În comuna Creţeni sunt acum în derulare patru mari proiecte, care, odată finalizate, vor schimba radical viaţa cetăţenilor. Este vorba de sistemul de canalizare, finalizat în proporţie de 30%, construirea unui Centru Multifuncţional de Servicii Sociale care va adăposti vârstnicii defavorizaţi din localitate, asfaltarea a trei kilometri de drumuri comunale, precum şi terminarea, până în toamna acestui an, a bazei sportive. Comuna este situată la 60 de kilometri de Râmnicu Vâlcea şi la doar 10 kilometri de municipiul Drăgăşani. Primarul Ion Spârleanu este deja la al treilea mandat consecutiv. Cariera sa în administraţia locală a început în anul 2002, cu funcţia de viceprimar. A rămas pe acest post până la alegerile locale din 2004, când a fost ales primar. Proiectele pe care a reuşit să le implementeze în comuna Creţeni l-au ajutat să primească încrederea cetăţenilor care i-au dat votul de fiecare dată.
Social-democratul a intrat în politică imediat după ’89 şi a rămas fidel PSD.
Ion Spârleanu: „Doar jumătate dintre gospodării s-au branşat la alimentarea cu apă”
Cel mai important proiect implementat de primarul Spârleanu este introducerea alimentării cu apă. Comuna Creţeni beneficiază de această utilitate în proporţie de 98%, dar numai jumătate dintre cele 1.200 de gospodării sunt deja branşate la sistemul de alimentare cu apă. Această utilitate a costat însă aproximativ 3,1 milioane de lei şi însumează 27 de kilometri de conductă: „În total, alimentarea cu apă, inclusiv extinderile care s-au efectuat pe parcurs, are o lungime de 27 de kilometri de conductă stradală. Comuna Creţeni are introdusă conducta de apă în 98% din localitate. Într-adevăr, 50% din populaţie nu este branşată, pe motiv că au fântâni şi că nu au nevoie de apă curentă. Noi am gândit că este bine să le oferim cetăţenilor libertatea de a alege. Într-o localitate europeană, trebuie să ai în primul rând apă şi canalizare.”, crede primarul comunei Creţeni, Ion Spârleanu.
Sistemul de alimentare cu apă şi canalizare va fi predat Apavilului
Primarul Ion Spârleanu a prezentat motivele pentru care va preda sistemul de alimentare cu apă societăţii Apavil. Speranţa unor investiţii din partea operatorului regional, precum şi sustenabilitatea sistemului de canalizare sunt doar câteva dintre motivele pentru care administraţia locală doreşte să externalizeze acest serviciu. În prezent, un metru cub de apă costă doar 2,5 lei, însă, o dată cu preluarea la Apavil, preţul s-ar dubla sau chiar tripla: „Nu am predat până acum sistemul de alimentare cu apă, deoarece, până în prezent, nu au venit să-l ia în primire. Acum, costul apei este de 2,5 lei metrul cub. Am făcut un contract cu societatea Apavil, ca să ne preia, deoarece ne-am gândit că, prin masterplanul judeţului, vom fi şi noi prinşi cu un proiect de extindere. Deocamdată, plătim acea cotizaţie, dar nu am beneficiat de nimic până în prezent. Trebuie să recunoaştem că nu avem oameni specializaţi şi,
în caz de intervenţii sau avarii, suntem depăşiţi. La canalizare va fi şi mai greu, deoarece primăria ar trebui să aibă oameni de specialitate şi utilajele necesare. Este greu pentru noi, intervenţiile pe care le facem acum le rezolvăm cu ajutorul fostului constructor, pe care l-am avut la alimentarea cu apă.”, a conchis primarul. Un alt motiv ar fi că, pe timp de secetă, localnicii vor avea probleme cu apa, cele trei puţuri fiind forate la doar 25 de metri: „Alimentare cu apă avem în toată comuna, dar, în caz de secetă, vom avea probleme. Pentru irigatul grădinilor vom fi nevoiţi să dăm oamenilor apă cu porţia, să-i programăm, pentru că, altfel, un putem face faţă. Cele trei puţuri un sunt forate la adâncime, ci la doar 25 de metri şi, pe timp de secetă mare, debitul începe să scadă. Apavilul poate veni cu utilaje, să sape ei un puţ la adâncime, care costă vreo 30-40.000 de euro.”, a mai adăugat primarul.
Canalizarea, finalizată în proporţie de 30%
Unul dintre proiectele la care se lucrează în prezent este şi sistemul de canalizare, de 12 kilometri, care se va realiza de-a lungul drumului judeţean. Primarul speră ca, până la finalul anului, să obţină finanţare, astfel încât lucrarea să fie terminată: „Pentru sistemul de canalizare, licitaţia s-a ţinut anul trecut, din totalul de 12 kilometri realizându-se aproximativ 4 kilometri. Decontarea se face conform situaţiei de lucrări, prin Consiliul Judeţean şi Ministerul Dezvoltării. Este un proiect de 40 de miliarde de lei vechi, finanţat prin OG 28. Lucrarea a fost demarată în urmă cu un an, cu fonduri proprii. Am folosit din bugetul local 7 miliarde de lei vechi, am mai primit încă 3 miliarde de la Guvern şi, în prezent, mai avem datorie către constructor 4 miliarde de lei vechi. Proiectul este pe 12 kilometri şi cuprinde canalizarea în partea centrală a comunei. Constructorul lucrează doar când este timpul bun, deoarece, altfel, s-ar dărâma malurile.”, a spus primarul social-democrat.
Trei proiecte de asfaltare pe OG 28 cu fonduri guvernamentale, nici unul finalizat
Primarul este de părere că alimentarea cu apă, canalizarea şi drumurile sunt cele mai importante obiective pe care trebuie să le realizeze pentru localnici. Despre situaţia drumurilor comunale, primarul ne-a precizat că are trei proiecte de asfaltare depuse, dintre care numai unul a fost finanţat. Este vorba despre un proiect depus pe OG 28, care cuprinde asfaltarea a 3 kilometri de drum comunal, din care s-au realizat aproape un kilometru, s-a făcut pregătirea drumului pe porţiunea respectivă şi urmează să fie turnat asfaltul. Este vorba de satul Izvoru. Din 7 miliarde, cât valorează un kilometru de asfalt, s-au achitat doar 3 miliarde până în prezent. Potrivit spuselor primarului, ceilalţi doi kilometri vor fi continuaţi când vor fi primite fonduri de la Guvern: „Avem trei proiecte pe OG 28. Unul a început cu o asfaltare pe 3 kilometri şi ne-am oprit după ce am asfaltat doar un kilometru, un alt proiect cuprinde 1,6 kilometri, dar firma care a câştigat licitaţia a intrat în insolvenţă şi am fost nevoiţi să reziliem contractual, pentru că nu are bani, şi mai avem încă 2,5 kilometri, dar am renunţat la acest proiect, nu am mai ţinut licitaţia, pentru că am observat că finanţarea se obţine foarte greu pe OG 28.”, a adăugat primarul.
Şcoala din Creţeni a fost modernizată
La Creţeni există o şcoală şi trei grădiniţe, unde învaţă 200 de copii. De-a lungul celor două mandate, primarul Ion Spârleanu a acordat o importanţă deosebită învăţământului din localitate. Astfel, în 2011 a fost reabilitată şi modernizată Şcoala cu clasele I-VIII din Creţeni. Această investiţie s-a făcut cu fonduri de la Banca Mondială şi Guvernul României, având o valoare de 2.100.000 de lei. Reabilitarea a constat în înlocuirea acoperişului şi vechea tâmplărie cu una din PVC cu geam termopan, s-au construit grupuri sanitare moderne, s-au executat zugrăveli interioare şi exterioare, s-a izolat termic şi a fost introdusă încălzirea centrală. Pentru ca lucrurile să fie făcute ca la carte, unitatea şcolară a fost racordată şi la sistemul de alimentare cu apă şi dotată cu mobilier modern şi material didactic.