarea acestuia, comuna va căpăta o altă înfăţişare. Toate proiectele pe care le-am implementat sunt menite să îmbunătăţească nivelul de trai al cetăţenilor şi să încurajeze tinerii să rămână sau să revină în localitate, peste ani.”, a mai precizat primarul.