Sunteţi aici: Pagina principală // Cultură

Pastrarea traditiei, importanta pentru comunitate

Potrivit primarului Jinaru, cetăţenii din Vaideeni valorifică tradiţia, iar în acest sens administraţia locală a fost mereu alături de aceştia, prin sprijin financiar. Primăria Vaideeni sprijină aceste manifestări culturale, istorice, religioase şi sociale ale comunităţii şi alocă în fiecare an resursele financiare pentru bunul mers al activităţilor. Şi în aceşti ani de criză economico-financiară profundă, s-au găsit o serie de posibilităţi pentru a se susţine aceste activităţi importante. Primarul este de părere că valorificarea tradiţiei nu este dorită doar de Primărie, ci de toţi locuitorii acestei comunităţi. Mulţi sunt cei care afirmă că astfel de manifestări nu sunt oportune în aceste vremuri, dar majoritatea oamenilor cu gândire şi spirit civic susţin aceste evenimente: „Este important să susţinem aceste manifestări deosebite ale comunităţii noastre, deoarece sunt momente unice, care aduc cetăţenilor zâmbetul pe buze, amintindu-şi de vechile tradiţii.”, a mai spus primarul Jinaru. Acesta a precizat că sărbătorile de suflet ale cetăţenilor din comună sunt Balul Oierilor, Învârtita Dorului, Ziua Şcolii, dar şi numeroase tradiţii care colorează zilele de Sânziene, Înălţarea Domnului şi obiceiuri specifice nunţilor sau înmormântărilor. Din cauza vieţii dure a păstorilor, din pricina necazurilor provocate de natura înconjurătoare, dar şi de anumite întâmplări nefericite care s-au abătut asupra turmelor, aceştia au păstrat cu sfinţenie obiceiurile legate de anumite sărbători de peste an şi le-au transmis urmaşilor, din generaţie în generaţie: „Urcatul şi coborâtul oilor de la munte, plecarea lor din sat spre diferite regiuni din ţară sunt marcate prin diverse manifestări, de această dată prin anumite activităţi de muncă (iernatul, tunsul oilor, formarea târlelor ş.a.). Vaideenii sunt în fiecare an gazda nedeii moderne „Învârtita Dorului”, festival care reuneşte formaţii păstoreşti din toată ţara. Prima ediţie a nedeii păstoreşti „Învârtita Dorului”, a avut loc în anul 1968, când, la iniţiativa profesorului Vartolomei C. Todeci, vechea tradiţie populară, ţinută din vremuri imemoriale pe crestele munţilor Carpaţi, a fost organizată în „inima satului” Vaideeni.
Din bătrâni se spune că numele de „Învârtita Dorului” vine de la o doină cântată de un cioban tânăr, care se topea de dorul mândrei sale. Coborând noaptea în sat, feciorul a mers la iubita lui pentru a-şi potoli dorul, însă fata nu i-a răspuns, iar el, de supărare, a plecat cântând prin sat.”, a precizat primarul. De atunci, s-au scurs 43 de ediţii de „Învârtita Dorului”, festival păstoresc organizat într-un loc al cărui nume grăieşte de la sine: platoul de la Fântâna Dorului.
Balul oierilor, tradiţie de 100 de ani 
În fiecare an, pe 1 ianuarie, la Vaideeni are loc o manifestare culturală inedită, denumită „Balul oierilor”, prin intermediul căreia se încearcă păstrarea tradiţiilor populare ale ciobanilor din zonă. Ritualul se practică de aproape 100 de ani, iar localnicii se pot bucura de un frumos festival românesc, cu cântece şi dansuri populare. Tinerii din zonă folosesc însă acest prilej şi pentru a-şi căuta perechea, multe căsătorii încheindu-se după aceste baluri: „La fiecare început de an, la Vaideeni are loc o manifestare culturală inedită, denumită „Balul oierilor”, prin intermediul căreia se încearcă păstrarea tradiţiilor populare ale ciobanilor. La bal au acces mai ales localnicii care vin îmbrăcaţi în costume populare, pentru ceilalţi făcându-se câteva excepţii.”, a declarat primarul Jinaru.
Majoritatea evenimentelor se desfăşoară la Căminul cultural din comună, pe care primarul Jinaru a avut grijă să-l reabiliteze în perioada celor două mandate ale sale: „Evenimentele culturale, şi nu numai, se desfăşoară la Căminul cultural, care se află chiar în centrul comunei. Acolo dispunem de spaţiu suficient pentru a organiza aceste ritualuri de păstrare a tradiţiei comunei Vaideeni. La fiecare eveniment se adună sute de oameni, de a căror prezenţă noi ne bucurăm nespus.”, a adăugat alesul PC.
Fundaţia „Vaideenii” – 44 de membri
Din anul 2004, „Fundaţia Vaideenii”, născută din apriga dorinţa a intelectualilor satului, oameni de seamă, ajunşi celebri în mai toate domeniile, în afaceri, în cultura sau în politică, a dublat valoarea spirituală a „Învârtitei Dorului” o dată cu aşezarea, în ajunul ei, a sărbătoririi zilei fundaţiei. An de an, manifestările organizate în principal de autorităţile locale din judeţul Vâlcea şi din Vaideeni, precum şi de amintita fundaţie s-au desfăşurat sub semnul tradiţiei. În anul 2004, această tradiţie care nu dispare a fost valorificată printr-o carte de căpătâi. Este vorba despre monografia satului – „Vaideenii”, lucrare coordonată de prof. Vartolomei Todeci şi lansată, în prezenţa unei elite a vieţii noastre scriitoriceşti, culturale, dar şi publice, de scriitorul Dan Tudor. Programul din acel an al evenimentului aniversat a fost extrem de bogat şi variat, încântând ochiul şi spiritul tuturor celor prezenţi – sute şi sute de oameni, localnici, fii ai satului sau străini, veniţi pentru această mare sărbătoare: „Primul eveniment major de care am avut parte când am venit în funcţie a fost „Întâlnirea Fiilor Satului”, pe care am organizat-o foarte bine cu ocazia aniversării a 500 de ani de atestare documentară a localităţii şi a fost un succes deosebit. Între timp, s-a organizat şi constituit Fundaţia Vaideenii, cu 44 de membri fondatori. Această fundaţie a făcut foarte multe lucruri bune pentru comunitatea din Vaideeni, fiind principalul actor în organizarea festivităţilor prilejuite cu ocazia celor 500 de ani de atestare documentară a localităţii, alături de Primărie. Cu ajutorul ei s-a editat monografia comunei Vaideeni şi, în fiecare an, fundaţia sponsorizează activităţi culturale şi educaţionale.”, a mai adăugat primarul Jinaru.
Acesta susţine că inclusiv dumnealui face parte din această fundaţie, pe lângă alţi oameni care au reprezentat un simbol al localităţii pe care o administrează: „Şi eu sunt unul dintre membrii fundaţiei şi aş începe cu Lazăr Comănescu, fostul ministru de Externe, actualul ambasador, şi care, în momentul de faţă, este şi vicepreşedintele fundaţiei, apoi cu fraţii Crăciunescu, familia Handolescu, familia Dumitrescu, familia Jinaru, familia Băluţă, Iulian Comănescu, Romulus Bulacu, suntem foarte mulţi şi facem treaba cu prisosinţă.”, a concluzionat primarul.
Următorul eveniment: Ziua Şcolii
În luna mai, tradiţia din Vaideeni este valorificată şi pentru tinerii care trudesc zi de zi pentru a avea pe viitor un trai mai bun. Astfel, în luna florilor se va desfăşura Ziua Şcolii, un eveniment la care vor fi premiaţi cei mai buni elevi: „De Ziua Şcolii, care se desfăşoară în luna mai, avem diverse concursuri, în care noi îi premiem pe cei mai buni elevi. Consider că este un moment unic, prin care le arătăm tinerilor că le apreciem şi le răsplătim într-un fel eforturile pe care le depun zi de zi pe băncile şcolii.”, a mai precizat Jinaru.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.