Comuna Păuşeşti-Măglaşi este situată la jumătatea distanţei dintre Râmnicu Vâlcea şi oraşul Băile Olăneşti, la doar 10 kilometri de cele două destinaţii. Este o comună cu potenţial agricol, dar şi turistic, fiind condusă de primarul Alexandru Dediu, aflat la al doilea mandat. Dediu a ajuns la cârma administraţiei locale în anul 2008, reprezentând un partid mic, aflat în opoziţie. Faptul că făcea parte din PC, iar la putere se afla PDL l-a determinat să nu mai stea cu mâna întinsă pe la Consiliul Judeţean sau la Guvern. A întocmit proiecte şi a accesat fonduri europene, pentru a-şi putea aduce comuna pe care o administrează la standarde europene. A reuşit să obţină un proiect cu fonduri europene în valoare de 2,5 milioane de euro, care rezolva o mare parte din sistemul de alimentare cu apă şi canalizare, de pe teritoriul comunei: „Faptul că fac parte din PC şi în primul mandat am fost în opoziţie nu m-a avantajat deloc. Nu pot spune nici că mă dezavantajează acest aspect, dar, pentru mine şi, probabil, pentru mulţi alţi primari de comune, politica nu mai înseamnă astăzi mare lucru. Eu m-am bazat foarte mult pe întocmirea de proiecte şi chiar pot să afirm că m-am înţeles bine cu toată lumea şi am găsit înţelegere la Consiliul Judeţean, atunci când am avut nevoie”, declară primarul din Păuşeşti-Măglaşi.
Mandatul 2008-2012, plin de realizări
Primarul comunei Păuşeşti Măglaşi, Alexandru Dediu, s-a întrecut pe sine prin felul în care a reuşit să finalizeze aproape toate promisiunile făcute în mandatul 2008-2012. Acesta şi-a depăşit astfel cu mult programul cu care a venit în faţa localnicilor, în anul 2008. Obiectivele propuse atunci în programul său electoral erau bazate pe necesităţile stringente ale localităţii. Printre acestea se numără introducerea reţelei de alimentare cu gaze naturale pe o distanţă de 18 kilometri, iar pentru infrastructură au fost asfaltaţi 8 kilometri de drum. În Păuşeşti Măglaşi au fost finalizate în acea perioadă investiţiile de introducere a alimentării cu apă şi a sistemului de canalizare. Aceste obiective au fost realizate prin fonduri europene – Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, Măsura 3.2.2 -, valoarea proiectului fiind de 2,5 milioane de euro. Reţeaua de apă a fost introdusă pe o lungime de 7 kilometri, iar canalizarea pe 5 kilometri. De asemenea, au fost construite o staţie de alimentare cu apă şi una de epurare. De asemenea, în localitatea Păuşeşti Măglaşi a fost construit un pod din beton armat peste râul Olăneşti, în punctul Câmp, care ţine de satul Valea Cheii. Valoarea investiţiei a fost de 600.000 de lei, fondurile fiind de la bugetul local şi Consiliul Judeţean Vâlcea.
Până la finele mandatului, alimentare cu apă în toată comuna
Printre obiectivele pe care primarul vrea să le ducă la îndeplinire până în anul 2016 se regăsesc introducerea alimentării cu apă în toată localitatea; finalizarea grădiniţei cu program prelungit din centrul comunei, cu finanţare de la Ministerul Educaţiei; reabilitarea căminului cultural principal; modernizarea şcolii generale din centrul comunei, care va fi terminată în maximum două luni; reactualizarea Planului de Urbanism General; înfiinţarea unui cabinet stomatologic; reabilitarea Mânăstirii Sărăcineşti; construirea unei săli de sport, proiect depus şi declarat eligibil de Ministerul Educaţiei, dar şi reabilitarea dispensarului medical. Construcţia unui pod peste pârâul Cheia, în punctul Viezuri este, de asemenea, un obiectiv prioritar al primarului Dediu pentru anul 2014.
În prezent se lucrează la o extindere de 30 de kilometri de alimentare cu apă, un proiect finanţat prin OG 28: „Dintre cei 30 de kilometri, s-au realizat până în prezent cam 10 kilometri, din care am achitat 5 miliarde şi mai avem datorie încă 5. Altfel, trebuie să mai fac rost de bani pentru plata lucrărilor de introducere a reţelei de alimentare cu apă pe platforma industrială a comunei, unde îşi desfăşoară activitatea câteva firme importante, în frunte cu Sanovita. Sperăm să mai primim nişte fonduri în următoarea perioadă prin OG 28, altfel vom fi nevoiţi să oprim lucrările”, a mai spus primarul conservator.
Prin proiectul implementat pe măsura 3.2.2. cu fonduri europene, în comuna Păuşeşti Măglaşi s-a introdus sistemul de canalizare pe o distanţă de 5 kilometri şi s-a construit staţia de epurare. Pentru extindere, primarul are promisiuni de la operatorul regional Apavil, care şi-a asumat această investiţie o dată cu finalizarea sistemului de alimentare cu apă: „Pentru restul de canalizare avem promisiuni de la Apavil că o va realiza prin acel proiect european pe care l-au obţinut. Pe toată reţeaua de apă, Apavilul va veni cu canalizare”, a mai spus alesul PC.
Alexandru Dediu: „Aveam nevoie de o grădiniţă nouă”
Alexandu Dediu şi-a propus ca în acest mandat să mai construiască încă o grădiniţă cu program prelungit, obiectiv necesar localnicilor, datorită numărului mare de copii. Grădiniţa va avea două clase mari, cu o capacitate de aproximativ 40 de copii. Investiţia va avea o valoare de 687.000 de lei: „Este necesar un astfel de obiectiv, deoarece mulţi localnici au locurile de muncă în oraş şi nu au cu cine să-şi lase copiii. În plus, numărul populaţiei a crescut simţitor în ultima perioadă şi va fi nevoie de acest obiectiv”, a mai spus Dediu. Investiţia este finanţată cu fonduri de la Ministerul Educaţiei şi Banca Mondială, iar lucrările ar fost demarate în luna martie a anului 2013. Alexandru Dediu a realizat şi modernizarea grădiniţei deja existente din localitate. La această unitate de învăţământ s-a înlocuit vechea tâmplărie cu una din PVC cu geam termopan, au fost puse pardoselile şi instalaţia electrică, s-au efectuat zugrăveli interioare şi exterioare, s-au construit grupuri sanitare moderne şi s-a introdus încălzirea centrală.
Trei obiective majore vor fi inaugurate de „Sărbătoarea Teiului”
Anul acesta, de ziua Sfinţilor Petru şi Pavel, pe 29 iunie, localnicii din Păuşeşti Măglaşi vor petrece într-un mod aparte a VI-a ediţie a manifestării cultural-artistice „Sărbătoarea Teiului”. În localitate, acest eveniment este sărbătorit de o sută de ani. Manifestările aveau loc în trecut în satul Vlăduceni, în punctul „La Lacul Frumos”, unde odinioară era o pădure deasă de tei. Alexandru Dediu, primarul comunei, spune că, împreună cu administraţia locală a acestei localităţi, a ales să continue acest eveniment dedicat teiului, un arbore cunoscut încă din vremuri străvechi pentru efectele sale terapeutice. Anul trecut, evenimentul s-a desfăşurat la căminul cultural din localitate, pe o scenă amenajată în aer liber. La această dată, primarul Dediu va inaugura şi cele trei obiective pe care speră să le finalizeze fără probleme. Este vorba de grădiniţa cu program prelungit, şcoala de la centru, dar şi podul proaspăt construit peste pârâul Cheia.
Matilda Pascal Cojocăriţa şi Mihai Constantinescu, invitaţi de ziua comunei
Anul acesta, de „Sărbătoarea Teiului” vor urca pe scenă Matilda Pascal Cojocăriţa cu soţul şi fiul acesteia, Mihai Constantinescu, dar şi Mariana Ionescu. Vor fi reprezentaţii de balet, trupe de dans, precum şi Rapsodia Vâlceană, care îşi va da concursul prin melodii specifice zonei. Evenimentul va debuta începând cu ora 14.00 şi se va întinde până la miezul nopţii, când va avea loc focul de artificii: „Este o tradiţie pe care noi am încercat să o păstrăm în ultimii ani. De asemenea, îmi doresc să invit personalităţile care s-au născut în localitate şi care sunt plecate”, a mai declarat primarul Alexandru Dediu.
Ramona BĂLTEANU
Sunteţi aici: Pagina principală // Administraţie
Pausestiul, pe calea dezvoltarii turistice si a infrastructurii
Postaţi pe: |